Raed Arafat (DSU): „Vom prelungi, mai mult ca sigur, starea de alertă, romanii trebuie sa respecte obligatoriu aceste masuri”

Raed Arafat (DSU): „Vom prelungi, mai mult ca sigur, starea de alertă, romanii trebuie sa respecte obligatoriu aceste masuri”

Raed Arafat (DSU) a declarat, într-o intervenție în emisiunea „Legile Puterii”, că, mai mult ca sigur că starea de alertă se va prelungi și după data de 14 decembrie, atunci când expiră actuala atenționare. Arafat a ținut să menționeze că, cel puțin în momentul de față, în România, nu se pune problema unei carantine totale.

„Nu ne așteptăm de lockdown de sărbători, dar pe plan local se va merge pe carntinare și în continuare în zonele unde vedem creșteri alarmante. Nu vo fi interdicții la slujbe religioase, dar vor trebui respectate anumite reguli. Chiar și așa, cred că, după 14 decembrie vom avea mai mult ca sigur prelingirea sătrii de urgență”, a spus Arafat.Alte ArticoleBolnavii de COVID de la Matei Balş şi Colentina îngheaţă …Singurul supravieţuitor după incendiul de la ATI Piatra Neamţ …Încă un medic a decedat după ce s-a infectat cu coronavirus

Raed Arafat (DSU) trage un semnal de alarmă și spune că, dacă ne dorim sărbători de iarnă liniștite și în viitor, trebuie ca în acest an să ne limităm la a petrece Crăciunul, Revelionul sau Anul Nou alături de necunoscuți, în zone nemonitorizate de autorități.

„Am mai spus, am fost și criticat și îl repet, consider că este singurul sfat normal: cât mai puțin contact, cât mai puțină mobilitate. Sărbătorile de iarnă 2020 nu vor fi ca în trecut, însă este prețul pe care il plătim ca să avem sarbători și de acum înainte. Anul ăsta trebuie să ne comportăm altfel, orice întâlniri, care nu sunt în limita familiei apropiate, orice deplasări în zone necontroloate, vor duce, din nou, la creșterea cazurilor și la inversarea descreșterii ce o avem acum. Acum e o descreștere timidă continuă în ultimele 7 zile, dar care oricând poate fi inversată. Vaccinul este aproape și va rezolva o mare parte din probelmă. Dacă avem vaccinul atat de aproape, merită așteptarea de 3-5 luni până când începe vaccinarea în masă. Dacă ne grăbim, ne infectăm, ne îmbolnăvim, rămânem cu sechele, îi infectăm pe alții sau devenim o simplă cifră în statistica decedaților. Totul depinde de comportamentul nostru și de respectarea regulilor de bază”, a mai spus Arafat.

Șeful DSU, Raed Arafat, susține că spitalele private vor ajuta, acolo unde este nevoie și posibil, spitalele de stat. Este vorba de paturile de la ATI, care vor fi suplimentate din mediul privat. „Nu a fost nimic care să se discute în spatele culiselor”, dă asigurări Raed Arafat.

„Situația la ATI este din păcate… paturile sunt limitate. În parteneriat cu spitale private am reușit să suplimentăm numărul paturilor. Sunt normale astfel de parteneriate când ai nevoie de creșterea capacității. Se folosește orice infrastructură în situația de acum.

La echipamente am încercat să suplimentăm stocul. De săptămâna viitoare vom lua 300 de ventilatoare noi. Nu se pune problema de lipsă de echipamente.

Unde este posibil vrem să extindem acest parteneriat public-privat, unde este posibil. Nu știu cum se va deconta de la Casa de Sănătate banii către spitalele private. În acest mecanism nu poți să pui amortizarea aparaturii sau a salariilor medicilor. Aceste decontări trebuie să fie făcute transparente. Nu a fost nimic care să se discute în spatele culiselor!”, a spus Raed Arafat la Digi24.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat, vineri, că nu există un risc suplimentar de infectare în ziua votului, dacă se respectă toate măsurile de protecţie stabilite de autorităţi. Arafat recomandă cetăţenilor să nu profite de ridicarea unor restricţii de circulaţie şi nici să nu participe la manifestări publice după aflarea rezultatelor scrutinului de duminică.

Şeful DSU recomandă cetăţenilor să nu participe la manifestări publice după anunţarea rezultatelor.

”Lucrul pe care n-ar trebui să-l vedem acum este ca după finalizarea votului şi anunţarea rezultatelor să nu mai apară din  nou întruniri ca la alegerile locale, după care am văzut că în mai multe locuri au fost chiar  sute de persoane, fără respectarea regulilor. Acestea trebuie evitate la maxim şi trebuie să nu aibă loc ca să prevenim o infectare în masă a unor persoane care participă la astfel de activităţi”, a mai declarat Arafat.

Sursa: RomaniaTV

loading...