Alegeri parlamentare 2020. Cum votezi dacă nu eşti în localitatea din buletin sau dacă ai viză de flotant. Vezi toate detaliile

Alegeri parlamentare 2020. Cum votezi dacă nu eşti în localitatea din buletin sau dacă ai viză de flotant. Vezi toate detaliile

Alegeri parlamentare 2020. La aceste alegeri cetăţenii îşi pot exprima votul şi în altă localitate din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reşedinţa, spune Autoritătea Electorale Permanente.

Alegeri parlamentare 2020. Cum votezi  de fapt dacă nu eşti în localitatea din buletin sau dacă ai viză de flotantAlte ArticoleMarcel Ciolacu a plantat copaci în Buzău de Ziua Naţională. …Mesajul lui Nicuşor Dan de Ziua Naţională a României. „Respectul …Trenul Regal nu a efectuat călătoria tradiţională de 1 decembrie …

La votul din 6 decembrie cetăţenii vor merge la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința, însă există şi o excepţie.

„În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă localitate din cadrul aceleiași circumscripții electorale, aceștia pot vota la orice secție de votare din cadrul circumscripției electorale unde își au domiciliul sau reședința”, se arată în îndrumarul alegătorului realizat de Autoritatea Electorală Permanentă.

Pentru scrutinul din 6 decembrie sunt constituite 43 de circumscripţii electorale, câte una la nivelul celor 41 de judeţe, o circumscripție în municipiul București și o circumscripție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării.

Conform Autorităţii Electorale Permanente, numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 31 octombrie este de 18.981.242, cu 2.012 mai puţini faţă de ultima informare, realizată la sfârşitul lunii septembrie.

În străinătate, un număr total de 39.238 de români din diaspora au depus cereri de înregistrare pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare. Cele mai multe cereri au venit de la românii din Marea Britanie – 9.224, Germania – 5.772, Italia – 3.378, Spania – 3.338, Franţa – 2.769. Peste 1.000 au fost depuse de românii din Belgia, Olanda, Elveţia, Austria, SUA, Irlanda. Totodată, 3.939 de români din afara graniţelor s-au înscris pentru a vota la parlamentare la o secţie de votare.

Câte locuri sunt în Senat şi Camera Deputaţilor şi câţi candidaţi s-au înscris

În urma scrutinului de duminică, 6 decembrie 2020, 136 de candidați vor deveni senatori, din totalul de 2.477, iar 329 – din 4.659 înscriși – vor fi aleși deputați. Un deputat reprezintă 70.000 de locuitori, în timp ce un senator, 160.000 de locuitori.

Numărul candidaţilor la alegerile parlamentare din 2020 a crescut față de alegerile precedente, din 2016. Listele actuale conțin 7.136 de candidați, comparativ cu 6.476 în urmă cu patru ani.

Dintre cei 7.136 de candidaţi, 4.659 candidează la Camera Deputaţilor şi 2.477 la Senat.

La intrarea în secția de vot se va lua temperatura fiecărei persoane, iar alegătorii îndrumați către „localul de vot, respectiv către ieşirea din sediul secţiei de votare, astfel încât aceştia să petreacă un timp cât mai scurt în interiorul acestuia”.

Citeşte şi: Alegeri parlamentare decembrie 2020. Violeta Alexandru: Candidatura Gabrielei Firea la Senat, „o sfidare”

 

Sursa: RomaniaTV

loading...