Klaus Iohannis, declaraţii de ultimă oră! Ce se întâmplă cu măsurile de restricţie în România LIVE TEXT

Klaus Iohannis, declaraţii de ultimă oră! Ce se întâmplă cu măsurile de restricţie în România LIVE TEXT

Declaraţii live text susţinute de Iohannis:

-Am avut astăzi o nouă ședință de evaluare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei, cu accent pe pregătirea campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, ședință la care au participat premierul, mai mulți membri ai Guvernului, dar și medici cu o bogată experiență în domeniu.

-Întreaga Europă se află într-un moment dramatic. Este evident că virusul se răspândește acum foarte puternic, mult mai puternic decât în primăvară. State europene care peste vară au avut valori reduse de îmbolnăvire sunt acum în pragul unei mari crize sanitare.

-Până când nu vom avea un vaccin eficient, nu există o altă soluție decât impunerea unor noi măsuri restrictive severe pentru a plafona curba infectărilor.

-Aceasta este singura strategie funcțională și este adoptată de toate țările în care se înregistrează o explozie de cazuri noi de îmbolnăvire.

-România se confruntă la rândul ei cu o situație extrem de complicată, iar restricțiile care au intrat în vigoare de ieri au un singur scop – protejarea populației și reducerea presiunii uriașe care apasă pe sistemul sanitar. Este imperativ să evităm blocarea spitalelor și să dăm șansa la tratament tuturor celor bolnavi, fie că suferă de COVID-19, fie că suferă de alte afecțiuni.

-Este absolut de înțeles că aceste măsuri nu sunt deloc populare, produc supărare și sunt greu de acceptat după un an în care am fost nevoiți să ne schimbăm radical modul de viață, iar existența noastră, a tuturor, a fost puternic afectată. Din păcate, din cauza virulenței acestui virus, am văzut cu toții că reglementările mai puțin restrictive s-au dovedit insuficiente.

-Suntem într-un moment în care nu este vorba doar de fiecare dintre noi în parte, ci de noi toți la un loc. Lupta cu pandemia este și un test al solidarității, pe care suntem obligați să îl trecem.

-Veștile privind apariția cât mai rapidă a unui vaccin sunt destul de bune în acest moment, dar trebuie să rămânem în continuare realiști și să înțelegem că mai sunt încă de parcurs câteva etape până la vaccinarea propriu-zisă.

-Din fericire, grație mecanismului european din care face parte, România va beneficia în mod echitabil de aceste vaccinuri.

-Avem deja o strategie de vaccinare anti-COVID și sunt stabilite obiectivele și activitățile pentru implementarea acestora.

-Am discutat astăzi și despre posibilitățile de stocare și distribuție pentru diferite tipuri de vaccinuri și am stabilit instituțiile responsabile în acest sens. Precizez din nou că de vaccin va beneficia inițial personalul, tot personalul din domeniul sănătății și persoanele cu cel mai mare risc de a face forme severe de boală.

-Este esențial să avem o bună comunicare a tuturor măsurilor atât către personalul medical, cât și către cetățeni.

-De aceea, cred că o campanie de vaccinare anti-COVID bine organizată, planificată și comunicată eficient ne va da șansa de a ne reîntoarce mai repede la normalitatea pe care ne-o dorim cu toții!

-Al doilea subiect la care vreau să fac referire, în această seară, este turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, care va avea loc la finalul acestei săptămâni.

-M-am bucurat să văd, în primul tur, un vot al cetățenilor pentru candidata Maia Sandu, acesta fiind, de fapt, un vot în favoarea unei evoluții democratice ireversibile a Republicii Moldova pe care România a susținut-o permanent și o susține fără rezerve.

-Am subliniat mereu că drumul spre Europa este unul al progresului, cu reforme curajoase, în special în domeniul justiției, și prin consolidarea democrației.

-România va continua să sprijine Republica Moldova în eforturile sale reale de modernizare.

-Deja țara noastră a investit semnificativ și dezinteresat în infrastructură, în proiecte de interconectare, în școli, spitale, grădinițe și în multe alte domenii în folosul direct al cetățenilor, pentru dezvoltarea Republicii Moldova și pentru consolidarea democrației.

-Suntem și ne dorim să rămânem un partener solid pentru societatea civilă din Republica Moldova, în ansamblul său. Vom fi extrem de atenți la desfășurarea scrutinului din această duminică pentru a ne asigura că viitorul Republicii Moldova este decis exclusiv de votul liber exprimat al cetățenilor, în cadrul unor alegeri democratice, corecte și libere de orice interferențe nedorite.

-Dacă dumneavoastră din sală aveți întrebări, vă rog!

Întrebări

-Spuneaţi că în acest moment virusul se răspândeşte mai repede ca în primăvară. În primăvară spuneaţi că nu sunteţi de acord să ţineţi alegerile dacă situaţia va fi una gravă. Ce anume v-a făcut să vă răzgândiţi din primăvară şi până acum? E oportun să avem acum alegerile?

