Roi de cutremure în Ajunul Anului Nou

Roi de cutremure în Ajunul Anului Nou

Roi de cutremure în Ajunul Anului Nou. Conform INFP, cel puţin 5 cutremure cu magnitudine între 3 şi 4 au avut loc pe 31 decembrie 2020. Chiar dacă nu au fost puternice, ele sunt periculoase deoarece sunt clădiri deja afectate de precedentul seism care s-ar putea prăbuşi.

În Croaţia va fi doliu naţional, sâmbătă, pentru victimele seismului cu magnitudinea 6,2, potrivit serviciilor de seismologie croate, produs la orele prânzului în centrul ţării, lângă oraşul istoric Petrinja, din apropiere de Zagreb, la mică adâncime (circa 10 kilometri de suprafaţă).Alte ArticoleRevelion 2021. Spectacolul de artificii din Auckland a adunat …Tatăl lui Boris Johnson a depus actele să devină cetăţean …Starea de urgenţă a fost prelungită până pe 7 februarie …

Roi de cutremure miercuri şi joi. Cutremurul, soldat cu cel puţin 7 morţi, 28 de răniţi şi ample distrugeri, a fost precedat de cel puţin alte două seisme destul de puternice luni şi a fost urmat de numeroase replici.

Cât de mare este riscul producerii unui cutremur puternic în România? Avertismentele seismologului Mircea Radulian

Comisarul Uniunii Europene pentru managementul crizelor, Janez Lenarcic (Slovenia), a vizitat miercuri zonele afectate şi a transmis autorităţilor croate un mesaj de „solidaritate” din partea blocului comunitar, amintind că la doar câteva ore după seism a fost activat Mecanismul de protecţie civilă al Uniunii, cu un „răspuns uriaş” din partea statelor membre.

Şi-au oferit deja ajutorul 13 state din UE – România, Republica Cehă, Slovenia, Italia, Suedia, Lituania, Grecia, Austria, Bulgaria, Ungaria, Portugalia, Slovacia, Franţa – precum şi una din afara blocului, Turcia.

Ajutorul constă în special în echipamente pentru adăpost în sezonul rece precum corturi şi containere, iar Croaţia va primi de asemenea sprijin financiar din Fondul european de solidaritate, a adăugat Lenarcic.

Papa Francisc le-a transmis miercuri un mesaj locuitorilor din Croaţia afectaţi de puternicul seism din ajun, soldat cu şapte morţi şi importante pagube materiale, transmite agenţia de presă Hina. Sâmbătă va fi zi de doliu naţional pentru victime.

„Ieri, un cutremur a provocat victime şi grave pagube materiale în Croaţia. Sunt alături de cei răniţi şi de cei care au fost afectaţi de seism şi mă rog în special pentru cei care şi-au pierdut viaţa şi pentru familiile lor”, a transmis suveranul pontif pe Twitter.

La finalul audienţei generale de miercuri, papa Francisc şi-a exprimat speranţa ca autorităţile din Croaţia să beneficieze de ajutorul comunităţii internaţionale pentru a reduce suferinţele cetăţenilor, a menţionat Agenţia de ştiri catolică croată.

Sursa: RomaniaTV