Dr. Ţincu: „Mortalitatea va crește alarmant atât pentru pacienții COVID, cât și pentru cei care nu mai pot accesa sistemul de sănătate”

Dr. Ţincu: „Mortalitatea va crește alarmant atât pentru pacienții COVID, cât și pentru cei care nu mai pot accesa sistemul de sănătate”

Doctorul Ţincu este de părere că, foarte curând, mortalitatea va creşte în ritm alarmant, atât în rândul pacienţilor infectaţi cu coronavirus, cât şi în rândul celor care au alte boli şi nu mai pot accesa sistemul de sănătate.

„Faptul că sistemul sanitar ajunge la capacitate maximă reprezintă un element de îngrijorare serioasă pentru că în momentul în care vom atinge capacitatea maximă a sistemului sanitar, mortalitatea va crește exponențial atât pentru pacienții cu coronavirus, cât și pentru ceilalți pacienți care nu mai pot accesa sistemul de sănătate supraaglomerat de cei îmbolnăviți de coronavirus”, a declarat Radu Țincu, la Realitatea Plus.

Citeste si Aspirina va fi evaluată ca posibil tratament pentru COVID

Medicul prognozează că, peste două-trei săptămâni, va exista o avalanşă de pacienţi la ATI

„Dacă discutăm de ceea ce se întâmplă în Terapie Intensivă, mă uit cu îngrijorare cum va arăta situația din Terapie Intensivă de peste 2-3 săptămâni când vom avea o avalanșă de pacienți provenită din acest număr de 8.000-9.000-10.000 de cazuri pe zi, în ultimele zile. Va arăta grav, foarte rău. Știm din statistica internațională că 4-5% din pacienții diagnosticați vor dezvolta forme severe care necesită măsuri de Terapie Intensivă. Aplicăm 5% la 10.000 de cazuri și o să aflăm, o să vedem cu toții că undeva la 500 de pacienți vor avea nevoie aproape simultan de Terapie Intensivă într-o perioadă foarte scurtă de timp, de o zi sau două”, a adăugat medicul Ţincu.

Dr. Țincu a reiterat ideea vehiculată de tot mai mulţi medici, aceea că vor fi obligaţi să aleagă între cine trăieşte şi cine moare.

„Dacă pandemia va continua să accelereze și, din punctul meu de vedere, în următoarea perioadă, la începutul săptămânii viitoare sigur vom înregistra creșteri și noi recorduri de cazuri noi, cel mai probabil la începutul lunii decembrie va fi o presiune uriașă pe sistemul de terapie intensivă. Problema se va pune, practic să alegi între cine trăiește și cine moare, atunci când capacitatea națională este depășită, cât nu mai ai cum să preiei pacienții care au nevoie de Terapie Intensivă din camerele de gardă”, a conchis medicul.

Sursa: RomaniaTV

loading...