Alegeri SUA: Cum stau în sondaje Donald Trump şi Joe Biden, cu o zi înainte de vot

Alegeri SUA: Cum stau în sondaje Donald Trump şi Joe Biden, cu o zi înainte de vot

Donald Trump a reuşit să mai recupereze din distanţa care îl separă de Joe Biden

Potrivit mediei studiilor de opinie stabilite de site-ul RealClearPolitics, Joe Biden, creditat cu 51% din intenţiile de vot, îl devansează cu 6,7 puncte procentuale pe Donald Trump (44,35).

Acest avantaj a rămas per ansamblu stabil de-a lungul lunilor, chiar dacă a urcat uneori până la zece puncte procentuale.

Avansul actual reprezintă mai mult decât dublul celui de care dispunea Hillary Clinton cu o zi înainte de vot, în urmă cu patru ani. La acea vreme, sondajele au fost relativ corecte cu privire la votul popular, obţinut de către democrată, scrie News.ro.

Sondaj în statele-cheie

Pentru a ajunge la Casa Albă, însă, este necesară obţinerea unei majorităţi a voturilor marilor electori, atribuite stat cu stat. În acest sens, atenţia se concentrează asupra câtorva state-cheie, susceptibile să treacă dintr-o tabără în alta şi să stabilească rezultatul alegerilor.

Joe Biden îl devansează confortabil pe Donald Trump în sondaje în Michigan (+5,1 puncte procentuale) şi Wisconsin (+6,6 puncte procentuale), două state din Nordul Statelor Unite, în care, spre surpriza generală, în urmă cu patru ani, miliardarul newyorkez a obţinut victoria, ceea ce a contribuit la victoria sa.

În Pennsylvania, unul dintre statele cele mai observate în aceste alegeri, avansul său este uşor mai mic – de 4,3 puncte procentuale -, mai apropiat de marja de eroare.

În statele-cheie din sudul ţării, intenţiile de vot sunt mult mai strânse.

În Florida, pe care Donald Trump trebuie să o păstreze cu orice preţ, dacă nu vrea să-şi aneantizeze şansele la al doilea mandat, candidaţii sunt cot la cot (+1 punct procentual Joe Biden). Democratul conduce, în ultimul sondaj al New York Times, (NYT) cu 3 puncte procentuale, însă, în sondajul Washington Post/ABC News, republicanul este cel care conduce cu 2 puncte procentuale.

Aceeaşi situaţie în Arizona (+1 punct procentual pentru Joe Biden).

În North Carolina, curbele s-au încrucişat în ultima linie dreaptă şi-i dau acum lui Donald Trump un uşor avans de 0,6 puncte procentuale.

Alte site-uri specializate – ca FiveThirtyEight – îşi calculează mediile diferit şi afişează, astfel, date finale sensibil mai favorabile democratuui.

În statele-cheie însă, institute de sondare etichetate ca republicane îl creditează adesea cu un avantaj pe preşedintele în exerciţiu. Aceste organizaţii – ca Trafalgar – sunt acuzate de către mai mulţi observatori şi sondatori că sunt partizane şi că folosesc o metodologie îndoielnică, însă ele însele se mândresc cu faptul că au văzut victoria lui Donald Trump din 2016.

Chiar dacă mediile ultimelor sondaje, stat cu stat, s-ar înşela, ca în urmă cu patru ani, Joe Biden ar obţine, cu toate acestea, o victorie. Însă el nu este la adăpost de o eroare şi mai mare.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected]

Sursa: Observator

loading...