Iarna, primul episod: ninsori și viscol la munte. La Păltiniș a nins ca-n povești

Iarna, primul episod: ninsori și viscol la munte. La Păltiniș a nins ca-n povești

La munte iarna a venit deja. A nins în mai multe locuri din ţară, însă mai avem un pic de aşteptat până poate începe sezonul de schi. Mai degrabă s-a făcut pârtie pe şosele, iar şoferii au avut nevoie de lanţuri. Cei mai bucuroşi de schimbarea vremii au fost copiii.

  • La Bâlea Lac, în Sibiu, la Rânca, în judeţul Gorj, şi în Parâng, judeţul Hunedoara, ninge de 24 de ore fără oprire.
  • Șoferii sunt sfătuiţi să aibă cauciucuri de iarnă, lanţuri şi lopeţi la ei când pornesc la drum.

Cel mai gros strat de zăpadă din ţară, de 17 centimetri, a fost măsurat în Păltiniş. Unde a bătut viscolul, a ajuns şi la 30 de centimetri.

La Bâlea Lac, în Sibiu, la Rânca, în judeţul Gorj, şi în Parâng, judeţul Hunedoara, ninge de 24 de ore fără oprire. Utilajele de deszăpezire au patrulat toată noaptea pe drumurile de munte.

”Ne bucurăm că am putut să prindem prima zăpadă, am făcut o ieşire de weekend şi am venit la munte”, spune un turist surprins de zăpadă în Parâng.

Bucovina, plai cu flori, s-a transformat în tărâmul zăpezilor. Turiştii care au urcat pe Transrarău au dârdâit serios pentru câteva poze.

Copiii n-au simţit frigul. S-au tăvălit toată ziua prin zăpadă. Cei care ajung în zonă pot face drumeţii. Traseele montane din Rarău au rămas deschise.

”Clar, trebuie echipamente, trebuie mănuşi, haine de vânt polar, parazăpezi şi să se intereseze de starea traseului”, recomandă Voicu Raia, șef Salvamont Suceava.

Şi şoferii sunt sfătuiţi să aibă cauciucuri de iarnă, lanţuri şi lopeţi la ei când pornesc la drum.

În Cluj, prima ninsoare a adus deja şi accidente. O tânără de 21 de ani a derapat şi s-a răsturnat cu maşina. Doi copii şi o femeie de 32 de ani au ajuns la spital.

Iar după ninsoare a venit şi gerul. În Harghita, temperatura a coborât la minus 6 grade Celsius, dar zăpada a fost perfectă pentru săniuţe.

A nins şi în Braşov, dar prea puţin pentru amatorii de sporturi de iarnă. În Azuga au fost pornite tunurile de zăpadă.

Zăpezile se opresc deocamdată, următorul val de lapoviţă şi ninsoare este aşteptat weekendul următor.

Sursa: Observator