Klaus Iohannis: Avem o tendință de scădere a infectărilor. Dar nu am învins încă virusul

Klaus Iohannis: Avem o tendință de scădere a infectărilor. Dar nu am învins încă virusul

Klaus Iohannis are, miercuri, o şedinţă de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19 cu prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Declarațiile președintelui vor putea fi urmărite video și live text pe RomaniaTv.net.Alte ArticoleClotilde Armand şi Gabriela Firea, scandal pe Facebook. „Să …PSD i-a făcut plângere la CNA lui Klaus Iohannis. Marcel Ciolacu: …Mihai Tudose: ”Votul bate viața la PNL. Este indiferența …

-Am analizat măsurile privind carantina zonală și am cerut o analiză privind evoluția epidemiei în orașele carantinate. Datele furnizate relevă că începând cu 20 noiembrie se observă o tendință de scădere a cazurilor de COVID. Acest lucru se reflectă atât în numărul de cazuri săptămânale, cât și în media zilnică a numărului de cazuri. Acest grafic pe care îl aveți acum pe ecran arată evoluția de la începutul pandemiei. Se vede cum de câteva zile am ajuns pe un palier și tendința e linia roșie.

-E clar că populația a respectat măsurile. E doar un început, nu am învins virusul. Măsurile rămân în vigoare. Sănătatea românilor e pe primul loc.

-În Cluj se vede că la început creșterea încetinește și apoi, în medie, 7 zile, începe să scadă rata infectării. Se vede o scădere accentuată.

-Următorul grafic din Sibiu și Baia Mare. Mai întâi o încetinire a creșterii, iar apoi o scădere destul de pronunțată. Pentru a fi mai eficienți și pentru a putea controla epidemia pe baza acestor date, INSP a actualizat procedura riscului de răspândire a COVID.

-În acest context de carantină, lockdown, vreau să fie foarte clar. Nu există nicio intenție să promovez un așa-numit lockdown după alegerile parlamentare din 7 decembrie. Repet. Nu există nicio intenție de a intra în carantină după alegeri. Sunt politicieni care încearcă să se promoveze cu astfel de știri senzaționale. Dar nu, nu se întâmplă lockdown-ul. Vom continua să instituim măsuri zonale, acolo unde situația o impune, unde avem o creștere prea mare a numărului de cazuri. Trebuie să obținem schimbări pozitive pentru că, din păcate, mortalitatea și gradul de ocupare a secțiilor ATI sunt prea mari.

-Doar dacă respectăm măsurile putem scădea rata infecțiilor.

-Vreau să mă refer și la un alt subiect. Celebrarea Zilei Naționale. În acest an vom onora curajul și sacrificiile înaintașilor noștri prin sacrificile noastre de a nu participa la serbările tradiționale. Va fi o ceremonie scurtă, fără paradă militară și, din păcate, fără participarea publicului larg. Recomandarea experților e de a renunța la orice fel de reuniuni publice fiindcă acestea contribuie la răspândirea virusului.

Întrebări din partea jurnaliștilor:

Reporter: Vă veți vaccinapublic împotriva Covid pentru a da încredere celor sceptici?

Iohannis: Dacă asta ajută, da. Eu sunt pentru vaccinare.

Reporter: Au apărut imagini din spitale din România care par depășite de situație. Pacienți internați pe holuri, pacienți care dorm pe tărgi…

Iohannis: Statul român face tot timpul demersuri pentru a crește numărul de paturi și la UPU și la ATI. Atunci când am vizitat Spitalul Clinic Fundeni, am spus că numărul de paturi ATI s-a dublat. Asta s-a întâmplat printr-un foarte mare efort, atât public, cât și privat. Aceste eforturi continuă și astăzi, în cursul întâlnirii cu premierul, am discutat această chestiune și mi-au prezentat planurile pentru următoarele zile și săptămâni. Noi facem eforturi să creștem numărul de paturi. Imaginile la care vă referiți mi s-a relatat că sunt din zona de primire a pacienților. Dar e foarte adevărat că suntem la limită. Încă nu am ajuns la limita superioară pentru că vrem să fim puțin înaintea pandemiei. Sper să nu fim singuri. E important să ne ferim de virus și să nu-l dăm mai departe.

Reporter: Rata de infectare se menține la un număr destul de mare, asta în condițiile în care nu se fac destul de multe teste, mai ales în contradicție cu recomandările făcute de OMS. Ne reamintim că premierul spunea că în țara noastră există o capacitate de aproximativ 50.000 de teste pe zi. De ce nu putem crește capacitatea de testare?

Iohannis: E destul de mare capacitatea. Dar testările se fac la cerere, fie de cei trimiși de DSP. La noi nu se testează în masă. Numărul de persoane trimise de DSP și solicitări de persoane fizice sunt cele pe care le vedeți zilnic comunicate.

Reporter: Capitala a trecut în scenariul roșu de aproape o lună. Vorbim de o rată mai mare decât Ilfov, acolo unde s-a impus carantinarea. De ce nu se întâmplă la fel în Capitală?

Iohannis: Decizia de carantinare a unei localități nu e ușoară. Exact din acest motiv, acum ceva vreme s-a solicitat INSP și am fost printre cei care au solicitat o metodologie foarte clară care să sprijine autorităților atunci când se ia această decizie. E un catalog întreg de punctaje și în final se face o sumă. Iar carantinarea se poate lua în considerare local atunci când punctajul devine foarte mare. Am întrebat azi unde stăm și pentru București încă nu s-a ajuns la un număr de puncte care să facă posibilă carantinarea. Acum nu discutăm despre carantinare.

Șeful statului a transmis și ieri un mesaj populației, într-o zi cu record la ATI, dar si cu scandal în Parlament legat de pensiile speciale.

„Din păcate, pandemia de COVID-19, care a afectat radical şi brutal viaţa oamenilor din întreaga lume, nu ne-a ocolit nici pe noi. Astfel, pe parcursul acestui an, eforturile mele şi ale Guvernului PNL s-au concentrat în special pe combaterea pandemiei COVID-19 şi pe diminuarea efectelor negative pe care aceasta le-a generat la nivel social, educaţional şi economic”.

Klaus Iohannis a spus că principalul vinovat pentru ce se întâmplă în România în momentul de față e PSD.

„La trei decenii de la Revoluţia din 1989, România a intrat complet nepregătită într-o criză sanitară fără precedent.

PSD este principalul vinovat pentru acest dezastru şi acest lucru trebuie afirmat clar şi răspicat. Am datoria faţă de toţi românii, indiferent de opţiunile lor politice, să spun lucrurilor pe nume, pentru că miza este una uriaşă – destinul României de mâine.

Ţara noastră a fost puternic afectată ani la rând de corupţia şi incompetenţa Guvernelor PSD care au blocat dezvoltarea, nu au investit în infrastructură şi au direcţionat fondurile publice către clientela de partid”.

Klaus Iohannis: „România a fost scoasă de pe lista ruşinii în care ne-a inclus PSD”

Într-un asemenea context nefast şi extrem de dificil, un singur partid şi-a asumat responsabilitatea guvernării ţării atunci când mulţi alţii au preferat să nu se implice.

Nu a fost deloc uşor, dar chiar şi cu un guvern minoritar PNL, atacat din toate părţile şi fără susţinerea parlamentară, multe lucruri s-au schimbat în bine. Concomitent cu eforturile uriaşe pentru gestionarea epidemiei, cu resurse limitate aflate la dispoziţie, am demarat într-un strâns parteneriat cu Guvernul reforme importante care trebuie continuate şi aprofundate.

Sursa: RomaniaTV

loading...