Acasă Externe OSDO: Cel puțin șase civili au fost uciși în raiduri aeriene ale...

OSDO: Cel puțin șase civili au fost uciși în raiduri aeriene ale regimului

4
DISTRIBUIȚI
loading...

Cel puțin șase civili au fost uciși joi în raiduri aeriene ale armatei siriene în provincia Alep, în pofida unui armistițiu fragil aflat în vigoare de două săptămâni, raportează organizația neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează AFP.

887e55c2-8977-43db-b3ad-a0bab90cab6e

În provincia vecină Idlib, cel puțin 22 de jihadiști au fost uciși în timpul ultimelor 24 de ore în lovituri aeriene întreprinse de regimul de la Damasc sau de coaliția internațională antijihadistă, a anunțat această organizație neguvernamentală cu sediul la Londra și care dispune de o vastă rețea de informații pe întreg teritoriul Siriei.

Cei șase civili, printre care patru copii, au fost uciși într-un raid al regimului care a lovit joi o casă din satul Babka, situat în vestul provinciei Alep. Bilanțul s-ar putea agrava, unii dintre răniți fiind într-o stare gravă, subliniază OSDO.

Potrivit organizației neguvernamentale, majoritatea jihadiștilor uciși la Idlib sunt combatanți ai Frontului Fateh al-Sham (fostul Front al-Nusra, ramura siriană a Al-Qaida). Doi comandanți ai acestei grupări au murit miercuri într-un raid al coaliției internaționale asupra convoiului lor.

Provincia Idlib se află sub controlul unei alianțe a insurgenților și Frontului Fateh al-Sham.

Aceste bombardamente aeriene au avut loc în timp ce armistițiul instaurat la sfârșitul lui decembrie este încă oficial în vigoare. Ele intervin cu mai puțin de două săptămâni înainte de demararea negocierilor de pace, prevăzute să aibă loc în 23 ianuarie la Astana, Kazahstan, sub egida Rusiei și Turciei.

De la intrarea în vigoare a armistițiului, la 30 decembrie, atacurile aeriene ale regimului asupra bastioanelor rebelilor s-au redus, însă fără a înceta în totalitate. Fateh al-Sham este, ca și gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), exclusă din acordul mediat de Moscova și Ankara.

Principalul front de lupte rămâne regiunea rebelă Wadi Barada, la 15 km de Damasc, unde se află principalele surse de alimentare cu apă a capitalei siriene și pe care regimul vrea cu orice preț să o recucerească.

Guvernul sirian a anunțat miercuri încheierea unui acord ce prevede reluarea controlului asupra acestei regiuni și a aprovizionării cu apă a capitalei, însă insurgenții au dezmințit această informație.

Președintele sirian Bashar al-Assad a afirmat recent că Frontul Fateh al-Sham se află în Wadi Barada, afirmație dezmințită de rebeli.

AGERPRES/(AS — autor: Adriana Matcovschi, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: agepres.ro

Comentarii

DISTRIBUIȚI
loading...