Se redeschid pieţele! Amendamentul PSD a trecut de Parlament, doar CCR mai poate revoca decizia

Se redeschid pieţele! Amendamentul PSD a trecut de Parlament, doar CCR mai poate revoca decizia

UPDATE Deputații au decis, marți, că, pe durata stării de alertă, piețele agroalimentare în spații închise, târgurile, bâlciurile, piețele mixte și volante, talciocurile își vor putea continua activitatea, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.

Legea, care conține și amendamentul lui Marcel Ciolacu, a fost votată cu 173 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” și 93 de abțineri.

„Trebuie să redeschidem şi pieţele în spaţii închise din hale. Considerăm că nu e normal ca supermarketurile rămân deschise, pieţele de tip hală să fie închise. Considerăm că revenim la normalitate”, spune Lorand Balint Magyar.

Social-democraţii susţin că închiderea pieţelor a fost o măsură „aberantă”

„Este o prostie (închiderea pieţelor – n.r.), iar pieţele pentru producătorii români trebuie să fie deschise, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă şi de prevenţie. Pentru că ieri până şi cea mai inocentă rugăciune a fost transformată în ceva de bătălie politică, o să-i rog pe colegii noştri să încerce alt verset din Biblie: Ne lepădăm de Satană”, afirmă deputatul PSD Daniel Suciu.

El a mai spus că liberalii au votat în comisii amendamentul PSD pentru redeschiderea pieţelor.

„E adevărat, se închid pieţe. Aceste pieţe sunt închise acolo unde sunt primari ai PSD. Se repetă acelaşi scenariu din perioada stării de urgenţă, când foarte mulţi primari PSD au ţinut acele pieţe în aer liber închise. PSD politizează absolut orice. PSD, cel care plânge de mila oamenilor, este acelaşi PSD vechi, condus de Liviu Dragnea, care a alungat românii din ţară. acum mimează o anumită grijă faţă de românul de rând. Sunt aceeaşi pesedişti care v-au bătut în stradă i v-au alungat din ţară. Oameni buni, nu vă lăsaţi minţiţi de aceeaşi pesedişti. Azi colegii au votat la comisie o ordonanţă care are foarte multe lucruri bune. Aşa cum ne-a obişnuit, PSD intervine pe ordonanţele de urgenţă şi le modifică. Ceea ce se întâmplă este un joc politic, de campanie, ieftin”, a replicat liderul deputaţilor PNL, Florin Roman.

Deputatul USR Cătălin Drulă a susţinut că închiderea pieţelor a fost „pripită şi nejustificată”.

„USR PLUS nu e de acord cu închiderea pieţelor agroalimentare. Dincolo de asta, rămâne acest proiect care e aberant. În primul rând este neconstituţional, iar tehnic şi juridic este un dezastru. Acest amendament zice că târgurile şi bâlciurile nu vor fi închise niciodatîă în stare de urgenţă”, adaugă Drulă.

Pe durata stării de alertă, pieţele agroalimentare în spaţii închise, târgurile, bâlciurile, pieţele mixte şi volante, talciocurile îşi vor putea continua activitatea, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară, arată un amendament propus de Marcel Ciolacu la Legea pentru aprobarea OUG 79/2019 privind modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri în domeniul agriculturii, precum şi pentru aprobarea unor măsuri fiscal – bugetare, proiect care se află pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor.

Legea la care s-a depus amendamentul va intra la vot final marti, in plenul Camerei Deputatilor, for decizional. 

„Pe durata starii de alerta, pietele agroalimentare in spatii inchise, targurile, balciurile, pietele mixte si volante, talciocurile, isi vor putea continua activitatea, cu respectarea restrictiilor referitoare la distantarea sociala si a masurilor de protectie sanitara”, este amendamentul depus de liderul PSD Marcel Ciolacu si senatorul PSD Daniel Zamfir.

