BREAKING NEWS: Klaus Iohannis, declaraţii de ultimă oră! Ce noi măsuri au fost decise în şedinţa de urgenţă LIVE TEXT

BREAKING NEWS: Klaus Iohannis, declaraţii de ultimă oră! Ce noi măsuri au fost decise în şedinţa de urgenţă LIVE TEXT

„Am avut astăzi o nouă şedinţă cu accept pe pregătirea campaniei naţionale de vaccinare. Au participat premierul, mai mulţi membri ai Guvernului, dar şi medici. Toată Europa se află într-un moment dramatic.

Până când nu vom avea un vaccin eficient nu există nimic altceva decât impunerea unor noi măsuri de restricţie severe. Aceasta e singura strategie funcţională. E imperativ să evităm blocarea spitalelor şi să dăm şansa la tratament tuturor bolnavilor, fie că suferă de COVID sau de alte afecţiuni.

Existenţa noastră, a tuturor, a fost puternic afectată. Măsurile restrictive au fost insuficiente. E nevoie de noi toţi. Pandemia e şi un exerciţiu al solidarităţii.

Veştile despre un nou vaccin sunt destul de bune în acest moment. Trebuie să rămânem realişti, mai sunt de parcurs etape.

Am discutat azi şi despre posibilitate de stocare şi distribuţie pentru diferite tipuri de vaccinuri. Precizez din nou că de vaccin va beneficia iniţial personalul din domeniul sănătăţii şi cei cu risc mare de a se infecta. E important să înţelegem. Cred că o campanie de vaccinare anti-covid bine organizată ne va da şansa să ne întoarcem la normalitatea pe care ne-o dorim cu toţii.

Al doilea subiect e turul doi al alegerilor din Republica Moldova. Mă bucur să văd un vot al cetăţenilor pentru Maia Sandu. E o evoluţie pentru Republica Moldova şi România o susţine fără rezerve. Drumul spre Europa e unul al progresului, cu reforme curajoase. România va continua să sprijine. R. Moldova în eforturile sale de dezvoltare. Suntem şi ne dorim să rămânem un partener solid pentru societatea civilă din R. M. în ansamblul său. Vom fi foarte atenţi la scrutinul de duminică din Republica Moldova”.

Întrebări

-Spuneaţi că în acest moment virusul se răspândeşte mai repede ca în primăvară. În primăvară spuneaţi că nu sunteţi de acord să ţineţi alegerile dacă situaţia va fi una gravă. Ce anume v-a făcut să vă răzgândiţi din primăvară şi până acum? E oportun să avem acum alegerile?

Iohannis: Din nefericire, acum avem în România două probleme grave. Una de sănătate cu care ne confruntăm de aproape un an de zile. Ştim ce măsuri se pot lua pentru încetinirea acestui virus. În continuare, pandemia  rămâne o problemă şi va fi rezolvată când vom avea un vaccin. Sigur, în media apar ştiri pozitive despre cum au progresat unii şi alţii cu producerea vaccinului, dar concret nu poate nimeni să spună. Dar avem şi o problemă politică. Guvernul se luptă pentru a ţine lucrurile sub control, iar PSD, în Parlament, trage permanent frâna de mână. Acum românii îşi doresc să avem un Parlament legitim. Cu PSD în Parlament acest lucru funcţionează cu frâna de mână trasă. Democraţia nu poate fi pusă în paranteză. Nu putem sta în acest blocaj din cauza PSD. Din toate aceste motive ne aflăm în situaţia de a organiza alegeri la termen, e singura soluţie prin care românilor li se va permite alegerea unui nou Parlament, construirea unui Guvern puternic, o nouă majoritate.

-Pacienţii din Bucureşti sunt transportaţi în alte oraşe la ATI.. Ce soluţii găsiţi pentru această situaţie?

Iohannis: Cu siguranţă se vor găsi locuri. E o temă importantă, dar foarte complicată. Eu aduc pe tapet această problemă a locurilor de la ATI, a locurilor de la ATI cu ventilator. De la săptămână la săptămână locurile de la ATI cresc. E o cursă complicată fiindcă aceste locuri se creează greu, iar pandemia se răspândeşte tot mai repede.

-Camera Deputaţilor a adoptat o lege prin care pieţe urmează să rămână deschise. Ce părere aveţi?

Iohannis: Chestiunea pieţelor a dus la multe dezbateri. Măsura luată de Guvern e una justă. Pentru că nu se închid toate pieţele, ci doar cele din spaţiile închise. Deci pieţele în aer liber vor funcţiona în continuare. Aceste măsuri au fost luate acum, doar pentru câteva săptămâni. Faptul că Guvernul hotărăşte ceva şi majoritatea pesedistă hotărăşte altceva, fără să se documenteze, e o problemă. PSD vrea doar să arate că e acolo, cu mulţi parlamentari. Gestiunea va fi complicată şi nu e ceea ce îşi doresc românii. Românii îşi doresc o guvernare susţinută de Parlament.

-Spuneaţi despre faptul că nu există altă soluţie decât aceste restricţii. Se vor impune măsuri mai dure?

Iohannis: Carantinarea unor localităţi e posibilă, dar specialiştii trebuie să analizeze acest lucru. E un catalog de criterii care trebuie luate în calcul atunci când se propune carantinarea într-un loc sau altul.

-Înţeleg că nu veţi promulga legea din Camera Deputaţilor. Apropo de restricţii, v-aş întreba dacă v-aţi propus o anumită rată a infectărilor care să coboare după aceste restricţii?

Iohannis: Virusul se răspândeşte foarte repede. În toată Europa numărul infectărilor creşte zilnic. Obiectivul restricţiilor e să încetinească răspândirea virusului. Pentru a vedea dacă aceste măsuri prind, trebuie să avem răbdare să vedem rezultatul. Nu poţi lua în fiecare zi alte măsuri. Trebuie să aştepţi să vezi cum evoluează două săptămâni. Specialiştii ne spun dacă se impun noi restricţii.

-Slovacia a testat aproape toată populaţia gratuit, iar premierul a spus că rata de infectare a scăzut cu peste 50%. De ce nu e Slovacia un exemplu pentru România?

Iohannis: Să vedem cum funcţionează măsura. Dacă se dovedeşte că e oportună şi realizabilă, atunci putem să discutăm şi cu experţii noştri să vedem ce părere au. OMS nu recomandă testarea întregii populaţii, ci testarea ţintită.

 

Ştire în curs

Sursa: RomaniaTV

loading...