Poluarea a ajuns şi pe „acoperişul lumii”. Descoperire neaşteptată a cercetătorilor, pe muntele Everest

Poluarea a ajuns şi pe „acoperişul lumii”. Descoperire neaşteptată a cercetătorilor, pe muntele Everest

Probele colectate de pe „acoperişul lumii” au o mulțime de microplastice prezente, iar cauza este deocamdată controversată. Fibrele de poliester, acril, nylon și polipropilenă au fost găsite pe muntele Everest, iar cercetătorii cred că ele provin fie de la echipamentele de munte de înaltă performanță care folosesc acest tip de substanţe, fie au fost aduse de vânt, potrivit Smithsonian Magazine.

Indiferent de motiv, cert este că în toate cele 19 probe prelevate de la mare înălțime, colectate în aprilie și mai, ca parte a expediției National Geographic și Rolex’s Perpetual Planet Everest Expedition, au fost descoperite microplastice. Cea mai mare concentrație a fost găsită în tabăra de bază de pe muntele Everest, unde s-au găsit 79 de fibre microplastice pe litru de zăpadă.Alte ArticoleBianca Drăguşanu, gest uriaş pentru fata cea mică a lui Alex …Diana Sar are covid-19. Cu ce simptome grave s-a confruntat vedeta …Tzancă Uraganu a luat bătaie. Imaginile în care este luat …

Citeşte şi A murit alpinistul Gheorghe Dijmărescu. A cucerit Everestul de nouă ori

„Începând cu anii ’50, materialele plastice au fost utilizate din ce în ce mai mult datorită caracterului practic și durabilității lor. Cu toate acestea, acele calități creează, în mare parte, criza globală de mediu pe care o vedem astăzi.

Acum există o recunoaștere globală a necesității de a lua măsuri și chiar Nepalul a impus reglementări privind expedițiile pe munte, pentru a încerca să limiteze problemele de mediu create de deșeuri.

Acest studiu și cercetările noastre continue subliniază importanța creării unor materialelor care au calitățile materialelor plastice, dar fără moștenire durabilă și dăunătoare”, spune profesorul Richard Thompson, de la Universitatea din Plymouth, unde au fost sutdiate probele.

Sursa: RomaniaTV

loading...