Traian Băsescu face DEZVĂLUIRI despre salvarea celor trei jurnalişti răpiţi în Irak: „Misiunea a fost condusă de un general SIE”

Traian Băsescu face DEZVĂLUIRI despre salvarea celor trei jurnalişti răpiţi în Irak: „Misiunea a fost condusă de un general SIE”

Traian Băsescu a afirmat că Florian Coldea a fost numit prim adjunct al SRI nu înainte, ci după misiunea de salvare a celor trei jurnalişti români, răpiţi în Irak.

„La surpriza de ce a ajuns SRI în Irak, dintr-un motiv simplu: cei care aveau legătura cu sursele erau de la SRI. (…) Au identificat corect zona în care erau ziariştii. Misiunea a fost condusă de un general SIE.

Întrebarea e ce căuta SRI în afara frontierelor. Ei fiind militari au executat ordinul prşedintelui. Am trimis doi oameni de la SRI în misiune în Irak să completeze misiunea de la SIE”, a declarat Traian Băsescu, la Realitatea Plus.

În 28 martie 2005, trei jurnalişti români, Ovidiu Ohanesian, Sorin Mișcoci și Marie Jeanne Ion au fost răpiţi în capitala Irakului, unde se aflau pentru a realiza interviuri cu premierul irakian şi noul preşedinte al statului. Jurnaliştii au fost răpiţi împreună cu ghidul lor irakian Mohammed Munaf. Cei trei jurnalişti au fost eliberaţi după 55 de zile de la răpire, pe 22 mai 2005.De asemenea, fostul preşedinte a adus clarificări despre motivul promovării lui Florian Coldea la conducerea SRI.

„Avansarea am făcut-o după ce a venit din Irak, la momentul în care trebuia să schimb toţi adjuncţii de la SRI. I-am schimbsat cu un ofiţer tânâr. Asta e ce am găsit. (…)

Dacă cineva vă bagă în cap că la mine putea să ajungă un ambasador să-mi spună, numeşte-l pe X, vă înşelaţi amarnic”, a adăugat Băsescu.

Traiain Băsescu, despre aşa zisă putere informală a lui Florian Coldea în SRI. ” E un rezervist şi atât”

Întrebat dacă Florian Coldea are o putere informală în SRI, Traian Băsescu a răspuns:

„E un rezervist şi atât. Dacă voi credeţi că un ofiţer de informaţii odată ieşit din sistem îi mai execută foştii subordonaţi, vă înşelaţi. (…) Nu cred că cineva din SRI mai execută ordinele lui Coldea”, a precizat fostul preşedinte.

Întrebat dacă l-ar mai fi menţinut în funcţie, Băsescu a explicat că „nu l-aş mai lăsa opt ani, l-aş ţine patru ani că îi ajunge”.

Băsescu: „Pe tineri îi înnebuneşte puterea”

Traian Băsescu a vorbit şi despre promovarea Laurei Codruţa Kovesi.

„La cei tineri apare o problemă pe care eu n-am sesizat-o. Am fost adeptul să vină generaţia tânără. Am luat-o pe Kovesi dintr-un amărât procuror de la Sibiu.

Ce n-am înţeles că oamenii ăştia promovaţi în funcţii înalte îşi termină mandele foarte de tineri şi nu le mai place să revină de unde au fost promovaţi. Atunci încep o adevărată bătălie cu putere.

Îi înnebunşete puterea repede din lipsă de exeprinţă de viaţă şi o scot în afara instituţiilor”, a explicat Băsescu, conform sursei citate.

Fostul preşedinte a recomandat numirea unor oameni „cu experienţă de viaţă” care atunci când îşi termină mandatele să revină în funcţiile deţinute anterior.

Traian Băsescu critică măsurile de restricţie: „Care o fi limita admisibilă de incompetenţă a unui guvern?”

Sursa: RomaniaTV