Urmează câteva zile grele din punct de vedere culinar cu multe ispite delicioase. Nelipsite de pe masele de Crăciun ale românilor sunt sarmalele în foi de varză! Iar aici este o adevărată competiţie: gospodinele din fiecare zonă a ţării susţin că deţin tainele celor mai gustoase sarmale.Gospodinele din satul mureşan Orşova fac ultimele pregătiri pentru masa de Crăciun. Iar sarmalele sunt vedetele mesei festive. Reţeta este simplă: treci carnea şi ceapa prin maşina de tocat, pui totul într-un castron, adaugi orezul, cimbrul, prazul şi sucul de roşii făcut în casă. Bucătăreasă: Se fierbe şi orezul, ceapa. Se umflă şi trebuie pus câte un pic de apă. S-a umflat orezul punem sare, piper. O jumătate de kilogram de carne de vită şi jumătatea de carne de porc. După care se omogenizează compoziţia.Şi acum vine secretul sarmalelor: varza în care sunt învelite este murată în apă sărată în mod natural, care izvorăşte dintr-un vechi sit de exploatare a sării. Bucătăreasă: O punem toamna în butoi, cu murătoare, sfeclă roşie şi un alt secret e cimbru şi busuioc. Nu mai trebuie conservant dacă punem busuioc. Şi ne apucăm de învelit, orezul încă mai lucrează şi s emai umflă. Uite aşa, nici mici, nici mari, potrivite. Şi le aşezăm în oală.
Sursa: Observator