„Orban se luptă să scoată afară din piețe producătorii români. #PSD nu poate tolera acest atac mizerabil asupra românilor care își câștigă cinstit pâinea din munca pământului. Românii au dreptul să pună pe masă produse românești. Vom vota mâine în plenul Camerei Deputaților amendamentul prin care piețele să rămână deschise, cu respectarea tuturor măsurilor de distanțare și protecție sanitară”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Citeşte şi: PSD condamnă închiderea pieţelor, târgurilor, oboarelor. Îndemnul conducerii partidului pentru primari în contextul noilor restricţii

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, nu este de acord cu închidere pieţelor şi a afirmat că ar fi cerut administraţiilor locale să facă încă 20 de pieţe ambulante, în aer liber, astfel încât să se răspândească cumpărătorii. El a vorbit, luni seară, şi despre amendament depus pentru ca pieţele să rămână deschise şi să respecte regulile care sunt la supermarket. 

Marcel Ciolacu a declarat, luni seară, la B1 TV, că atunci când guvernezi cel mai simplu este să iei decizia să închizi şi atunci nu îţi mai asumi nicio responsabilitate.

“Trebuiesc puse reguli. Când guvernezi, cel mai simplu este să iei decizia să închizi. În momentul ăla nu-ţi mai asumi nicio reponsabilitate. Ai închis şcolile, nu mai contează ce fac. Se îmbolnăvesc copiii, e treaba familiei, nu mai e treaba mea. Nu s-au gândit că nu au tablete nu au net, copiii încep să fie foarte greu de gestionat, au stat şase luni închişi, au deschis şcolile şi le-au închis din nou, în loc să găseşti soluţii de flux de mers la şcoală, acest lucru înseamnă implicare şi ştiinţă şi să ai darul acesta, sunt nişte lucrui de administraţie, nu au acest dar”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Rareş Bogdan, contrariat de recomandările specialiştilor: Nu am înţeles de ce trebuie să închidem parcurile la 23 şi pieţele 

El a precizat că în loc de închiderea pieţelor, ar fi luat decizia de a cere administraţiilor locale să facă alte 20 de pieţe ambulante, în aer liber.

“Ei preferă să închidă decât să vină cu soluţii. Cum să închizi pieţele? Sunt vasele comunicante. Dacă clienţii dintr-o parte in alta, nu se aglomerează supermarketurile, că ai închis pieţele, că oamenii consumă în continuare la la fel. Eu aş fi cerut administraţiilor locale faceţi încă 20 de pieţe ambulante, în aer liber, nu să închid astfel încât să se răspândească cumpărătorii. (….) Am făcut astăzi un amendament cu Daniel Zamfir, la o Ordonanţă de Urgenţă, astfel încât pieţele să rămână în continuare deschise cu regulile care se impun în supermarketuri. Lucru care se poate face”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Senatorul PSD Daniel Zamfir a anunţat că, alături de preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu, a depus un amendament la ordonanţa 78/2019 prin care nu va fi permisă închiderea pieţelor. El a adăugat că proiectul de act normativ va fi votat marţi în comisii şi apoi va merge la plen.

Orban, întrebat care este diferenţa dintre o piaţă şi un supermarket şi de ce activitatea pieţelor din spaţii închise e suspendată, nu şi a supermarketurilor: Gradul de conformare în supermarketuri este unul mai mare

Premierul Ludovic Orban a fost întrebat luni, într-o conferinţă de presă, care este diferenţa dintre o piaţă închisă, care a fost închisă începând din 9 noiembrie, şi un supermarket care continuă să îşi desfăşoare activitatea, el precizând că gradul de conformare în supermarketuri este unul mai mare, întrucât există sisteme de ventilaţie şi modalităţi prin care se asigură respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii Sars-Cov-2.

 

“E o mare diferenţă. Gradul de conformare în supermarketuri este unul mai mare, acolo sunt sisteme de ventilaţie, sunt sisteme prin care s-a asigurat respectarea măsurilor. Diferenţa este strict legată de riscul de transmitere a virusului şi de analizele care au fost efectuate privind îmbolnăvirile. Este o măsură temporară, cine vrea să cumpere din supermarket, poate să cumpere în continuare din supermarket, cine vrea să cumpere de la piaţă, va putea să cumpere de la piaţă”, a afirmat Ludovic Orban.

De luni au intrat în vigoare măsuri suplimentare de prevenerire a răspândirii îmbolnăvirilor de COvid-19, una dintre acestea fiind şi suspendarea activităţii pieţelor care funcţionează în spaţii închise, ceea ce a provocat nemulţumiri în rândul producătorilor.

Sursa: RomaniaTV

loading...