Alegeri SUA 2020: Donald Trump vs. Joe Biden LIVE UPDATE. Trump promite „o seară mare”

Alegeri SUA 2020: Donald Trump vs. Joe Biden LIVE UPDATE. Trump promite „o seară mare”

Alegeri atipice în SUA: Republicanul Donald Trump (74 de ani) se confruntă cu democratul Joe Biden (77 de ani), într-un scrutin ce a divizat profund societatea americană

OBSERVATORNEWS.RO va transmite în timp real rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din Statele Unite, cu accent pe statele-cheie ce vor decide viitorul președinte

Ediție Specială Observator, miercuri de la ora 05:00

Cum stau în sondaje Donald Trump şi Joe Biden, cu o zi înainte de vot. Ultimele sondaje din SUA.

Desfăşurarea evenimentelor live update:

UPDATE 20:40 Donald Trump a făcut o vizită la biroul de campanie din Arlington, Virginia, şi a declarat că „o să avem o seară mare”.

President Trump visits the RNC Annex in Arlington, VA, pic.twitter.com/sfxx3MZszP— Howard Mortman (@HowardMortman) November 3, 2020

UPDATE 20:15 Melania Trump a votat în Florida. Soţia lui Donald Trump s-a prezentat la secţia de votare într-o ţinută elegantă, dar fără mască.

Prima doamnă a SUA a purtat o rochie Gucci în valoare de 4.500 de dolari.

Melania Trump voted on Election Day without a mask in Palm Beach, Florida, despite a county mask mandate. She was the only voter in the room at the Morton and Barbara Mandel Recreation Center at the time, the county’s election supervisor said. https://t.co/0iWpHILUJg pic.twitter.com/NBR3jj3dKy — The New York Times (@nytimes) November 3, 2020

„Totul a decurs perfect”, a declarat Wendy Sartory Link, responsabilă pentru supravegherea alegerilor, pentru The New York Times. Aceasta a adăugat că în cele cinci minute petrecute de doamna Trump la secţia de votare s-au respectat condiţiile de siguranţă: „Era singura alegătoare din cameră în acel moment”.

UPDATE 18:30 Persoanele infectate cu COVID-19 au dreptul de a vota în SUA, în persoană, scrie BBC.

Acestea trebuie doar să păstreze o distanţă de 1,8 faţă de celelalte persoane, să poarte mască şi să se dezinfecteze pe mâini înainte şi după ce votează.

UPDATE 17:15 Joe Biden a făcut o vizită în Pennsylvania, statul în care s-a născut, unde a fost aşteptat de un grup de susţinători.

„Este bine să mă aflu acasă. Trebuie să reclădim piatra de temelie a acestei ţări. Clasa mijlocie a construit această ţară, nu Wall Street”, a declarat Joe Biden.

UPDATE 15:30 Peste 100 de milioane de americani au votat deja anticipat sau prin corespondenţă, un record absolut, scrie CNN.

Ca o comparaţie, în 2016 au votat anticipat doar 47 de milioane de persoane, iar 91 de milioane s-au prezentat la urne.

UPDATE 15:00 Donald Trump şi Joe Biden şi-au împărţit victoriile în două sate cu câţiva locuitori.

Cei cinci alegători de la Dixville Notch, un cătun cu 12 locuitori situat în nord-estul Statelor Unite au deschis în mod simbolic alegerile de marţi, la miezul nopţii de luni spre marţi (7.00, ora României), votând în unanimitate cu Joe Biden.

Acest cătun pierdut în pădurile din New Hampshire, în apropiere de frontiera cu Canada, a păstrat această tradiţie, lansată în 1960, care i-a adus titlul de „First in the Nation” (”prima din ţară”).

La Millsfield, sat vecin cu Dixville Notch, Donald Trump a obţinut o victorie, cu 16 la 5 voturi.

