Victor Ponta, avertisment despre criza COVID. „Românii cu venituri mici şi firmele româneşti o să sufere mai rău decât în 2010”

Victor Ponta, avertisment despre criza COVID. „Românii cu venituri mici şi firmele româneşti o să sufere mai rău decât în 2010”

Principalele declaraţii făcute de Victor Ponta la România TV

Despre restricţii. Cred că acest virus este un virus extrem de periculos. Cred că ne aflăm într-o pandemie pe care trebuie să o combatem, dar în acelaşi timp aş merge mâine din oră în oră la un protest. 

Primul protest la care aş merge alături de toţi părinţii din ţara asta e pentru închiderea şcolilor. OMS, toate ţările, Franţa, Italia, Marea Britanie nu au închis şcolile. Este pe care doar România a luat-o şi o decizie total greşită.

Aş merge şi la un protest împotriva închiderii pieţelor. Românii nu mai au voie să-şi vândă produsele agroalimentare. Trebuie să ne ducem toţi la supermarketuri şi să plece banii din ţară.

Despre fuziunea Pro România şi ALDE. În calitate de prim ministru am venit cu cinci măsuri legate de venitul minim, de firmele româneşti, de deschiderea şcolilor, de programul naţional de testare şi de drepturile militarilor.

Ce face Orban de pe 7 decembrie? Nu ştim. Ne închide în case. Eu propun să fiu prim ministru să deschis: oamenii la muncă, copiii la şcoală şi păstrarea unor reguli care le păstrează multe ţări, dar care nu ne aruncă în faliment şi dezastru.

În urmă cu cinci ani, domnul preşedinte Iohannis, în aceeaşi zi, a ieşit şi a spus: cer demisia Guvernului. Acum, sper că nu vă aşteptaţi să ceară măcar demisia unui ministru, a celui care a venit cu ideea să închidă pieţele.

Vreau să aflu de două zile cine a fost cu ideea să închidă pieţele şi cine a fost cu ideea să închidem şcolile pentru că aş vrea să le cerem demisia.

Sunt două decizii aberante şi aş vrea să ştiu cine e de vină. Nu se poate să nu fie nimeni de vină

Ponta cere redeschiderea şcolilor şi pieţelor

Să se redeschidă pieţele, să se reschidă şcolile, din punctul meu de vedere. Şi HORECA ar trebui să se redeschidă cu nişte reguli foarte stricte, dar să redeschidă.

Cei care au impus aceste măsuri ar trebuie să fie daţi afară. Dacă a fost ideea lui Orban, dat afară Orban. Dacă a fost Anisie şi Tătaru, daţi-i afară.

Faptul că nu e nimeni de vină, se ascund toţi, iar domnul Iohannis îi cocoloşeşte, îi piaptănă pe cap, asta e marea schimbare faţă de 2015. Atunci cineva a fost de vină. Eu mi-am asumat în numele instituţiilor publice că nu au funcţionat bine

Acum nu e nimeni de vină şi e mult mai rău ca atunci. Acum mor 100 de români pe zi, în fiecare zi şi nu e nimeni de vină.

Ponta: „Trebuie să fim cu toţii vigilenţi în privinţa numărului de teste şi de raportări. Cred că e o manipulare”

Trebuie să fim cu toţii vigilenţi în privinţa numărului de teste şi de raportări. Toti specialiştii spun că vom merge în sus cu cazurile. Nu am ajuns la vârf.

Dacă ajungem la vârf şi pe 1 decembrie încep să scadă înainte de alegeri, eu nu cred aşa ceva. Cred că e o manipulare. Cred că trebuie să fim atenţi la păcălelile astea.

Problema e câţi oameni decedează şi câţi sunt la ATI. În ambele situaţii, cifrele cresc, indiferent de ce raportează Guvernul.

Eu vorbesc despre ce va fi după 7 decembrie şi Guvernul vorbeşte ce va fi până pe 6 decembrie. De parcă Guvernul ăsta trăieşte până pe 6 decembrie.

