Raed Arafat a dat soluţia pentru reducerea timpilor de aşteptare în UPU: testele rapide cu rezultate în 15-20 de minute

Raed Arafat a dat soluţia pentru reducerea timpilor de aşteptare în UPU: testele rapide cu rezultate în 15-20 de minute

„Una dintre soluțiile pe care vrem să le introducem poate chiar de săptămâna viitoare: testarea rapidă pe bază de antigeni în UPU pentru pacienții simptomatici, unde suspicionăm că sunt pozitivi”, a spus Raed Arafat, într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook, în care explică rațiunea care a stat la baza emiterii ordinului care privește primirea pacienților în UPU.

Şeful DSU a precizat că testele rapide au fost deja comandate și că în acest fel se așteaptă să scadă presiunea asupra unităţilor de primiri urgenţe, asta deoarace rezultatele unui test vor fi gata în 15-20 de minute.

Raed Arafat a subliniat faptul că, în prezent, în secţiile UPU din întreaga țară cadrele medicale lucrează sub presiune, deoarece pacienții suspecți de COVID „rămân perioade îndelungate în UPU” până la venirea rezultatelor testelor sau până la găsirea unui pat, în cazul în care aceştia trebuie să rămână internaţi.

Citeste si Medicul Octavian Jurma, previziuni apocaliptice: „Vom atinge pragul de 10.000 de cazuri pe zi posibil chiar săptămâna viitoare”

„Legea din România nu permite să închidem unitățile de primiri urgențe și camerele de gardă. Chiar dacă suntem într-o situație de presiune maximă asupra UPU și camerelor de gardă, există proceduri care ne permit să adaptăm modul în care lucrăm acolo, greu, e adevărat, dar să ne adaptăm unei situații de aflux masiv de pacienți. Dar în niciun caz nu putem să spunem, gata s-a terminat, am închis ușa, stați în stradă, căutați-vă alt spital sau să spunem asta la ambulanțe care așteaptă că nu vă luăm bolnavii, căutați voi spital. Ordinul a clarificat situația asta, pentru că ordinul aplică ce spune legea și explică ce nu putem face la acest moment indiferent ce presiune avem asupra noastră”, a spus Raed Arafat.

Şeful DSU susține că, înainte de debutul pandemiei, la unitățile de urgență se prezentau în jur de 12.000-14.000 de cazuri pe zi, dar că, începând din primăvară, pe fondul scăderii mobilității populației și a reducerii accidentelor, numărul a scăzut la 7-8.000 pe zi.

„S-a schimbat profilul cazurilor. Înainte aveam cazuri ușoare pe care puteam să le rezolvăm rapid, cazuri complexe pe care le internam în spital, acum avem cazuri complexe, care pun probleme și provocări, de suspecți Covid, pe care nu putem să îi internăm până nu au test, cazuri de pacienți cu dispnee, care au nevoie de intubație, și care sunt Covid pozitiv, dar și cazurile celelalte de urgență majoră, gen infarcte, accidente vasculare și altele. Diferența este însă că foarte mulți dintre pacienții Covid pozitivi rămân perioade îndelungate în UPU și atunci de aici vine această presiune”, 

Sursa: RomaniaTV

loading...