Contextul alegerilor:

Actualul președinte în funcție al Statelor Unite, republicanul Donald Trump, se luptă pentru un nou mandat cu democratul Joe Biden, un politician cu experiență, fost vicepreședinte al SUA sub administrația Obama (2008 – 2016), într-un scrutin ce are loc o dată la patru ani.

Însă cursa electorală de peste Ocean este una deosebită și încărcată de emoție, ce a polarizat profund societatea americană, în special prin prisma recentelor proteste provocate de uciderea lui George Floyd, sugrumat practic sub genunchiul unui polițist din Minneapolis, statul Minnesota (25 mai 2020) și pandemia de coronavirus ce a făcut sute de mii de victime în America.

Protestele din SUA, subiect de campanie în alegerile din 2020

În timp ce democrații care îl susțin pe Biden au invocat mereu necesitatea unei libere exprimări a nemulțumirilor de ordin rasial, însă fără a condamna protestele în general, ci doar pe cele care au devenit violente, Donald Trump și-a făcut poziția clară de la început: „Law and Order” – „Lege și Ordine”.

De altfel, președintele în funcție a susținut ofițerii și departamentele locale de impunere a legii, insistând că „trebuie lăsați să își facă treaba”, poziție care i-a asigurat suportul celor mai mari sindicate din poliție.

Citește și: Alegeri SUA: Cum stau în sondaje Donald Trump şi Joe Biden, cu o zi înainte de vot

Mai mult, Trump a legat manifestațiile din stradă de gruparea „Antifa”, anti-fascistă și de extremă stânga, care urmărește reforma atât prin metode pașnice, cât și violente, etichetând protestele ca fiind o exprimare a unor indivizi ce au decis să ia legea în propriile mâini, insistând pentru ordine chiar și cu intervenția Gărzii Naționale (parte a Ministerului Apărării, din care fac parte militari din armată, aviație și marină trecuți în rezervă). De altfel, liderul de la Casa Albă a amenințat, la sfârșitul lunii mai, că va desemna „Antifa” drept organizație teroristă domestică, însă fără a trece legislație în acest sens.

Ferm pe poziție, președintele american le-a reamintit suporterilor, la o adunare electorală din Tampa, statul Florida, că „Antifa” nu este doar o idee, așa cum a numit-o democratul Joe Biden: „Nu, când primești pe la spate o bâtă de baseball, asta nu e doar o idee. Nu e o idee”, a declarat Trump, potrivit Washington Post.

Donald Trump Este același scop. Să te sperie să spui adevărul

Fără a ataca direct mișcarea „Black Lives Matter”, într-un discurs ținut pe 25 octombrie 2020, Donald Trump a declarat: „Hoardele de stânga au dat jos statui ale fondatorilor nației, au vandalizat monumente și au dus o campanie de violență și anarhie. Fie că e vorba despre gașca din stradă sau <> din corporații, este același scop: să reducă la tăcere disidența, să te sperie să spui adevărul, să bage frica în americani astfel încât să își abandoneze valorile, patrimoniul și modul în care trăiesc”.

La Convenția Democrată ce a avut loc între 17 și 20 august, Joe Biden a abordat diferit problema izvorâtă din tensiunile rasiale.

După ce cuplul Barack Obama – Michelle Obama a menționat mișcarea „Black Lives Matter” direct, Joe Biden și-a făcut publică părerea: „Va fi o generație care va șterge pentru totodeauna urma rasismului din caracterul nostru național? Cred că suntem în măsură să o facem. Cred că suntem pregătiți”.

Politica din Statele Unite, infectată de coronavirus

Statele Unite au fost în mod special afectate de pandemia de SARS-CoV-2. Până la ora transmiterii aceste știri, 236.599 de cetățeni americani au murit ca urmare a complicațiilor, numărul îmbolnăvirilor apropiindu-se de 9.5 milioane.

