Europa se închide din nou. Portugalia devine ultima ţară care reinstaurează carantina

Europa se închide din nou. Portugalia devine ultima ţară care reinstaurează carantina

LOCKDOWN. „Situaţia prin care trece Portugalia este extrem de serioasă. Trebuie să facem tot ce putem pentru a controla pandemia”, a declarat premierul portughez Antonio Costa, după ce preşedintele Marcelo Rebelo de Sousa a reinstituit starea de urgenţă pe teritoriul ţării.

Autorităţile au lansat luni o serie de măsuri, printre care se numără o interdicţie de circulaţie între orele 23:00 şi 05:00 pentru 121 de municipalităţi.

Coronavirus Ungaria: Viktor Orban anunţă măsuri drastice ce intră în vigoare de la miezul nopţii

Portugalia numără peste 170.000 de cazuri confirmate şi, precum celelalte ţări europene, a raportat o creştere semnificativă în ultimele săptămâni.

Marea Britanie a intrat joi în a doua perioadă de „lockdown” de anul acesta, înregistrând de atunci aproximativ 20.000 de infecţii în fiecare zi. Duminică, Regatul Unit a raportat peste 400 de decese cauzate de COVID-19.

Uniunea Europeană şi-a revizuit în scădere estimările economice, declarând că PIB-ul regiunii nu se va întoarce la nivelurile pre-pandemie până în 2023.

„Credem că rata şomajului din zona euro va creşte de la 7,5% în 2019 la 8,3% în 2020 şi 9,4% în 2021, urmând să scadă la 8,9% în 2022”, spune Comisia Europeană. „Previziunea vine pe măsură ce al doilea val al pandemiei generează tot mai multe incertitudini şi spulberă speranţele unei recuperări rapide”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei Europene.

Franţa: Ciocniri între elevi de liceu şi poliţie, în apropiere de Paris. Tinerii protestează împotriva menținerii școlilor deschise

Oraşul Compiegne de lângă Paris a fost luni scena unor ciocniri între elevi de liceu şi poliţie, pe fondul unor proteste legate de riscurile de sănătate presupuse de menţinerea deschisă a şcolilor în cursul pandemiei de coronavirus, relatează Reuters citând autorităţile şi presa locale, preluată de Agerpres.

Potrivit sindicatelor din poliţie, o maşină a forţelor de ordine a fost vandalizată, în timp ce Le Figaro şi ziarul local Oise Hebdo au consemnat că poliţiştii au fost atacaţi cu pietre şi alte proiectile.

Înregistrări video postate în social media au arătat un grup de tineri înconjurând o maşină de poliţie în faţa liceului Mireille Grenet şi încercând să o răstoarne. În alte înregistrări se văd incendii în stradă.

Manifestaţiile şcolilor din Franţa au început săptămâna trecută, în contextul în care o parte din profesori şi elevi protestează împotriva menţinerii şcolilor deschise, în timp ce restul ţării este în lockdown. Ei susţin că acest lucru le pune în pericol sănătatea, având în vedere riscul de a contracta COVID-19 în şcolile aglomerate.

Săptămâna trecută, forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene după ce elevii au blocat accesul într-un liceu din Paris, în cadrul unui protest împotriva măsurilor sanitare inadecvate luate pentru a preveni contaminarea. Pentru marţi, sindicatele profesorilor au prevăzută o zi de proteste pe plan naţional.

Sur cette vidéo de @FranceNews24 on constate que des élèves du lycée Mireille Grenet à #Compiègne détruisent une voiture de Police.Courage aux #pompiers et #policiers violemment pris à partie. #PPLSecuriteGlobale #PPL pic.twitter.com/vHb2cD23zj

— Officiers et Commissaires de police (@PoliceSCSI) November 9, 2020

Sursa: RomaniaTV

loading...