Florin Cîţu explică de ce a îngheţat salariile bugetarilor. „Vor aduce o economie la buget”

Florin Cîţu explică de ce a îngheţat salariile bugetarilor. „Vor aduce o economie la buget”

Premierul Florin Cîţu explică de ce a îngheţat salariile bugetarilor. Şeful Executivului a dat detalii despre măsurile de susţinere a populaţiei şi a mediului de afaceri, în contextul pandemiei de COVID-19.

„În ședința de Guvern de ieri am aprobat mai multe acte normative, acestea având un impact bugetar de 17,6 mld lei (bani care rămân în economie).Alte ArticoleNicușor Dan: ”Subvenţia termică este o anomalie”Vasile Dîncu critică Guvernul: ”Începe guvernarea anti-socială, …Marcel Ciolacu atacă Guvernul Cîțu: ”Până și copii primesc …

Prin aceste acte normative am prelungit o parte din măsurile luate în anul 2020 pentru combaterea efectelor negative generate de pandemia COVID 19, necesare pentru populație și pentru susținea mediului de afaceri”, a precizat premierul.

Florin Cîţu explică de ce a îngheţat salariile bugetarilor. Ce măsuri de susţinere vor fi prelungite

„Astfel, prelungim măsura prin care persoanele fizice/juridice ale căror venituri au fost afectate de criza sanitară au posibilitatea de a solicita creditorilor suspendarea plății ratelor de capital, dobânzilor și comisioanelor până la data de 15 martie 2021:

– suspendarea obligațiilor de plată se poate acorda pentru o perioadă cumulată de maximum 9 luni atât pentru creditele pentru care s-a obținut deja suspendarea obligațiilor de plată (în baza moratoriului legislativ si/sau a unui moratoriu non-legislativ), cât și pentru cele pentru care nu s-a solicitat suspendarea obligațiilor.

– pentru creditele ipotecare contractate de persoanele fizice, dobânda care se aplică la creanța rezultată din suspendarea anterioară a dobânzilor cumulată cu creanța rezultată din suspendarea actuală a dobânzilor este de 0% și plata acestora se va face eșalonat în 60 de rate lunare egale începând cu luna imediat următoare încheierii celei de-a doua perioade de amânare.

– beneficiază de aceste facilitați debitorii cărora li s-au diminuat veniturile/încasările cu minim 25% din ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plata prin raportare la perioada similara din anii 2019/2020, după caz”, a menţionat Cîţu.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu atacă Guvernul Cîțu: ”Până și copii primesc țeapă cu dedicație de la PNL”

„De asemenea, pentru asigurarea desfășurării în condiții normale a activității contribuabililor în contextul actual dificil din punct de vedere sanitar și economic:

– cererea de anulare a accesoriilor aferente impozitelor si taxelor poate fi depusă până la data de 31 martie 2021, în condițiile OUG nr.69/2020,

– eșalonarea simplificată a impozitelor si taxelor restante (perioadă pe 12 luni, fără garanții și grafic de rambursare la alegerea debitorului), poate fi solicitată până la data de 31 martie 2021,

– solicitările de rambursare a TVA vor fi soluționate până la 31 martie 2021 cu efectuarea ulterior, a inspecției fiscale,

– restructurarea reglementată de OG nr.6/2019 va include și obligațiile bugetare restante din perioada 1 august 2020 – 31 decembrie 2020,

– in vederea evitării unor posibile blocaje în vamă, au fost eliminate deșeurile din categoria bunurilor pentru al căror import urma să se aplice taxarea inversă începând cu 1 ianuarie 2021, având în vedere că nu există codificare tarifară în funcție de caracteristicile tehnice ale acestor bunuri.

– s-au introdus unele clarificări referitoare la regimul fiscal aplicabil indemnizațiilor obținute de profesioniști și de alte categorii de persoane fizice pentru a facilita completarea Declarației unice privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice aferente anului 20208)

-pentru contribuabilii din domeniul HORECA, unul dintre cele mai afectate sectoarele economiei, se propune o nouă perioadă de scutire pentru 90 de zile de la plata impozitului specific”, a afirmat şeful Executivului.

Citeşte şi: Statul va suporta 50% din salariu pentru angajații de peste 50 de ani și tinerii care și-au pierdut job-ul în pandemie

„Alte măsuri care vin în sprijinul populației şi care vor contribui la diminuarea treptată a răspândirii virusului pe teritoriul României

– a fost aprobată o scutire de TVA cu drept de deducere pentru livrările de teste și vaccinuri împotriva COVID-19, precum și o scutire de TVA pentru achizițiile intracomunitare de REMDESIVIR, efectuate până la data de 31 decembrie 2022, obiectivul principal fiind accesul la testare/vaccinare/tratament la un preț rezonabil al unui număr cât mai mare de persoane”

Citeşte şi: Voucherele de vacanță vor fi acordate și în 2021. Punctul de amendă rămâne la 145 de lei

„În următoarea perioadă se vor analiza toate legile aprobate in perioada 2017-2019 prin care vom urmări echitatea, eficienta şi sustenabilitatea acestor masuri (legea salarizării, legea pensiilor atât pe baza de contributivitate cat si cele speciale):

– se menține nivelul veniturilor personalului din administrația publică centrală și locală, inclusiv personalul care ocupă funcții de demnitate publică și funcții asimilate acestora, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2020 . Impactul bugetar este de 12 mld lei.

– amânarea acordării indemnizației pentru limită de vârstă pentru primari, viceprimari, președinți şi vicepreședinți consiliilor județene. Impactul bugetar este de 600,0 milioane lei.

– neindexarea în anul 2021 cu rata medie anuală a inflației a pensiilor de serviciu, pensiilor militare de stat și indemnizațiilor pentru limită de vârstă ale parlamentarilor. Impactul 400,0 milioane lei.

– menținerea în anul 2021 a indemnizației de merit la nivelul stabilit pentru anul 2020 (6.240 lei/lună). Impact bugetar este de 8,9 milioane lei

Continuam acordarea si în anul 2021 a voucherelor de vacanță în cuantum 1.450 lei pentru personalul plătit din fonduri publice.”, a conchis Florin Cîțu, într-un mesaj scris pe Facebook.

Citeşte şi: Vasile Dîncu critică Guvernul: ”Începe guvernarea anti-socială, iar USR – PLUS renunţă la prima promisiune majoră”

Sursa: RomaniaTV

loading...