Ginerele lui Erdogan a demisionat din funcţia de ministru de Finanţe al Turciei

Ginerele lui Erdogan a demisionat din funcţia de ministru de Finanţe al Turciei

Albayrak a postat un mesaj pe contul său de Instagram în care spune că a luat decizia de a demisiona din motive personale, dar presa turcă speculează pe marginea faptului că Erdogan i-ar fi oferit această alternativă pentru a scăpa de ruşinea de a fi demis chiar de propriul socru.

Un oficial din minister a confirmat anunţul făcut de Albayrak pe contul său de Instagram. Demisia, care i-a luat prin surprindere pe unii analişti şi parlamentari, trebuie aprobată de preşedinte.

Albayrak a demisionat după ce lira turcească s-a devalorizat anul acesta cu 30%, ajungând la un minim record, în timp ce economia se confruntă cu recesiunea provocată de epidemia de coronavirus. După anunţul demisiei, moneda turcă s-a apreciat cu 1,5% faţă de dolarul american.

Ginerele preşedintelui a fost numit ministru al energiei în 2015 şi a trecut la finanţe după realegerea lui Erdogan în 2018, cu atribuţii sporite pentru şeful statului. În timpul mandatului ministerial, economia Turciei a suferit două căderi, o inflaţie de ordinul zecilor de procente şi o rată ridicată a şomajului. Lira turcească are în prezent mai puţin de jumătate din valoarea de la acum doi ani şi jumătate.

Citeşte şi: 11 morţi într-un atac al Stat Islamic, în apropiere de Bagdad

Sursa: RomaniaTV

loading...