Lupte grele în enclava Nagorno Karabah

Lupte grele în enclava Nagorno Karabah

 Duminică, după şase săptămâni de lupte grele, Azerbaidjanul a anunţat că a capturat oraşul Şuşa, cunoscut de către armeni drept Şuşi, care este situat pe un munte de unde se vede oraşul Stepanakert.

Liderii din Nagorno Karabah au negat duminică pierderea controlului asupra oraşului, iar premierul armean Nikol Pashinyan a continuat luni să facă acest lucru, afirmînd că luptele pentru oraş continuă.

O filmare publicată online de Ministerul azer al Apărării a arătat steagul naţional al Azerbaidjanului fluturând peste străzile pustii, în oraşul Şuşa, iar Vahram Poghosian, un purtător de cuvânt al liderului din Nagorno-Karabah, Araik Harutiunian, a scris pe Facebook: ”Oraşul Şuşi nu este sub controlul nostru. ”

Război în Caucaz. Un elicopter rus a fost doborât în Armenia, doi militari au fost ucişi

”Ar trebui să-l ţinem împreună, deoarece inamicul este lângă Stepanakert”, a scris el.

Şuşi, sau Şuşa, se află la aproximativ 15 km sud de Stepanakert şi este important pentru speranţele etnicilor armeni de a păstra controlul asupra Nagorno-Karabah, un teritoriu separatist recunoscut la nivel internaţional ca parte a Azerbaidjanului, dar care populat şi controlat de etnici armeni.

Încurajat de sprijinul turc, Azerbaidjanul a declarat că, din 27 septembrie, a preluat o mare parte din teritoriul din Nagorno-Karabah pierdut în războiul din 1991-94, în care au murit aproximativ 30.000 de oameni, iar mulţi alţii au fost dizlocaţi.

Armenia a negat amploarea cuceririlor teritoriale făcute de Azerbaidjan.

Câteva mii de persoane au fost ucise de la izbucnirea conflictului. Trei armistiţii au eşuat în ultimele şase săptămâni, iar armamentul superior deţinut de Azerbaidjan şi progresele făcute în teren i-au redus motivaţia pentru a dori un acord de pace durabil.

Turcia a sprijinit puternic Azerbaidjanul în conflict, iar Rusia are un pact de apărare cu Armenia.

Niciuna dintre aceste ţări nu a fost atrasă direct în conflict, dar, într-un incident care ar putea alimenta tensiunile, ministerul rus al Apărării a anunţat luni că un elicopter militar rus M-24 a fost doborât pe teritoriul Armeniei şi doi membri ai echipajului au fost ucişi.

Ministerul azer de Externe a anunţat luni că forţele azere au doborât elicopterul rus din greşeală, în apropiere de graniţa cu Armenia, a exprimat scuze şi disponibilitatea de a plăti compensaţii

Cu forţele sale armate depăşite de Azerbaidjan, Armenia a evitat intervenţia militară directă în Nagorno-Karabah. Starea economiei sale, afectată de pandemia de coronavirus, ar putea fi, de asemenea, un factor constrângător.

Sursa: RomaniaTV

loading...