Nicolae Sabău a murit de coronavirus. Pierdere uriaşă pentru muzica populară românească

Nicolae Sabău a murit de coronavirus. Pierdere uriaşă pentru muzica populară românească

Nicolae Sabău a împlinit 91 de ani pe 7 decembrie. El a fusese internat săptămâna trecută, sâmbătă a primit rezultatul testului pozitiv la coronavirus, iar marţii’ noapte a murit.

Nicolae Sabău în comuna Cicârlău din Maramureș. El a lăsat o zestre discografică impresionantă, având o carieră de peste 50 de ani, relevantă pentru vetrele etnografice din Maramureş, Chioar, Codru, Oaș și Lapuş. A fost înconjurat de muzică de mic. “Măicuța mea a fost o femeie frumoasă cu un glas care ar stârni admirația multora. Cântecele ei o însoțeau la lucrul câmpului, în casă și ogradă sau în vie, la bucurii, dar mai ales la necazuri …”, mărturisea artistul, pentru folclor-romanesc.ro.Alte ArticoleMESAJE DE ANUL NOU 2021. Cele mai frumoase urări de Revelion …Cea mai bună rețetă pentru salata de bouef. Ingredientele …Predicţii 2021. TOP evenimente astrologice MAJORE. Cum ne influenţează …

Citeşte şi Doliu în lumea sportului din România! Un antrenor medaliat la Jocurile Olimpice a MURIT

Primele cântece, Rosmarin în colțul mesei, Ratule cu iarbă rară, Pleacă trenul din Ardeal, Într-o sâmbătă spre seară, le-a cules din satul natal, elev fiind în școala primară, iar la liceu – Gheorghe Șincai – și-a continuat pregătirea intrând în corul liceului.

Nicolae Sabău urcă pe scenă pentru prima oară la 16 ani şi emoţionează publicul cu piesele „Arză-te focul Gutâi” şi „Când am zis daina, daina”, dar participă la primul concurs de folclor în 1956 unde s-a remarcat prin substanța și timbrul original.

În anul următor, 1957, Studioul Teritorial de Radio Cluj îl invită pe adolescentul Nicolae Sabău să realizeze primele înregistrări cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Cluj, iar un an mai târziu, la Radio București, cu Orchestra Radioteleviziunii Române, dirijată de Victor Predescu.

În anul 1959 ia ființă Ansamblul de cântece și dansuri al Sfatului Popular al Regiunii Baia Mare, instituție profesionistă de folclor, care îl promovează pe tânărul interpret Nicolae Sabău în spectacolul “Baia Mare în cântec și joc” alături de celebrul Felician Fărcașu.

Nicolae Sabău a absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice din Cluj şi are peste 200 de cântece culese şi publicate în 1981 în volumul “Din repertoriul cântăreţului maramureşean Nicolae Sabău”.

Sursa: RomaniaTV

loading...