Vaccinul gripal va fi produs din nou la Institutul Cantacuzino. Când ar urma să fie disponibil pentru populaţie

Vaccinul gripal va fi produs din nou la Institutul Cantacuzino. Când ar urma să fie disponibil pentru populaţie

Colonelul doctor Florin Oancea a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că echipa de producţia a vaccinului gripal de la Institutul Cantacuzino desfăşoară în prezent mai multe activitităţi.

„Echipa de producţia a vaccinului gripal desfăşoară în prezent mai multe activitităţi. Astfel, s-au efectuat testele de producţie reală a vaccinului pe loturi de ouă embrionate ceea ce a permis atât adaptarea protocoalelor de lucru, mentenanţa, recalibrarea echipamentelor, cât şi identificarea problemelor şi soluţiilor de remediere a acestora. În acelaşi timp, Departamentul de Cercetare-Dezvoltare lucrează la obţinerea unui produs modern prin optimizarea procesului de producţie şi implicit îmbunătăţirea siguranţei şi eficienţei vaccinale astfel încât să poată fi produs vaccinul gripal trivalent în condiţii de siguranţă”, a declarat comandantul Institutului „Cantacuzino”, citat de news.ro.

Citeşte şi: Vaccinul care ar asigura protecţia copiilor împotriva COVID. Ce spun datele celui mai recent studiu

Întrebat când ar urma să fie gata vaccinul antigripal, Florin Oancea a răspuns: „Desfăşurăm activitatea de cercetare-dezvoltare să vedem ce nu a funcţionat cu vaccinul gripal. Ştim că în 2011-2013 au fost probleme cu acest vaccin, atât ţinând de produsul în sine, cât şi de aria de producţie. Ce încercăm acum este să avem un produs sigur, deja prima testare făcută la sfârşitul primăverii, începutul verii ne-a dat rezultate îmbucurătoare şi sper ca la sfârşitul acestui an să avem un produs sigur şi să reuşim să raportăm că avem un produs pe care să îl transferăm tehnologic într-o altă arie. Produsul este marea problemă a acestui vaccin gripal. El nu a mai fost pus pe piaţă nu neapărat din cauza ariei de producţie care într-adevăr nu a corespuns normelor GMP, dar şi produsului în sine. Trebuie să ne gândim că tehnologia a avansat, avem metode de identificare a problemelor şi acum ştim ce avem de făcut. Dar vom avea posibilitatea să avem o arie nouă şi la anul putem să ieşim pe piaţă cu vaccinul gripal”.

Comandantul Institutului “Cantacuzino” a completat, afirmând că perioada de testare se va încheia în câteva luni, iar dacă lucrurile merg bine vaccinul gripal ar putea fi scos pe piaţă anul viitor.

„Depinde de testările de acum, dacă avem produsul şi vom putea spune că avem un vaccin gripal sigur, atunci vom putea face transferul tehnologic oriunde, dar important e să finalizăm cu bine aceste testării. Lucrăm în condiţii de miniproducţie în acest moment. Dacă la sfârşitul lunii decembrie, începutul lunii ianuarie când finalizăm aceste teste, vom avea un vaccin gripal în fiolă sigur, probabil că la anul vom reuşi să ieşim pe piaţă”, a mai spus colonelul doctor Florin Oancea.

Sursa: RomaniaTV