Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică: „Ar trebui să testăm la capacitate maximă. Nu vedem începutul scăderii”

Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică: „Ar trebui să testăm la capacitate maximă. Nu vedem începutul scăderii”

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, susține că testarea ar trebui efectuată la capacitate maximă pentru a putea controla evoluţia pandemiei şi crede că definiţia de caz ar trebui extinsă şi la persoanele care au fost contacţi direcţi ai celor testaţi pozitiv.

”În mod normal ar trebui să testăm la capacitatea maximă în fiecare zi. Conform definiției de caz, noi nu testăm contacții celor care au fost pozitivați. Pentru dacă ar intra în definiția de caz și contacții celor care sunt pozitivi, atunci, dacă luam o medie de 3-4 contacți la fiecare persoană pozitivă, nu ar ajunge capacitatea de testare. Și atunci noi asumăm direct că cei care sunt contacți au fost expuși și trebuie să stea acasă două săptămâni, dar fără a fi testați.”, a declarat Cherecheş pentru sursa citată.Alte ArticoleUn nou fenomen în rândul copiilor în pandemie. E mai puternic …Incidenţa coronavirus 25 noiembrie. Creşteri alarmante la Bucureşti …BILANŢ coronavirus 25 noiembrie. Aproape 10.000 de cazuri noi …

„Deci testarea ar trebui exinsă la maxim. Astea sunt toate recomandările. Mai mult, ar trebui suplimentată cu testare rapidă, chiar dacă are o marjă de eroare mai mare. Ori noi mergem exact contra curentului.

Creșterea ratei de pozitivare este direct legată de scăderea capacității testării. Cu cât testăm mai puțin, cu atât șansele ca cei găsiți pozitivi să fie mai mulți cresc, și implicit crește rata de pozitivare”, explică Răzvan Cherecheș.

Răzvan Cherecheş: Nu vedem în acest moment începerea scăderii

Acesta susține că singura modalitate ca numărul cazurilor de coronavorus să capete un trend ascendent este un lockdown total.

”Nu vedem în acest moment începerea scăderii. În cel mai bun caz, eventual intrarea într-un platou. Dar ca să degrevăm secțiile de Terapie Intensivă, avem nevoie de câteva săptămâni în care să avem mai puțin de 2000 de cazuri noi pe zi. Ori, ca să ajungem acolo, singura modalitate demonstrată și în alte țări este printr-un lockdown.

Măsurile nu sunt implementare suficient de ferm. Și atunci, sigur că singura soluție care ne rămâne este lockdown-ul ca să degrevăm secțiile de Terapie Intensivă și implicit să scădem mortalitatea prin inabilitatea de a accesa serviciile de Terapie Intensivă.”, a adăugat Răzvan Cherecheş.

Citeşte şi: Un nou fenomen în rândul copiilor în pandemie. E mai puternic decât bullying-ul. Avertismentul medicilor

Sursa: RomaniaTV

loading...