Comisia Europeană permite Ungariei să folosească vaccinul rusesc anti-Covid, fără autorizaţia Agenţiei Europene a Medicamentului

Comisia Europeană permite Ungariei să folosească vaccinul rusesc anti-Covid, fără autorizaţia Agenţiei Europene a Medicamentului

Comisia Europeană va permite autorităților ungare să utilizeze o procedură de urgență, prevăzută de reglementările europene, care permite statelor membre să testeze pe teritoriile lor vaccinuri care nu au încă aprobarea centralizată a acestui organism european, deși într-un mod „limitat” și „temporar”, scrie G4Media.

„Într-o situație de urgență, un stat membru poate autoriza într-un mod limitat un vaccin și distribuirea acestuia către cetățeni”, a explicat într-o conferință de presă principalul purtător de cuvânt al executivului comunitar, Eric Mamer, care a precizat că în aceste cazuri medicamentul poate fi furnizat numai în interiorul granițelor țării care a optat pentru această procedură.Alte ArticoleNoi detalii despre imaginile șocante de la Spitalul din Reșița. …Carmen Dorobăţ nu mai are voie să fie manager la Spitalul …OMS recomandă purtarea măștii de protecție și în casă

În acest fel, guvernul lui Viktor Orban are mână liberă pentru a utiliza vaccinul rusesc împotriva COVID-19, Sputnik V, pe care autoritățile ungare au început deja să îl folosească pentru a-i verifica gradul de toleranță și eficacitate, fără să aștepte o evaluare de la EMA.

Comisia Europeană lasă toată responsabilitatea în seama Ungariei

Purtătorul de cuvânt al departamentului Sănătății al Comisiei Europene, Stefan de Keersmaecker, a explicat în aceeași apariție din presă că, în aceste cazuri, statele membre sunt însărcinate cu efectuarea „evaluării” relevante și, prin urmare, lor le revine „întreaga responsabilitate” în acest sens.

În orice caz, executivul comunitar a subliniat că este „esențial” să existe „transparență maximă” în proces. „De aceea, credem că este important ca EMA să fie implicată în procesul de validare a vaccinului”, a subliniat Mamer.

În afara procedurii de urgență, ruta „centralizată” pentru autorizarea vaccinurilor biotehnologice include o recomandare „obligatorie” din partea Agenției Europene pentru Medicamente înainte ca acestea să poată fi distribuite în Uniunea Europeană. Acesta este şi cazul, de exemplu, al tuturor vaccinurilor pe care Bruxelles-ul le-a negociat pentru achiziționarea a șase dintre ele în avans.

Luni, Ungaria a primit primele mostre de vaccin Sputnik V, după cum a confirmat ministrul ungar de Externe Peter Szikarto, iar autoritățile țării au început deja testarea acestuia pentru a-i verifica siguranța și eficacitatea.

Citeşte şi: Specialiştii trag un semnal de alarmă: COVID poate deteriora plămânii atât de grav încât singura speranţă e transplantul

Sursa: RomaniaTV

loading...