COVID? TACEREA UCIDE! de prof.univ.dr. Nicolae Radu

COVID? TACEREA UCIDE! de prof.univ.dr. Nicolae Radu

Recent, discutam cu un distins prieten, OM de o rara probitate profesionala si morala, Dragos Alexandru N., despre valorile europene, semnificatia parteneristului strategic, directia in incotro merge Romania si de ce exista Teoria conspiratiilor?
Tema este complexa! Gandeam departe, dar raspunsul primit a venit cu forta unui bolovan primit in cap: pentru ca exista conspiratori!

In prezenta unui asemenea raspuns, exista, oare, conspiratori fara sa existe interese? Sa fi gresit, oare, Napoleon cand aprecia ca „nu dusmaniile sunt vesnice, nici prieteniile nu sunt vesnice, doar interesele sunt vesnice?!”

Retete compensate?
In conditiile in care Covid-ul ne ataca mintea si sufletul, in conditiile in care anomia sociala, dezordinea si haosul, coboara din studiile lui Emil Durkeim si alunga taranii, putini cat mai sunt din piete in timp ce supermarket-urile raman neatinse de conspiratii, ma intreb ce mai urmeaza?

Iarna vine, gazul costa, in timp ce noi am vandut aproape tot ce mai era de vandut!

Scapa cine poate?

Cand zgomotul acopera mintea, cand ordonantele il inchid pana si pe Bunul Dumnezeu im biserica, cand romanii incercati de viata sunt impiedicati im credinta, ma intreb cine mai gandeste la binele nostru?

Alegerile bat din nou la usa, in timp ce Covid -ul omoara! Actiune terorista sau nu, Covid-ul scoate de la o zi la alta, tot mai mult, la vedere nesimtirea celor platiti sa vegheze la sanatatea unui popor impins sa plece dim Tara, lipsa de interes si interesele meschine! Sa fie adevarat ca,
Covid-ul acopera nestiinta, reaua credinta, interesele de gasca si impinge bruma de speranta… in prapastie?!!

Bate Clopotul Costica!!

De ce mai avem nevoie de alegeri si alesi, cand romanii au ajuns sclavi pe plantatii straine? De ce gandim ca ziua de msine aduce soarele, cand parintii, bunicii, fratii si surorile noastre se sting in mizerie in spitale?

Cu ce greseste un OM cand ajunge pe picioarele lui in spital, impins de teama celor din jur de a nu ii contamina cu un Covid 19, si iese, bietul om, intins sub patru cuie si sub diagnosticul mort de covid?

In Romania se moare! Avem circa 8000 de romani morti in urma Covid 19! Se mai moare si de altceva?

Familie mare, remuneratie mica!

Cat castiga un medic? Cat castiga o asistenta medicala? Cate milioane de euro au fost cheltuiti in programe de sanatate si intr un sistem care se anunta deja in moarte clinica? Cat castiga un biet roman alungat din piata?
Cat castiga un „aparator” al legii, cum ar trebui sa fie, care primeste misiuni secrete, de preventie, sa se intalneasca prin biserici cu oamenii certati cu legea?

Cine conduce Romania?
Adevarul este strans de gat dupa usa!

Cine mai are nevoie de adevar?!

Sa ne uitam pe strada! Sa iesim intre oameni! Tristetea ascute fetele romanior, zambetul aproape ca nu mai exista, nesiguranta si teama pt ziua de mane sunt tot mai prezente!

Cum sa trecem oare prin toate cu burta agitata de foame?

Cum sa gandim la ziua de maine cu Covid-ul pe masa si cu datoriile sub perna?
Cu riscul sa trezesc mintea ametita a celor care doresc o Romanie fara istorie si o Romanie fara viitor, ma intreb cum asiguram invatamantul on line in satele lipsite de curent electric? Alternativa guvernantilor a fost una simpla! Sa urmarim emisiunile educative la TV! Fara curent electric?

Prostia ne leaga!
Ceva imi aduce aminte de „Tricoaie colorate” pentru Olimpicii romani! Ceva ma impinge cu gandul, din nou, la premierul Japoniei plimbat in graba la MuzeuL Satului pentru ca in timp ce se afla in zbor, Romania a ramas fara premier!!
Ceva ma impinge sa vorbesc mai mult decat trebuie, dupa cum mi s-a si spus!

De ce toate acestea?
Romanii tac si merg mai departe!
Clopotul bate in dunga!
In conditiile in care gospodariile vecinilor maghiari sunt racordate in proportie de 80% la gaze, apa si canal, multe dintre gospodariile romanesti beneficiaza de progres cu toaletele turcesti dim gradina, cu apa la lighean si cu lumina la felinar!

Romanii tac si merg mai departe!

Romanii mor si se indreapta catre Cer cu tichetul de pensie in buzunar! Romanii raman incuiati in casa in timp ce afacerile „baietilor destepti” cresc! Sa fie intamplatoare toate acestea?

