Vaccin antigripal, de negăsit în România în plină pandemie. Până când te mai poţi vaccina. Explicaţia medicilor

Vaccin antigripal, de negăsit în România în plină pandemie. Până când te mai poţi vaccina. Explicaţia medicilor

Campania de vaccinare antigripală a început în România din 15 septembrie. Dar în prezent nu mai sunt disponibile nici dozele de vaccin antigripal gratuite prin Ministerul Sănătăţii, dar nici cele contracost nu se mai găsesc în farmacii. Şi nici nu se ştie exact când va mai apărea în condiţiile în care cererea de vaccin antigripal este foarte mare în această perioadă în toată Europa, mai ales în contextul COVID-19.

Medicul Gindrovel Dumitra îi îndeamnă pe români să nu intre încă în panică pentru că se pot vaccina toată luna noiembrie și chiar și în decembrie.

„Vaccinarea la persoanele care au nevoie de o singură doză de vaccin trebuie să înceapă, conform recomandărilor internaționale, după 15 octombrie. La 15 septembrie începe campania de vaccinare doar pentru copiii care au nevoie de două doze, ca să aibă timp să facă și cea de a doua doză. Nu este deloc târziu pentru vaccinare, oportun este ca oamenii să se vaccineze după 15 octombrie și pe toată durata lunii noiembrie, și nici în decembrie nu este târziu, câtă vreme vârfurile epidemice sunt întâlnite în lunile februarie-martie”, explică pentru HotNews.ro Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.

Vaccinul antigripal. Când trebuie să te vaccinezi 

Gripa sezonieră începe să îşi facă simţită prezenţa. Cel mai potrivit moment pentru a-ţi face vaccinul antigripal este a doua decadă a lunii octombrie. Şi asta se datorează perioadei în care organismul nostru începe să capete anticorpi. Dar nici în noiembrie sau decembrie nu este prea târziu, spun medicii. 

De două săptămâni are nevoie titrul de anticopri să atingă vârful după administrarea vaccinului. După acest proces, urmează o perioadă de platou, cu protecţie optimă, apoi timp de 150 de zile numărul anticorpilor scade până la 10.

Vaccinul antigripal. Trei milioane de doze distribuite de Ministerul Sănătăţii pentru categoriile de risc

Ministerul Sănătății a încheiat contracte pentru trei milioane de doze de vaccin antigripal. Acestea vor fi distribuite gratuit categoriilor cu risc ridicat de infectare. Prima tranșă a venit pe teritoriul României în luna septembrie și a fost trimisă integral personalului medical din spitale și angajaților din centrele de copii, bătrâni și persoane cu handicap. A doua tranșă a fost foarte mică şi a avut doar 70 .000 de vaccinuri pentru copiii între 6 luni și 3 ani. Cei mai mulţi n-au mai fost vaccinați pentru gripă, deci au nevoie și de rapel. Ultima tranşă de 500.000 de doze, a fost expediată și distribuită Direcțiilor de Sănătate Publică.

„În perioada toamnei vom co-exista cu două virusuri care produc infecţii respiratorii serioase. Este vorba despre noul coronavirus, care va continua să circule şi în toamnă; este vorba despre virusurile gripale. Ambele tipuri de virus se transmit exact pe aceeaşi cale, produc infecţii pulmonare, iar măsurile de prevenţie generală sunt simetrice. Practic, igiena tusei, spălatul pe mâini, utilizarea unei măşti previn atât gripa, cât şi infecţia cu noul coronavirus. În plus, la gripă, avem un vaccin care poate să prevină boala la o proporţie mare dintre cei vaccinaţi şi care este recomandat să fie administrat, pentru că o infecţie simultană atât cu noul coronavirus, cât şi cu unul dintre virusurile gripale reprezintă o provocare, mai ales pentru o persoană vârstnică sau care are boli cronice, şi atunci vaccinarea antigripală este cu atât mai mult recomandată, pentru că practic elimină una dintre cele două ameninţări”, declara prof. dr. Alexandru Rafila.

Citeşte şi: Vaccinul gripal va fi produs din nou la Institutul Cantacuzino. Când ar urma să fie disponibil pentru populaţie

Sursa: RomaniaTV

loading...