Guvernul prezintă Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Klaus Iohannis: „Traversăm o perioadă extrem de dificilă”

Guvernul prezintă Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Klaus Iohannis: „Traversăm o perioadă extrem de dificilă”

Principalele declaraţii

Klaus Iohannis, preşedintele României: „Traversăm o perioadă extrem de dificilă, cu restricţii şi constrângeri ale căror efecte negative le-am resimţit din plin cu toţii în plan sanitar, social şi economic.Alte ArticoleVictor Ponta: „Are dreptate Iohannis când zice că PSD-ul …PSD, soluţii pentru combaterea crizei sanitare: Vrem testare …PSD aruncă bomba: PNL confirmă în propriul program de guvernare …

Avem de gestionat în continuare provocările crizei sanitare, dar în egală măsură trebuie să pregătim cele mai potrivite politici şi măsuri pentru redresarea economiei şi dezvoltarea ţării noastre.

Modelul guvernărilor anterioare, bazat doar pe stimularea consumului şi pe măsuri de azi pe mâine, a neglijat tocmai investiţiile care sunt baza dezvoltării unei ţări”

„Lipsa investiţilor în infrastructura de sănătate, educaţie sau în proiectele majore de infrastructură de transport, energie şi agricultură contituie rezultatul unor măsuri şi politici defectuoase care nu trebuie să se mai repete”

„În anii următori, ţara noastră va implementa un nou model de dezvoltare economică, bazat de investiţii, inovare şi competitivitate. Depinde numai de noi să transformăm provocările actuale în oportunităţi şi să identificăm cele mai bune soluţii la problemele cu care ne confruntăm”

„Toate resursele pe care România le are la dispoziţie trebuie utilizate inteligent şi în beneficiul românilor. În 2020, am pus deja bazele schimbării şi vom continua această abordare într-un ritm susţinut în anii următori.

„În urma unor negocieri intense şi complicate la reuniunea Consiliului European din luna iulie, am reuşit să obţin pentru România un pachet bugetar de circa 80 de miliarde de euro pentru următorii nouă ani. Aceste fonduri reprezintă o oportunitate istorică de a dezvolta România pe termen mediu şi lung”

„Am lucrat împreună cu Guvernul liberal în toată această perioadă, astfel încât să ne asigurăm că România va fi pregătită să acceseze din timp facilitatea pentru redresare şi rezilienţă, instrument financiar unic în istoria de până acum a UE”.

 

Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului: „România are o şansă istorică cu care te întâlneşti o dată la 100 de ani, o şansă la dezvoltarea pe care o aşteaptă toţi românii pentru a ajunge din urmă statele europene dezvoltate, prin investiţii, prin creşterea nivelului de trai şi calităţii vieţii pentru toţi românii”

Guvernul prezintă joi, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care este structurat pe 12 domenii şi are trei piloni: tranziţia verde şi combaterea schimbărilor climatice, serviciile publice, dezvoltarea urbană şi valorificarea patrimoniului şi competitivitate economică şi rezilienţă, conform News.ro.

”Ministerul Fondurilor Europene a finalizat propunerea de proiect a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă pe care îl lansează în consultare publică, cu participarea Excelenţei Sale Domnul Klaus Iohannis, Preşedintele României, şi a Excelenţei Sale Domnul Ludovic Orban, Prim-ministrul României”, a anunţat PNL.

Evenimentul va avea loc, joi seară, de la ora 19.00.

Potrivit unui anunţ al Executivului, la eveniment vor participa şi membrii Guvernului.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este un document strategic, care prevede investiţii şi refome, structurat pe 12 domenii prioritare, respectiv: sănătate, educaţie, digitalizare şi securitate cibernetică, transport durabil, combaterea schimbărilor climatice, protecţia mediului, energie, eficienţă energetică, mobilitate urbană, mediu de afaceri şi antreprenoriat, cercetare-inovare, precum şi creşterea capacităţii de rezilienţă în condiţii de criză în domeniul sanitar şi alimentar.

Pentru elaborarea acestui Plan, preşedintele Klaus Iohannis a avut întâlniri cu premierul, ministrul Finanţelor Publice şi Ministrul Fondurilor Europene.

Guvernul prezintă planul prin care va atrage 30 de miliarde de euro din fonduri europene

După întâlnirea din 28 octombrie, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că ”acest Plan va trebui aprobat de Comisia Europeană cel mai târziu până în luna aprilie a anului viitor şi vor exista, bineînţeles, anumite condiţionalităţi în utilizarea acestor fonduri”.

”Este vorba, în principal, de asigurarea reformelor structurale, de digitalizare, de garantarea tranziţiei climatice. Toate acestea sunt necesare pentru a permite economiilor noastre să se dezvolte durabil, pe termen mediu şi lung. Fondurile la care mă refer, pe lângă cele pe care le vom accesa prin bugetul multianual al Uniunii pentru perioada 2021-2027, reprezintă o oportunitate istorică pentru noi de a dezvolta România, de a construi autostrăzi, căi ferate, de a moderniza infrastructura energetică şi de mediu, de a implementa programe de digitalizare în economie, în administraţie. Sunt fonduri care vor permite investiţii majore în educaţie şi sănătate. Toate aceste proiecte vor avea consecinţe benefice palpabile pentru români şi vor contribui semnificativ la creşterea calităţii vieţii fiecăruia dintre noi”, a afirmat atunci şeful statului.

„Vom avea peste 30 – atenţie – 30 de miliarde de euro din fonduri europene, pentru a finanţa măsurile din acest Plan. Suntem cu proiectul foarte aproape de finalizare, este o măsură foarte largă, care se referă şi la reforme, şi la măsuri de infrastructură, şi la multe sectoare care trebuie să fie şi modernizare, dar şi redresate. Vom prezenta acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă public săptămâna viitoare, urmând să avem o dezbatere publică, pentru a putea îngloba toate opiniile care sunt pertinente, şi atunci vom înainta planul la Bruxelles şi în cursul anului viitor deja începem să finanţăm măsurile de redresare şi de rezilienţă”, a mai afirmat, vineri, preşedintele.

Citeşte şi: Klaus Iohannis a promulgat legea! Lista vehiculelor care trebuie înmatriculate

Sursa: RomaniaTV

loading...