Plenul Senatului nu s-a putut reuni din lipsă de cvorum. Avea pe ordinea de zi iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”

Plenul Senatului nu s-a putut reuni din lipsă de cvorum. Avea pe ordinea de zi iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”

Update.  Plenul Senatului nu s-a putut reuni, miercuri, din lipsă de cvorum.

Ședința trebuia să înceapă la ora 14.00 dar s-a decis să se mai aștepte ca și alți senatori să vină în sală. USR a acuzat că PSD și PNL au făcut o manevră pentru ca să nu existe voturile necesare adoptării inițiativei ‘Fără penali’ și în aceste condiții USR nu a intrat în sală. Nici PNL nu a asigurat prezența.

„Stimati colegi, fac un al doilea apel catre senatorii prezenti in sala sa semneze lista de prezenta. Daca nu doresc sa participe la cvorum, am rugamintea sa paraseasca sala. Va multumesc. Va propun sa asteptam pana la ora 15.00 colegii care sunt in cladire si au spus ca vor sa vina la vot. Verificam atunci cvorumul”, a spus liderul interimar al Senatului.

La a doua verificare a prezentei s-a constatat lipsa cvorumului si s-a inchis sedinta. „„Avem un singur lider de grup prezent, dl Radu Oprea de la PSD. Avem prezenta 58. Constat ca nu avem cvorum si declar sedinta inchisa”, a spus Cazanciuc.

Update. Liderul USR Dan Barna a mers personal, miercuri, la Senat, să negocieze pentru adoptarea inițiativei „Fără penali”, aflată pe ordinea de zi a ședinței de plen. El a acuzat un posibil blat între PSD și PNL ca legea să nu treacă.

„În acest moment colegii mei din USR sunt prezenți la muncă. Suntem aici pentru ca să devină realitate. Transmit un mesaj explicit și foarte clar: dacă nu se va lua votul prin telefon, așa cum se întâmplă de două luni în Senat, nu vom participa la această mascaradă, pentru că nu există nicio șansă să se adune cele 90 de voturi pentru ca inițiativa să devină realitate și Parlamentul acesta să facă istorie”, a spus Dan Barna.

El afirmă că de câte ori PSD și PNL și-au dorit ca o inițiativă să treacă s-a întâmplat. „Le cer celor doi lideri, Orban și Ciolacu, să renunțe la orice fel de combinatoristică parlamentară și, prin comitetul liderilor, să se aprobe revenirea la vot prin telefon. Dacă nu se va aproba votul prin telefon, nu vom participa la această ședință”, conchide Barna.

„Orice altă manevră e făcută pentru a bloca inițiativa”, a mai spus el.

 

 

Dan Barna a declarat că miercuri este momentul adevărului când pe ordinea de zi a plenului Senatului a fost pusă iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”.

„Suntem la un pas distanţă ca iniţiativa semnată de 1 milion de români să ajungă în Constituţie prin referendum pe 6 decembrie”, a adăugat liderul USR.

„Miercuri e ziua adevărului: vot final pe «Fără Penali» în Parlament. Iniţiativa Fără penali în funcţii publice a fost pusă pe ordinea de zi a plenului Senatului. Suntem la un pas distanţă ca iniţiativa semnată de 1 milion de români să ajungă în Constituţie prin referendum pe 6 decembrie. Dar totul depinde acum de PSD şi PNL. E posibil ca mâine să încerce tertipuri procedurale pentru a nu se da votul. Ar fi clar semnalul că vor în continuare cu penali. Un astfel de tertip ar fi invocarea lipsei raportului de la una dintre cele două comisii, adică Juridica condusă de Şerban Nicolae, care ţine de luni de zile în sertar iniţiativa. Termenul regulamentar de elaborare a raportului asupra iniţiativei este demult depăşit: 29 iulie. Pentru astfel de cazuri, când o comisie nu-şi face treaba, Regulamentul Senatului are prevedere expresă la art. 89 alin. (4): Comitetul Liderilor de grupuri parlamentare poate pune pe ordinea de zi a plenului o iniţiativă cu termen de raport depăşit”, a scris Dan Barna marţi pe Facebook.

USR-PLUS şi-a lansat programul de guvernare: „Fără penali în funcţii publice”, şcoala de la 8 la 5 şi 1 miliard de euro pentru spitale

Liderul senatorilor USR Radu Mihail a declarat că iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice” a primit raport din partea Comisiei de constituţionalitate, însă „a devenit prizoniera” unor oameni ca Şerban Nicolae sau Carmen Dan în Comisia juridică. El a adăugat că la şedinţa de marţi a Comitetului liderilor a insistat ca proiectul să fie votat în plenul de miercuri al Senatului, chiar dacă nu are raport de la Comisia juridică.

„Răspunsul a fost că există o cutumă care nu permite aşa ceva”, a adăugat senatorul USR care a precizat că acelaşi lucru va cere partidul şi la şedinţa de miercuri a forului legislativ.

Comisia de constituţionalitate a Senatului a adoptat marţi un raport favorabil pentru propunerea legislativă privind iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei cunoscută sub denumirea „Fără penali în funcţii publice”. Totuşi, raportul a fost dat fără a fi unul comun cu cei din Comisia juridică.Pe 14 iulie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de prim for sesizat, iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”. Au fost 295 de voturi „pentru” şi o abţinere.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” prevede introducerea unui alineat în Constituţie la articolul 37 care spune că: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

După dezbaterile în comisiile reunite, iniţiativa urmează să fie supusă votului plenului Senatului. În cazul în care ea primeşte votul favorabil a două treimi din numărul senatorilor, Guvernul ar urma să organizeze referendumul de modificare a Constitiţiei în 30 de zile.

 

Sursa: RomaniaTV

loading...