Adrian Streinu-Cercel: „Un lockdown este necesar. Situaţia va deveni acută cât de curând!”

Adrian Streinu-Cercel: „Un lockdown este necesar. Situaţia va deveni acută cât de curând!”

Managerul Institutului de Boli Infecțioase ‘Matei Bals’ din București, Adrian Streinu-Cercel, a declarat marți, la Antena 3, după noul record de infectări în ultimele 23 de ore, că unitatea spitalicească pe care o conduce este „colmatată”, că rata infectărilor va crește și că românii pot scăpa de transmiterea comunitară dacă poartă mască de protecție.

„Suntem pe pantă ascendentă. În spatele celor 7.733 de cazuri trebuie să le adăugăm şi pe cele care nu se văd. Ce vedem este doar vârful icebergului. Sunt foarte multe cazuri care nu sunt înregistrate, este vorba despre persoane asimptomatice, care nu au nici cea mai mică idee că sunt infectate cu Sars-COV-2. Ce s-a întâmplat este că aceste cazuri au început să devină din ce în ce mai severe încă de la internare. În fiecare zi avem pacienţi care se prezintă la camera de gardă şi la compartimentul de primiri-urgenţe, necesitând terapie cu oxigen. Consumul de oxigen a crescut extraordinar de mult … Practic este depăşită capacitatea de livrare şi de stocare a acestui medicament, pentru că oxigenul a devenit un medicament. Încercăm să mărim capacitatea de stocare, pentru a-l putea livra la pacienţii care au nevoie de el (…) Lumea trebuie să ştie că masca este principala modalitate de protecţie, apoi spălatul pe mâini. Masca, purtată corect, astfel încât să acopere nasul şi gura, şi aplicată din momentul în care ieşi din casă (…) Nu lucrezi la birou fără mască pe figură. Două-trei persoane dacă sunt acolo, una s-ar putea să fie infectată şi te poţi trezi în câteva zile că, ba ţi-ai pierdut mirosul, ba ţi-ai pierdut gustul sau te dor muşchii sau articulaţiile, sau ai un scaun diareic. Acum vin şi infecţiile de sezon cu aproximativ aceeaşi simptomatologie, astfel încât poate fi făcută uşor o confuzie. Coronavirusul se foloseşte de această arhitectură de microorganisme pentru a se propaga în populaţie”, a spus profesorul Streinu-Cercel.

Avertismentul medicului Adrian Marinescu: Trebuie să ne gândim că fiecare persoană de lângă noi poate fi infectată

(Întrebat despre lockdown, doctorul Cercel a spus: „Este posibil să se ajungă la o astfel de formulă, problema este că acum este relativ tardiv. În momentul când discuţi de şapte mii de cazuri (pe zi) îţi dai seama că în spate ai un număr înmulţit cu 10. N-ai unde să îi vezi în mod real. Ar trebui, pur şi simplu, baleiată populaţia prin testare, astfel încât să-i izolezi şi să îi pui de-o parte şi să îi laşi pe cei sănătoşi. Să meargă în continuare. S-a pierdut ritmul la nivel mondial. Toate ţările au făcut acelaşi lucru. Pentru a-şi păstra economiile funcţionale, au cedat în faţa economicului, cedând, de fapt, sănătatea oamenilor. Este greu de judecat ce se poate face pentru că noi, la nivel de spital, suntem ‘colmataţi’. Azi-dimineaţă, la raportul de gardă aveam 20 de persoane care erau ne-locate, jumătate dintre ele cu necesar de oxigen (…) Ăsta va fi trendul în următoarele săptămâni. Dacă timp de 4-6 săptămâni lumea nu va înţelege că trebuie să poarte constant masca, de la ieşirea din casă şi până la revenirea în casă, trendul va continua să fie crescător.”

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat marţi 7.733 cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus. De asemenea, au fost înregistrate 120 de decese şi 974 pacienţi internaţi la ATI.

Sursa: RomaniaTV