Covidul mutant ar putea să ţină pe loc pandemia. Oamenii de ştiinţă nu sunt 100% încrezători că vaccinurile anti-COVID-19 vor funcţiona şi în cazul noii variante de coronavirus de tip nou detectate în Africa de Sud, a afirmat luni Robert Peston, editor politic al canalului ITV, citând un consilier ştiinţific neidentificat al guvernului britanic, relatează Reuters potrivit Agerpres.
Ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, s-a declarat mai devreme luni „incredibil de îngrijorat” în legătură cu noua variantă, în timp ce serviciul de sănătate publică al Angliei nu a răspuns deocamdată la solicitarea de comentarii, menţionează Reuters.
„Potrivit unuia dintre consilierii ştiinţifici ai guvernului, motivul pentru ‘incredibila îngrijorare’ a lui Hancock în ce priveşte varianta sud-africană este că nu sunt atât de siguri că vaccinurile vor fi la fel de eficiente împotriva acesteia ca împotriva variantei din Marea Britanie”, a spus Peston.Alte ArticoleMonica Pop: „Nu e campanie de vaccinare, e de ameninţare”. …Bilanţ coronavirus 4 ianuarie 2021. Peste 3.100 de cazuri noi …Pacienţi cu covid, morţi cu infecţii nosocomiale în spitalul …
Oamenii de ştiinţă spun că covidul mutant, noua variantă sud-africană, este diferită de celelalte care circulă în ţară pentru că prezintă multiple mutaţii la nivelul aşa-zisei proteine „spike” folosite de virus pentru a infecta celulele organismului uman.
Covidul mutant a fost de asemenea asociat cu o încărcătură virală mai mare, adică o concentraţie mai mare de particule virale în organismul pacienţilor, contribuind, probabil, la un nivel mai ridicat de contagiozitate.
Trebuie să faci vaccinul anti-COVID dacă ai avut boala? Explicaţiile dr. Beatrice Mahler: „Eşti protejat de anticorpii produşi de organism”
Duminică, John Bell, profesor de medicină la Universitatea Oxford, care face parte din grupul operativ guvernamental pentru vaccinuri, a apreciat că vaccinurile vor funcţiona în ce priveşte varianta britanică, dar a adăugat că există un „mare semn de întrebare” cu privire la faptul dacă ele vor fi eficiente şi împotriva variantei sud-africane.
Bell a precizat, pe Times Radio, că dacă vaccinul nu va funcţiona şi împotriva variantei sud-africane, acesta ar putea fi adaptat, ceea ce va dura mai puţin de un an.
„Ar putea dura o lună sau şase săptămâni pentru a obţine un nou vaccin”, a spus profesorul.
Sursa: RomaniaTV