Victor Ponta, despre protestele din Piaţa Victoriei faţă de măsurile anti-COVID

Patru ani, cât am fost prim ministru, niciun om nu a fost lovit de jandarmi, nici amendat în Piaţa Victoriei. Au fost proteste împotriva mea, dar atâta timp cât aceste proteste sunt paşnice. Dacă sunt violente, atunci intervenim.

Dacă vin acum în piaţă, s-ar putea să vadă acum alt tratament.

Jandarmii acţionează la un ordin. Nu e că s-a trezit un jandarm să amendeze oameni. Eu am dat ordin să nu amendeze protestatari, chiar dacă protestul nu era legal.

Cred că e un ordin de la nivelul Ministerului de Interne.

Sunt de acord cu orice protest, dar nu cu violenţă. Nimic nu justifică să fii violent cu jandarmii, cu presa.

Despre fuziunea Pro România şi ALDE

Am fost întrebat dacă vreau să fiu iar prim ministru. Cum o să faci? Că nu o să poată Pro România singur. Aş discuta cu PNL, cu PSD.

În 2010 am reuşit să pun la aceeaşi masă PNL şi PSD şi am format USL-ul şi am guvernat bine. Singurii cu care nu m-aş vedea niciodată dialogând sunt cei de la USR.

USR sunt partidul contra. Noi suntem partidul Pro, ei sunt partidul contra. Sunt contra la tot, dar ei nu ştiu ce să facă.

Cred că România are nevoie să lăsăm deoparte toţi ceilalţi, bătălia politică, după campanie. Să scoatem toţi ţara din criză. Altfel, e o criză mai rea decât cea din 2010. Nota de plată o vor plăti românii cu venituri mici şi firmele româneşti.

Românii bogaţi şi firmele internaţionale o să o ducă bine în continuare.

Românii cu venituri mici şi firmele româneşti o să sufere mai rău decât în 2010.

Despre aşa zisa resetare la nivel mondial, pe fondul pandemiei COVID

Am văzut că şi în America se poate mai rău cu număratul. Nici acum nu au terminat de numărat voturile.

Cred că România poate să iasă mai puternică din această criză, cu două condiţii: să ne unim eforturile, să avem oameni competenţi care să ia măsuri pentru români, nu pentru ei.

În direcţia în care mergem acum, după 7 decembrie, vom fi blocaţi în casă. Firmele româneşti vor da toate faliment anul viitor şi anul viitor din nou tăieri de salarii, de pensii, creşteri de taxe şi impozite.

Convingerea mea e că dacă nu facem nimic acum pe 7 decembrie, ne închid în casă cel puţin până în ianuarie.

Ar fi bine să continue protestele pe faţă pentru că, altfel, totul se va strânge pe dedesubt şi va erupe la un moment dat.

După 6 decembrie se termină şi banii aceia împrumutaţi, pentru că s-au împrumutat aproape 15 miliarde de euro, oamenii vor începe să simtă realmente acasă la ei probleme de bani, problemele cu copiii care nu merg la şcoală, cu vârstnicii care n-au unde să se trateze. Va fi mai rău decât este azi.

Poate să fie mai bine, cu o singură condiţie: să luăm acum deciziile corecte şi să nu ne dăm bătuţi.

 

Pro România şi ALDE au fuzionat. Ponta şi Tăriceanu învie USL

Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că îl va susţine pe Victor Ponta pentru funcţia de premier din partea Pro România Social-Liberal, partidul rezultat în urma fuziunii dintre Pro România şi ALDE.

Tăriceanu îl susţine pe Ponta ca premier. „Poate demonstra că ne putem întoarce la vremurile bune”

La rândul său, Victor Ponta a anunţat, în timpul congresului de fuziune dintre Pro România şi ALDE, că exclude negocieri politice cu PSD, PNL şi USR.

Victor Ponta, la congresul de fuziune Pro România – ALDE: „Echipa unită nu face blaturi cu PSD, PNL şi USR”

Sursa: RomaniaTV