Bucureştiul ar putea fi carantinat în anumite zone, străzi sau cartiere. Decizia depinde de locurile unde apar cele mai multe infectări. VIDEO

Bucureştiul ar putea fi carantinat în anumite zone, străzi sau cartiere. Decizia depinde de locurile unde apar cele mai multe infectări. VIDEO

Capitala ar putea fi închisă în zonele cu multe infectări

În anumite state ale Uniunii Europene există deja aplicații care trimit date despre pandemie în timp real

Străzile blocate şi filtrele de poliţie la tot pasul ar putea să redevină o normalitate în vieţile noastre. Chiar dacă autorităţile spun că nu iau în calcul o închidere totală, carantinarea unor zone mai mari, cartiere sau străzi nu este exclusă.

Noul primar al Capitalei, Nicuşor Dan, confirmă aceste informaţii.

Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Există un sistem informatic, pe care ministerul şi STS-ul îl implementează. A început implementarea, o să-l avem finalizat în câteva zile. În baza lui vom putea avea distribuţia geografică în interior a cazurilor.

Atunci, patrule ale jandarmeriei, poliţiei locale şi naţionale vor verifica la sânge cine intră şi cine iese din perimetrul închis.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Suntem în evaluare. Din punctul meu de vedere, Bucureştiul este greu de diferenţiat în sectoare şi izolat. În acest moment, suntem în perspectiva în care gestionăm fiecare caz in parte, anchete epidemiologice și izolarea persoanelor.

Mai multe ţări din Europa au implementat deja aplicaţii pentru telefoanele mobile, care sunt deja accesibile cetăţenilor. După instalare, terminalele schimbă informaţii prin GPS şi Bluetooth. Utilizatorii le pornesc atunci când pleacă de acasă, iar dacă intră în contact cu persoane infectate, primesc alerte.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: La acest moment, avem aproximativ 50 de milioane de descărcări pe smartphone-uri, dar nu sunt suficiente. Avem nevoide de o acoperire mai mare în cadrul Uniunii şi de aceea le cer liderilor din fiecare ţară să încurajeze descărcarea masivă şi folosirea aplicaţiilor de către cetăţenii posesori de smartphone-uri.

Aplicaţiile trimit automat date şi către autorităţi, un ajutor uriaş în anchetele epidemiologice şi în urmărirea contacţilor.

Sursa: Observator

loading...