Vaccinul anti-COVID-19 a ajuns la Bucureşti. Cine vor fi primii români vaccinaţi de duminică

Vaccinul anti-COVID-19 a ajuns la Bucureşti. Cine vor fi primii români vaccinaţi de duminică

Primele doze din vaccinul anti-COVID-19 au ajuns la Bucureşti. Ele vor fi depozitate în condiţii speciale la Institutul Cantacuzino din Capitală, iar ulterior vor fi distribuite către 10 spitale aflate în prima linie a luptei împotriva pandemiei.

„În momentul în care va ajunge în depozit la noi, vor urma procesele de recepție, după care va fi depozitat în congelatoarele noastre, la temperaturi foarte joase, de -75 de grade. Ulterior acestui proces, va urma procesul de livrare către centrele regionale din țară, din cadrul spitalelor militare. Necesarul de doze de vaccin care va fi administrat pacienților va fi gestionat de centrele de vaccinare din țară”, a eplicat Janina Varodin, farmacist la Institutul „Cantacuzino”, Centrul Național de Stocare a vaccinului COVID-19.Alte ArticoleAdrian Marinescu, despre vaccinul anti-Covid: În Marea Britanie …Cum vor fi păstrate dozele de vaccin anti-COVID la Institutul …Monica Pop îl contrazice pe Raed Arafat: „Vaccinul antiCovid …

La acest eveniment au fost prezenți premierul Florin Cîțu, precum și ministrul Sănătății Vlad Voiculescu, dar și șeful DSU Raed Arafat.

„Campania de cvaccinare începe în acelaşi timp în România şi în Europa. S-a muncit foarte mult, este un moment important pe care îl aşteptm de un an de zile. În completarea masurilor pe care le avem. Primul vaccin se va face mâine. România va avea în jur de 10 milioane de doze de vaccin. Vaccinarea este gratuită, dar nu obligatorie. Le mulţumesc celor care au muncit pentru acest lucru”, a spus premierul Florin Cîţu.

Unde vor ajunge cele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19

Vaccinarea începe duminică în zece spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în luptă împotriva COVID-19, a anunţat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, într-o postare pe Facebook. Voiculescu a prezentat şi lista unităţilor medicale care vor primi primele doze de vaccin anti-COVID-19.

„Vaccinurile din această tranșă vor fi exclusiv pentru personalul din spitalele de faza 1 (conf. OMS 555/2020):

1. Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase

2. București – Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“

3. București – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș“

4. Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca

5. Constanța – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța

6. Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“ Craiova

7. Iași – Spitalul de Boli Infecțioase

8. Maramureș – Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare

9. Suceava – Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava

10. Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“ Timișoara”, a scris Vlad Voiculescu.

Citeşte şi: Vaccinul anti-COVID-19 a ajuns în România. Arafat: „Asistăm la un moment istoric, dar nu înseamnă că problema s-a rezolvat”

Prima tranșă simbolică de vaccinuri va fi urmată de o a doua, până la finele anului, când sunt așteptate încă 150.000 de doze de vaccin.

 

Alexandru Rafila, sfaturi importante pentru cei care vor să se vaccineze împotriva COVID. În ce boli este contraindicat vaccinul anti-COVID-19

Alexandru Rafila spune că persoanele care au o mică răceală se vor putea vaccina împotriva coronavirusului, precum şi cele care au fost deja infectate cu covid-19.

Alexandru Rafila: O simplă răceală nu contraindică vaccinarea

”Există foarte puţine boli care să contraindice vaccinarea, discutăm de boli acute, de boli febrile, dar doar dacă aceste boli febrile sunt foarte serioase. O simplă răceală nu contraindică vaccinarea, chiar şi  persoanele care au o mică răceală se pot vaccina.

Singura problemă care e legată nu de o contraindicaţie absolută, ci mai degrabă de o eficacitate a vaccinării sunt persoanele care sunt imonodeprimate datorită unui tratament sau datorită unei afecţiuni şi la care vaccinul ar produce mai greu un raspuns imun. Asta nu înseamnă că aceste persoane nu se pot vaccina, dimpotrivă, ele se pot vaccina însă  câteodată la ele rezultatele nu sunt aşa de spectaculoase”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

Referitor la cei care suferă de boli autoimune, Rafila le recomandă să consulte medicul înainte să se vaccineze anti-covid.

”Se pot consulta cu medicul care îi tratează în mod curent pentru că aceste boli autoimune sunt tratate în mod cronic cu diverse medicamente, dar acest vaccin, spre deosebire de altele clasice, care conţin adjuvanţi, nu conţine aşa ceva şi este pur şi simplu o mică porţiune de ARN mesager care duce la sinteza în organismul nostru a unei proteine asemănătoare cu cea virală, deci nu discutăm de adjuvanţi sau substanţe care să pună la încercare în mod deosebit sistemul imun.

Mai degrabă la persoane care manifestă alergii destul de severe, la acele persoane trebuie administrat cu precauţie, dar nu trebuie excluse nică măcar acele persoane de la vaccinare, desigur dacă doresc”, a mai precizat reprezentantul României la OMS.

Citeşte şi Vaccinul antiCovid ajunge în România. Raed Arafat si echipa au plecat să astepte la Arad camionul cu dozele

Medicul a recomandat celor care au trecut deja prin boală, să facă şi ei vaccinul.

”Da, se pot vaccina (cei care au avut deja COVID-19 – n.r.), nu există în momentul de faţă o precizare exactă, dar sfatul meu este să existe un anumit interval de timp din momentul infecţiei până la momentul vaccinării pentru că e bine să lăsăm şi ciclul acesta de imunitate naturală care apare în urma bolii, să se producă, iar ulterior, administrarea vaccinului nu va face altceva decât să consolideze imunitatea obţinută prin infecţie.

Un interval de 2-3 luni după infecţie poate fi luat în calcul pentru vaccinare”, a mai spus medicul.

Alexandru Rafila a precizat că se va vaccina şi el, însă în luna martie-aprilie  deoarece tocmai a trecut prin boală şi doreşte mai întâi imunizarea naturală.

 

Sursa: RomaniaTV

loading...