Povestea celei mai de succes melodii de Crăciun din toate timpurile. A fost vândută în peste 50 de milioane de exemplare în toată lumea

Povestea celei mai de succes melodii de Crăciun din toate timpurile. A fost vândută în peste 50 de milioane de exemplare în toată lumea

Nu, nu e niciuna dintre cele amintite mai sus. Potrivit Cărții Recordurilor, melodia „White Christmas” a lui Bing Crosby e cea mai bine vândută din toate timpurile, cu peste 50 de milioane de exemplare în întreaga lume.

Povestea melodiei „White Christmas” și drumul către succesAlte ArticoleLeonard Miron suferă de o altă boală cumplită, după ce a …Reţetă de ciorbă pentru mahmureală. Este făcută din resturile …Horoscop 25 decembrie 2020. Contextul astral este favorabil noilor …

Piesa a fost scrisă de Irving Berlin, compozitor american de origine belaruso-evreiească, considerat la scara largă ca fiind unul dintre cei mai mari creatori de cântece din istoria SUA. A compus-o pentru filmul muzical „Holiday Inn”, lansat în 1942. Compoziția a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună piesă originală la cea de-a 15-a gală a Academy Award. De la lansare, „White Christmas” a fost cântată de numeroși artiști, însă versiunea cântată de Bing Crosby s-a bucurat de cel mai mare succes.

Se spune că Irving Berlin a scris versurile melodiei în 1940, în timp ce se afla în California, la Hotelul Quinta. Deseori stătea treaz toată noaptea ca să scrie. Într-o zi, i-ar fi spus secretarei sale: „Aș vrea să notezi o melodie pe care am scris-o în weekend. Nu numai că este cea mai bună piesă pe care eu am scris-o vreodată. Este cea mai bună melodie pe care cineva a scris-o vreodată”.

Prima interpretare live a piesei

Prima interpretare publică a cântecului a fost făcută de Bing Crosby, la postul de radio NBC, chiar în ziua de Crăciun, în anul 1941, la un an după ce a fost scrisă. S-a întâmplat la câteva săptămâni de la atacul de la Pearl Harbor (atacul militar dat prin surprindere de Marina Imperială Japoneză împotriva bazei navale de la Pearl Harbor, Hawaii, ce a dus la intrarea SUA în al Doilea Război Mondial).

Ulterior, Crosby a înregistrat melodia și a lansat-o pe 30 iulie 1942 ca parte a albumului său. La început, Bing Crosby a mărturisit că nu a văzut nimic deosebit la această piesă.

Criticii de muzică Dave Marsh și Steve Propes au spus despre „White Christmas” că „a schimbat muzica de Crăciun pentru totdeauna, atât prin faptul că a arătat potențialul uriaș al cântecelor de Crăciun, cât și prin stabilirea temelor de dor de casă și nostalgie transmise de muzica de Crăciun”.

După lansarea oficială a piesei din 1942, înregistrarea lui Crosby a reușit să rămână timp de 11 săptămâni în topul Billboard și în numeroase alte topuri muzicale.

După filmul „Holiday Inn”, melodia a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună piesă originală în 1942. În film, Crosby cântă „White Christmas” cu actrița Marjorie Reynolds, deși vocea ei a fost dublată de Martha Mears. Cântecul a apărut ulterior într-un alt film cu Crosby, în musicalul care-i poartă numele, „White Christmas”, din 1954, care a devenit filmul cu cele mai mari încasări din anul respectiv.

E și cea mai înregistrată melodie de Crăciun. Peste 500 de artiști au reinterpretat-o

Versiunea cel mai des auzită astăzi la radio în preajma sărbătorilor de iarnă este reînregistrarea piesei din 1947. Bing Crosby a fost nevoit să reînregistreze melodia pe 19 martie 1947, acompaniat de Orchestra Trotter și Darby Singers. Această variantă este recunoscută prin adăugarea flautului și celestei de la începutul piesei.

Cu toate că a reușit să aducă cântectul în atenția întregii planete, Bing Crosby a susținut tot timpul că succesul melodiei nu e meritul lui.

De asemenea, „White Chritsmas” este, totodată, și cel mai înregistrată melodie de Crăciun de către alți artiști. A fost înregistrată în peste 500 de variante, în diverse limbi. Printre cei mai cunoscuți artiști care au cântat melodia se numără Frank Sinatra, Michael Bublé, Andrea Bocelli, Michael Bolton, Gwen Stefani, Meghan Trainor.

Citiți și Cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa. Locuri de vis pentru iubitorii sărbătorilor de iarnă

Sursa: RomaniaTV

loading...