Compozitorul şi saxofonistul jazz Pedro Iturralde a murit

Compozitorul şi saxofonistul jazz Pedro Iturralde a murit

A îmbinat activitatea didactică cu interpretarea.

Prima sa apariţie pe scenă a fost încă de la vârsta de 9 ani. 

Pedro Iturralde a fost, printre altele, profesor la Conservatorul din Madrid. În 1992, a primit premiul Creación Musical, Literaria y Plástica din partea Comunidad de Madrid, iar în 2019, Premio Ojo Crítico Especial.

A fost considerat una dintre cele mai importante figuri ale jazzului spaniol şi şi-a împărţit întreaga viaţă între interpretare şi predare, potrivit news.ro. I-a bucurat pe toţi cu ritmurile muzicii sale, dar i-a învăţat şi pe iubitorii stilului cum să mânuiască saxofonul.

Născut în Navarra, în iulie 1929, a fost pienier al fuziunii jazz-flamenco şi primul profesor de saxofon la Real Conservatorio de Música din Madrid. Prima sa apariţie pe scenă a fost încă de la vârsta de 9 ani.

De-a lungul carierei sale a fost recompensat cu premii pentru compoziţiile sale, a colaborat cu Orchestra Naţională a Spaniei şi cu cea simfonică a radioteleviziunii spaniole, a scris muzică pentru mai multe filme, între care „El viaje a ninguna parte”, de Fernando Fernán Gómez.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected]

Sursa: Observator

loading...