Românii cheltuie pe mâncare de două ori mai mult decât media din UE. Europenii care dau puţini bani pe alimente

Românii cheltuie pe mâncare de două ori mai mult decât media din UE. Europenii care dau puţini bani pe alimente

Românii cheltuie pe mâncare de două ori mai mult decât media din UE. Alte state UE unde alimentele au o pondere mare în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor sunt Lituania (20,2%) şi Estonia (19,3%), notează Agerpres.

La polul opus, ponderea cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum este mai mică de 10% în trei state europene. Este vorba despre Irlanda (8,6%), Luxemburg (8,9%) şi Austria (9,7%).Alte ArticoleCum va fi 2021? Top 10 ameninţări care pândesc omenirea anul …Şapte oameni ucişi, într-un atac cu cuţitul, în apropierea …Cutremur cu magnitudine 5.2 resimţit în capitala Croaţiei

Citeşte şi: Şeful OMS trage semnalul de alarmă: „Istoria ne spune că aceasta nu va fi ultima pandemie”

Românii cheltuie pe mâncare de două ori mai mult decât media din UE. În urmă cu 10 ani dădeau şi mai mulţi bani pe alimente

În perioada cuprinsă între 2009 şi 2019, ponderea cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum a scăzut sau a rămas stabilă în majoritatea statelor membre UE, inclusiv în România.

Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Lituania – de la 25,4% din totalul cheltuielilor de consum în 2009 până la 20,2% în 2019, adică o scădere de 5,2 puncte procentuale.  Potrivit Eurostat, Malta a raportat o scădere de 3,5 puncte procentuale, iar Polonia o scădere de trei puncte procentuale.

Şi în cazul României, ponderea cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor a scăzut de la 27,3% în 2009 până la 26% în 2019, adică scădere de 1,3 puncte procentuale.

Ţările din UE în care cheltuie mai mulţi bani pe alimente şi băuturi

În schimb, ponderea cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum a crescut în şapte state membre UE. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Cehia (de la 14,2% din totalul cheltuielilor de consum în 2009 până la 15,5% în 2019, adică o creştere de 1,3 puncte procentuale), urmată de Slovacia (creştere de 1,1 puncte procentuale) şi Ungaria (creştere de 0,5 puncte procentuale).

Pe ansamblu, în 2019 gospodăriile din UE au cheltuit peste 956 miliarde de euro, ceea ce înseamnă  6,8% din Produsul Intern Brut al UE, pentru alimente şi băuturi non-alcoolice. Este vorba de 13% din totalul cheltuielilor de consum şi reprezintă a treia mare categorie de cheltuieli ale gospodăriilor după cheltuielile pentru „locuinţă, apă, electricitate, gaze naturale şi alţi combustibili”, care au reprezentat 23,5% din totalul cheltuielilor de consum, şi „transport” cu 13,1%.

Citeşte şi: România primeşte un nou lot de vaccinuri antiCOVID, începând cu 29 decembrie. Încă 100.000 de doze vor ajunge în ţara noastră. Anunţul făcut de autorităţi

Sursa: RomaniaTV

loading...