Unii pacienți cu Covid-19 ar putea rămâne cu sechele pe viață, avertizează medicii

Unii pacienți cu Covid-19 ar putea rămâne cu sechele pe viață, avertizează medicii

Un pacient a dezvoltat probleme cardiace în urma infectării cu SARS-CoV-2

Mai multe studii sunt necesare pentru a confirma ipoteza complicațiilor pe termen lung

Cele mai importante știri, la Observator 19

Voci din domeniul medical au comparat SARS-CoV-2 cu virusul HIV, virusul herpetic sau alte infecţii pe termen lung care determină boli autoimune cronice.

Adrian Marinescu, medic infecţionist: Aceste comparaţii le facem de când a început pandemia. Şi cu virusurile gripale, şi cu virusurile Epstein Barr, pentru că şi acolo vorbim de astenie fizică pentru o perioadă mai lungă de timp, cum se întâmplă la SARS-CoV-2, chiar şi trei luni de zile.

Radu Țincu, medic ATI Spitalul Floreasca: Faptul că a aparut fibroza pulmonară sau fibroza cardiacă sunt, de cele mai multe ori, fenomene ireversibile. Cel mai probabil, aceşti pacienţi vor rămâne toată viaţa cu anumite sechele. Însă va fi nevoie de studii suplimentare.

Este şi cazul unui pacient care, deşi s-a vindecat de infecţia cu coronavirus, s-a ales cu o boală cronică.

Mi s-au făcut mai multe controale la inimă, mi s-a recomandat după externare să văd un cardiolog. Ceea ce am şi făcut. Am fost declarat hipertensiv.

Şi nu e singurul pacient în această situaţie. A scăpat de Covid după mai bine de trei săptămâni, dar a rămas cu o fibroză pulmonară şi o inflamaţie cronică a inimii.

Faţă de problemele pe care le aveam eu anterioare Covid, cardiologul mi-a spus că au apărut şi mici modificări cu care am rămas în urma infectării cu coronavirus.

Evaluarea pe termen lung a pacienţilor îi va putea ajuta şi pe medici să stabilească cât de mult este afectat organismul de infecţia cu SARS-CoV-2. Deocamdată nu există o perioadă determinată pentru recuperare.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected]

Sursa: Observator

loading...