Alegeri SUA 2020. Cum funcționează sistemul electoral american. În 2016 Hillary Clinton a pierdut alegerile, deși a câștigat votul popular

Alegeri SUA 2020. Cum funcționează sistemul electoral american. În 2016 Hillary Clinton a pierdut alegerile, deși a câștigat votul popular

Din 1860, președintele este ales din cele două mari partide – Partidul Republican și Partidul Democrat

Peste 100 de milioane de americani au votat deja anticipat sau prin corespondenţă, un record absolut

OBSERVATORNEWS.RO va transmite în timp real rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din Statele Unite

Atunci când americanii votează, ei desemnează practic un „elector” care promite să voteze cu un anumit candidat la alegerile prezidențiale. În total sunt 538 de electori, iar cine atinge pragul de 270 este desemnat președinte.

Fiecare stat are un număr prestabilit de electori, decis în funcție de districtele congresionale și de populație. California are cei mai mulți electori, 55, urmat de statul Texas (38), New York (29), Florida (29), Illinois (20) și Pennsylvania (29).

Statele Alaska, Delaware, Districtul Columbia (DC), Montana, Dakota de Nord, Dakota de Sud, Vermont și Wyoming au fiecare câte trei electori.

Astfel, un candidat are nevoie să câștige multe state cu puțini electori în cazul în care pierde California, dacă vrea să aibă o șansă de a ajunge la Casa Albă – așa cum a fost cazul lui Donald Trump în 2016.

Alegeri SUA 2020: Câștigătorul ia totul

Bătălia este cu atât mai strânsă cu cât sistemul de tip „câștigătorul ia totul” face ca un candidat să piardă toți electorii dintr-un anumit stat, în funcție de votul popular.

În 2016, Trump a primit toate cele 29 de voturi electorale din Florida, după ce a obținut peste 100.000 de voturi în plus față de contracandidata Hillary Clinton. Prin urmare, deși a fost votată de milioane de oameni în Florida, Clinton nu a obținut niciun elector.

Doar două state din America folosesc sistemul proporțional și împart electorii după rezultatul votului popular – Maine și Nebraska. Dacă un candidat republican ar primi, de exemplu, 30% din voturi, ar primi un elector din cei trei ai statului.

În cazul în care niciun candidat nu obține 270 de electori, Camera Reprezentanților este desemnată să aleagă noul președinte, în timp ce Senatul decide cu privire la vicepreședinte.

Doar cinci candidați au ajuns la Casa Albă după ce au pierdut votul popular: John Quincy Adams (1824), Rutherford B. Hayes (1876), Benjamin Harrison (1888), George W. Bush (2000) și Donald Trump (2016).

Sursa: Observator

loading...