Realitatea obliga la aducere aminte!
Istoria supara, dar nu iarta!

Presedintele Romaniei, Nicolae Ceausescu a fost impuscat pentru ca a indraznit sa sustina o Romanie demna, neingenuchiata in fata intereselor straine! Primirea la Londra de catre distinsa regina Elisabeta a demonstrat interes si apreciere pentru o Romanie incoltita si atunci de interese straine!
Niciun alt sef de stat din intreaga lume nu a mai fost primit cu caleasca si cu asemenea onoruri de catre regina Elisabeta!
Sa fie o fapta de rusine pentru Romania?

Sa luam aminte!!
In timp ce Biserica Ortodoxa Romana si pomeneste conducatorii, indiferent de regimul politic, politicul atinge istoria si incearca sa rescrie trecutul!! Ce alta tara si – a impuscat conducatorul? Clopotul bate in dunga si aminteste de firmanul puterii si de vechiul fanar!!
Cine are nevoie de dezradacinarea romanilor?

Timpul se misca!

Democratia a fost dorita!
Schimbarea a fost impusa! Cu ce pret, insa?
In decembrie 1989,
mii de tineri au murit strigand LIBERTATE, LIBERTATE, LIBERTATE, durerea parintilor, cati dintre dansii mai sunt im viata, ramanand prinsa de cruce!

Democratia obliga la constiinta!

COLECTIV obliga si mai mult la aducere aminte!! Declaratii sforaitoare, autoritati peltice, suferinta, tineri arsi de vii, parinti cu sufletul stins de chin si neputinta! Aceasta sa fie Romania normala?

Intotdeauna se poate!
Excelenta Sa, Ambasadorul Statului Israel la Bucuresti, David Saranga trebuie ascultat! „Investitia in oameni este lucrul cel mai important”! In ce investim insa noi?
In sisteme de sanatate in care ajungi sa te simti vinovat ca ai ajuns, tulburand mintea celor care apreciaza ca este normal ca un om inaintat im varsta sa fie lasat sa astepte pana la moarte, prezenta unui medic!

Scapa cine poate?

Tineri si varstnici atinsi de Covid 19 au fost lasati sa astepte timp de 6 ore in UPU! Bunicii sau stins in uitare! Sa fie aceasta Romania normala? Sa fie Covid 19 vinovat pentru toate?

Fapte si fapte!

Emotia ma cuprinde si indeamna la neuitare! Durerea, neputinta imi amplifica rusinea de a fi in proximitatea celor care si -au batut si isi bat joc de o tara intreaga, tinuta in mizerie, incertitudine si incovoiata de datoriile externe!

Functiile trec, asa cum ne ducem si noi!
Cunosc oameni din varful ierarhiei, candva onesti, cu dragoste de Tara! Incerc sa ii inteleg! Ii vad si ma intreb daca sunt constienti ca nu traim o vesnicie!

Psihologia sociala dezbate conformismul si alunga obedienta! Safie tacerea multora semn de speranta pentru scaune mai inalte si pentru functii mai grase? Sa fie tacerea unora semn ca averile cresc chiar si pe seama suferintei celor peste 1 milion de romani ramasi fara locuri de munca? Sa fie tacerea raspuns pentru Romania de maine?

Realitatea este crunta!
Ipohondria loveste sufletul si mutileaza mintea!

Comunicarea decidentilor aduce depresia prin lipsa de consens!
Intamplator sau nu TRATATUL DE DEZINFORMARE al lui Vladimir Volkof poate fi antidot pentru manipularea ascunsa la fiecare colt de strada! Cine castiga?
” O minciuna repetata de o mie de ori ramane o minciuna, o minciuna repetata de un milion de ori devine adevar!”

Adevar? Care adevar?

Vorbim de adevar intr-o Tara in care lumina se stinge incet, dar sigur! Ce ne mai ramane? Datoriile nu se sterg, romanii se sting, speranta intarzie sa ma apara! Mai exista speranta?

Incotro Romania?

*
Desi nu imi doresc polemici, va rog, dragi prieteni, sa nu uitam de romanii care traiesc cu durere si cu speranta la ziua de maine! Va rog sa nu uitam de toti cei care ne-au lasat o Romanie frumoasa!

Imi doresc sa nu uitam de romanii impinsi pentru un colt de paine prin tari indepartate, chiar si la cules de sparanghel, in timp ce parintii se sting cu durere in suflet, acasa! Nicio avere din lume nu ne mai aduce linistea in suflet, dupa ce parintii dragi se sting dintre noi!

Sa nu uitam, dragi prieteni, de Dumnezeu!
Sa nu uitam de COLECTIV si de tinerii arsi de vii, plecati, mult prea devreme si in mod nedrept, sus la Cer! Cine raspunde? Cine poarta in minte chipurile de ingeri?
In loc de cuvinte….
Sufletul plange!

Respect si recunostinta tuturor!