Cinci morți și 15 răniți, după atacul terorist din Viena. Unul dintre agresori, în continuare liber pe străzi. VIDEO

Cinci morți și 15 răniți, după atacul terorist din Viena. Unul dintre agresori, în continuare liber pe străzi. VIDEO

Șase dintre persoane rănite sunt în stare gravă.

Teroriștii au deschis focul în cel puţin şase locaţii din Viena.

UPDATE, 10.12: Ministrul austriac de interne Karl Nehammer a acuzat, într-o conferință de presă televizată marți dimineață, „terorismul islamic” în atacul de la Viena, iar numărul morților a urcat la cinci – patru victime și un atacator, anunță Reuters.

Poliția a confirmat marți că trei civili – doi bărbați și o femeie – au fost uciși în atacuri, cu cel puțin alți 15 răniți, inclusiv un ofițer de poliție. Radioul ORF a anunțat ulterior că un al patrulea civil, o femeie, a murit.

UPDATE, 09.32: Gerhard Purstl, șeful poliției vieneze, a precizat că mai multe persoane au fost reținute pe parcursul nopții, însă urmează să se stabilească dacă acestea au legătură sau nu cu atacul terorist de la Viena. De asemenea, există posibilitatea ca o explozie care a băgat spaima în locuitorii din cartierul Simmering să fi fost, de fapt, acțiunea polițiștilor de a sparge locuința principalului suspect, Purstl recunoscând că oamenii legii au apelat la explozibili pentru a pătrunde în locuința acestuia.

UPDATE, 09.30: Imagini de la atacul terorist din Viena.

UPDATE, 08.54: Autoritățile austriece au primit mesaje de încurajare de la Angela Merkel, cancelarul Germaniei, și de la Narenda Modi, premierul Indiei. Angela Merkel a precizat că „terorismul islamic este un dușman comun”, în timp ce premierul Indiei a catalogat atacul de la Viena drept unul mișelesc.

UPDATE, 08.21: Karl Nehammer, ministrul de Interne al Austriei: „Atacul de luni este un atac la adresa valorilor noastre. Nu pot tolera așa ceva sub nicio formă și de la nimeni. A fost o tentativă fără rost de a submina societatea democratică în care trăim”.

UPDATE, 07.35: Patru persoane au murit în urma atacului din Viena, trei civili și un atacator care a fost împușcat de forțele de ordine.

As of 06:30 am, this is what we can confirm towards the assault in Vienna’s inner city district: #0211w pic.twitter.com/AIzIovFyKh — POLIZEI WIEN (@LPDWien) November 3, 2020

Autoritățile locale încă nu pot preciza dacă a fost vorba despre un singur atacator sau despre mai mulți atacatori.

In Kürze: Pressekonferenz mit BM Nehammer, LPP Pürstl und Generaldirektor für die öffentliche Sicherheit Ruf:#0211w https://t.co/ujlIXTreIA — POLIZEI WIEN (@LPDWien) November 3, 2020

A fost percheziționată locuința atacatorului împușcat, iar acum sunt verificate probele adunate. Se știe despre atacatorul împușcat că era un simpatizant la grupării Stat Islamic.

Ce știm până acum despre atacul terorist din Viena:

Primele împușcături s-au auzit în jurul orei 8 seara, cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a lockdown-ului național. Terasele cafenelelor și restaurantelor din centrul Vienei erau pline de oameni, relatează CNN News.

Mai mulţi indivizi înarmaţi au deschis focul, la întâmplare.

Terroranschlag auf #Synagoge in #Wien! Schießerei auf offener Straße. Es gibt angeblich mehrere Tote!https://t.co/IhEnt92Oj2 #vienna pic.twitter.com/4NrRAN1J58 — Hartes Geld (@Hartes_Geld) November 2, 2020

Speriați, oamenii au fugit să se adăpostească. Rabinul Schlolo Hofmeister a declarat că a văzut cum unul dintre atacatori alerga spre barurile şi restaurantele vecine cu clădirea pricipalei sinagoci din Viena.

Citește și: Atac terorist în Viena. Rabin: ”Mulți tineri erau la terase. Aceasta este ultima seară înainte de lockdown”

În scurt timp, a intervenit poliția, care, timp de câteva ore, a purtat un adevărat război de stradă cu teroriştii.

Teroriștii au deschis focul în şase locuri diferite din centrul Vienei.

Av allt att döma ytterligare terrorattacker av islamister i Wien. Fiender på Europas gator, Sverige har gott om dem vilket regeringen sett till. Vi behöver en regering som tar hand om Sveriges del av detta Europeiska problem innan det fortsätter att upprepas här!#svpol pic.twitter.com/hHc1h5bleY — Adam Marttinen (@AdamMarttinen) November 2, 2020

Citește și: Sebastian Kurz condamnă ”atacul terorist” din Viena: ”Trecem prin vremuri foarte dificile”

Unul din atacatori a fost împușcat mortal, însă ceilalți agresori au reuşit să scape.

— Another video from Scene in 🇦🇹 Wien/Vienna’s Inner City Heavy gunfire can be heard. pic.twitter.com/OyHcL4E1wg — Mr___Killuminati (@Mr__Killuminati) November 2, 2020

Ministrul austriac de Interne, Karl Nehammer, a îndemnat oamenii să rămână în case.

„Este cea mai urâtă zi pentru Austria din ultimii ani. Din păcate, sunt răniţi şi morţi. Un terorist care avea o armă automată a fost eliminat. Cel puţin încă unul dintre autori este căutat activ. Îndemn cetăţenii să rămână în case şi să evite centrul oraşului”, a declarat Karl Nehammer, noaptea trecută, într-o conferinţă de presă.

Citește și: Atacul din Viena ar fi de natură teroristă. Ministrul de Interne anunță că sunt mai mulți atacatori

Atacul terorist din Viena nu a fost încă revendicat, însă o filmare postată pe înregistrare reţelele sociale arată cum unul dintre atacatori aleargă pe străzi și trage cu arma, strigând „Allah Akbar”. Detalii, AICI

Citește și: Klaus Iohannis, mesaj după atacurile de la Viena: „Condamn cu fermitate aceste acte de teroare” Liderii europeni condamnă ”atacurile brutale” de la Viena. Emmanuel Macron: ”Nu cedăm în faţa nimănui”

Sursa: Observator