Iohannis: Din nefericire, acum avem în România două probleme grave. Una de sănătate cu care ne confruntăm de aproape un an de zile. Ştim ce măsuri se pot lua pentru încetinirea acestui virus. În continuare, pandemia  rămâne o problemă şi va fi rezolvată când vom avea un vaccin. Sigur, în media apar ştiri pozitive despre cum au progresat unii şi alţii cu producerea vaccinului, dar concret nu poate nimeni să spună. Dar avem şi o problemă politică. Guvernul se luptă pentru a ţine lucrurile sub control, iar PSD, în Parlament, trage permanent frâna de mână. Acum românii îşi doresc să avem un Parlament legitim. Cu PSD în Parlament acest lucru funcţionează cu frâna de mână trasă. Democraţia nu poate fi pusă în paranteză. Nu putem sta în acest blocaj din cauza PSD. Din toate aceste motive ne aflăm în situaţia de a organiza alegeri la termen, e singura soluţie prin care românilor li se va permite alegerea unui nou Parlament, construirea unui Guvern puternic, o nouă majoritate.

-Pacienţii din Bucureşti sunt transportaţi în alte oraşe la ATI.. Ce soluţii găsiţi pentru această situaţie?

Iohannis: Cu siguranţă se vor găsi locuri. E o temă importantă, dar foarte complicată. Eu aduc pe tapet această problemă a locurilor de la ATI, a locurilor de la ATI cu ventilator. De la săptămână la săptămână locurile de la ATI cresc. E o cursă complicată fiindcă aceste locuri se creează greu, iar pandemia se răspândeşte tot mai repede.

-Camera Deputaţilor a adoptat o lege prin care pieţe urmează să rămână deschise. Ce părere aveţi?

Iohannis: Chestiunea pieţelor a dus la multe dezbateri. Măsura luată de Guvern e una justă. Pentru că nu se închid toate pieţele, ci doar cele din spaţiile închise. Deci pieţele în aer liber vor funcţiona în continuare. Aceste măsuri au fost luate acum, doar pentru câteva săptămâni. Faptul că Guvernul hotărăşte ceva şi majoritatea pesedistă hotărăşte altceva, fără să se documenteze, e o problemă. PSD vrea doar să arate că e acolo, cu mulţi parlamentari. Gestiunea va fi complicată şi nu e ceea ce îşi doresc românii. Românii îşi doresc o guvernare susţinută de Parlament.

-Spuneaţi despre faptul că nu există altă soluţie decât aceste restricţii. Se vor impune măsuri mai dure?

Iohannis: Carantinarea unor localităţi e posibilă, dar specialiştii trebuie să analizeze acest lucru. E un catalog de criterii care trebuie luate în calcul atunci când se propune carantinarea într-un loc sau altul.

-Înţeleg că nu veţi promulga legea din Camera Deputaţilor. Apropo de restricţii, v-aş întreba dacă v-aţi propus o anumită rată a infectărilor care să coboare după aceste restricţii?

Iohannis: Virusul se răspândeşte foarte repede. În toată Europa numărul infectărilor creşte zilnic. Obiectivul restricţiilor e să încetinească răspândirea virusului. Pentru a vedea dacă aceste măsuri prind, trebuie să avem răbdare să vedem rezultatul. Nu poţi lua în fiecare zi alte măsuri. Trebuie să aştepţi să vezi cum evoluează două săptămâni. Specialiştii ne spun dacă se impun noi restricţii.

-Slovacia a testat aproape toată populaţia gratuit, iar premierul a spus că rata de infectare a scăzut cu peste 50%. De ce nu e Slovacia un exemplu pentru România?

Iohannis: Să vedem cum funcţionează măsura. Dacă se dovedeşte că e oportună şi realizabilă, atunci putem să discutăm şi cu experţii noştri să vedem ce părere au. OMS nu recomandă testarea întregii populaţii, ci testarea ţintită.

-Se vorbeşte de vaccinul împotriva COVID. Dar România se confruntă acum cu o criză a vaccinul antigripal. Există o strategie pentru ca acest vaccin să existe în noiembrie şi decembrie?

Iohannis: În fiecare lună vin noi tranşe de vaccin antigripal în România. De când a venit noul guvern liberal s-a suplimentat comanda. S-a comandat mai mult decât dublu faţă de ce au cerut cei de la PSD.

-Revenind la problema paturilor de la ATI. Medicii din ţară spun că nu mai sunt locuri, nu mai pot primi pacienţi. Ce se întâmplă dacă nu e timp ca un pacient să fie transferat de la un spital la altul şi viaţa îi e pusă grav în pericol?

Iohannis: Sunt două aspecte. E vorba de comunicarea dintre spitale. E loc de mai bine. Sper să nu se repete ce s-a întâmplat în Timişoara. Nici nu e nevoie să vorbească directorii de spitale între ei, există departamentul de urgenţă. Toate aceste lucruri sunt la modul foarte serios tratate de Ministerul Sănătăţii. Tătaru e în legătură permanentă cu toate spitalele.

-Aţi declarat că trecerea şcolilor în online e o măsură. Dacă sistemul educaţional poate să-şi desfăşoare cursurile online, de ce campania electorală nu se poate desfăşura online?

Iohannis: Campania electorală se poate desfăşura online.. În măsura în care lucrurile vor evolua într-un sens nedorit, şi adunările electorale se vor putea desfăşura exclusiv online.

-Ar putea PNL să piardă alegerile?

Nu cred că ar putea pierde. Cred că va câştiga, alături de alte partide politice. Trebuie să lăsăm PSD în afara politicii. Pe de altă parte, suntem în pandemie. Guvernul a fost ales ca să gestioneze treburile publice şi trebuie să le gestioneze, indiferent cât de popular sau nepopular devii după măsurile luate. Pe primul loc sunt românii şi sănătatea lor. După alegeri, mă aştept la un guvern format în jurul PNL.

Sursa: RomaniaTV