Deși SUA sunt primele la numărul de decese, președintele în funcție nu a ezitat să își apere efortul în combaterea răspândirii virusului. Donald Trump a invocat două direcții: interdicția de a primi cetățeni din China, impusă pe 21 ianuarie 2020, când a fost emisă prima proclamație prezidențială de la Casa Albă privind intrarea cetățenilor în SUA, precum și modul în care a mobilizat cele mai competitive companii ale țării în lupta cu noul coronavirus, reușind să declare că „niciun cetățean american nu a fost lipsit de un ventilator”. De asemenea, președintele Trump a susținut inițial un tratament care s-a dovedit a fi ineficient în lupta cu Covid-19, Hydroxychloroquine, pe care a declarat că și l-a administrat de bună-voie.

Diagnosticat cu SARS-CoV-2 la începutul lunii octombrie, Trump a adoptat deopotrivă o atitudine lejeră și curajoasă privind infecția. După doar trei zile petrecute în spitalul Walter Reed, liderul american a ieșit triumfător din unitatea medicală, cu elicopterul, și a zburat către Casa Albă, acolo unde și-a dat jos masca, la balcon. Mai mult, a spus despre fiul său, Baron, în vârstă de 14 ani, și el la rândul lui infectat, că a scăpat de Covid-19 după câteva minute, fiind tânăr „și cu un sistem imunitar mai puternic ca al nostru”.

Observator a transmis în direct momentul plecării de la spital, pe Facebook:

Alegeri SUA 2020: Economia, atuul lui Trump, sufocată de pandemie

Donald Trump susține că a construit cea mai puternică economie din istoria Statelor Unite, până când totul a fost dat peste cap de pandemia pe care o consideră „ciuma chineză”.

Președintele în funcție consideră că a avut o creștere economică record, un minim al cererilor de șomaj și declară că a ridicat peste pragul sărăciei milioane de americani. Și promite rezultate și mai bune, dacă va fi ales din nou președinte.

Numeroase publicații din întreaga lume consideră, însă, că această creștere s-a bazat pe fundația pusă de fostul lider de la Casa Albă, Barack Obama, deși nu neagă faptul că au existat perioade, în timpul administrației Trump, de creștere accelerată.

În primii trei ani în funcție, notează BBC, președintele Trump a asigurat o creștere anuală de 2.5% din PIB, comparativ cu ultimii trei ani din mandatul lui Barack Obama, care a avut o medie de 2.3 procente.

Donald Trump, în război cu presa mainstream. Joe Biden, atitudine calmă în timpul campaniei electorale

Președintele în funcție nu a făcut un secret din lupta lui împotriva pricipalelor stații TV, CNN, ABC, NBC și CBS, pe care le consideră a transmite „fake news” – „știri false”.

De altfel, modul în care Trump s-a raportat la articolele de presă legate de administrația pe care o conduce a fost mereu una de opoziție, nu de puține ori acuzând principalele televiziuni și outlet-uri media din America de dezinformare, insistând că reușitele sale nu au fost scoase în evidență sau nici măcar prezentate corect publicului larg.

Astfel, Trump s-a poziționat ca un lider anti-curent, ce încearcă să „usuce mlaștina de la Casa Albă”, un slogan pe care a mizat și în alegerile din 2016, mereu în luptă cu presa și principalele platforme social media – Facebook și Twitter, care, în opinia sa, cenzurează anumite materiale cu potențial dăunător pentru Joe Biden.

Democratul, însă, a punctat pe o campanie sub pulsul momentului, în care a discutat concret pe anumite subiecte-cheie, dar fără adunări în masă. Toate întrunirile lui Joe Biden au fost cu distanțare socială și doar câteva persoane prezente, o imagine departe de cea a lui Trump – un candidat considerat a fi rebel ce a adunat mii de susținători la fiecare adunare electorală, deseori fără nicio distanțare fizică.

Încotro o vor lua Statele Unite, aflăm împreună, în noaptea de 3 spre 4 noiembrie.

Sursa: Observator

loading...