Valeriu Gheorghiţă: „Populaţia se va vaccina din aprilie. Etapa a doua, care vizează 4 milioane de oameni, începe din 15 ianuarie”

Valeriu Gheorghiţă: „Populaţia se va vaccina din aprilie. Etapa a doua, care vizează 4 milioane de oameni, începe din 15 ianuarie”

Valeriu Gheorghiţă anunţă că a doua etapă a campaniei de vaccinare – ce vizează aproximativ 4 milioane de persoane cu vârsta de peste 60 de ani și bolnavi cronici – ar urma să înceapă după data de 15 ianuarie.  Pentru începerea cele de-a treia etape, medicul Valeriu Gheorghiță vede începutul lunii aprilie ca „termen realist”.

Profesorii se vaccinează din 15 ianuarieAlte ArticoleVaccin BioNTech/ Pfizer: Întârzierea celei de a doua doze ar …Raport INSP: Circa 60% din persoanele infectate cu coronavirus …O asistentă de 32 de ani a murit din cauza Covid-19 la câteva …

„Estimăm că a doua etapă a vaccinării poate să înceapă după data de 15 ianuarie. Aceasta va începe cu persoanele care sunt internate în centrele medico-sociale – aproximativ 40.000 de persoane. Vaccinarea personalului se va face prin echipe mobile. Am dispus să se înceapă încă de acum obținerea consimțământului informat, inclusiv de la aparținători. Vorbim în a doua etapă de un total de aproximativ 4 milioane de persoane cu vârsta peste 60 de ani și bolnavi cronici.  Lor li se vor adăuga circa 1,5 milioane de angajați care „deservesc activități esențiale” ale funcționării statului. Estimăm că începutul lunii aprilie este un termen realist pe care îl putem lua în calcul pentru începerea cele de-a treia etape. Acest lucru depinde și de ritmul de livrare al dozelor de vaccin, nu doar de ritmul de vaccinare.

Ritmul de vaccinare pentru etapa I probabil că va fi în creștere”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

„Pe 26 decembrie au ajuns la Institutul Cantacuzino cele aproape 10.000 de doze care au reprezentat tranșa simbolică distribuită simultan în cele 27 de țări membre ale UE. Pe data de 29 decembrie a venit următoarea tranșă de vaccinuri, de circa 140.000 de doze, iar mâine (miercuri – n.r.), pe 6 ianuarie, urmează a veni practic a doua tranșă importantă de vaccinuri, de circa 150.000 de doze. Din acest punct de vedere, conform calendarului de livrare pentru toată luna ianuarie ar urma să primim circa 600.000 de doze în tranșe săptămânale”, a spus Gheorghiță. La aceste doze se adaugă cele 150.000 de doze, livrate până la sfârșitul lunii decembrie, anul 2020, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare. Până în acest moment s-au vaccinat 3.317 de angajați din spitale, „circa 75% din personalul total al spitalelor respective”, a spus Valeriu Gheorghiţă într-o conferinţă de presă.

Miercuri vin alte 150.000 de doze de vaccin

A doua tranşă importantă de vaccinuri anti-COVID, de 150.000 de doze, urmează să vină miercuri în România, urmând ca în toată luna ianuarie ţara noastră să primească 600.000 de vaccinuri, a anunţat, într-o conferinţă de presă, dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

Potrivit acestuia, o persoană care se vaccinează trebuie să fie eligibilă. „Trebuie să luăm în calcul că, atunci când recomandăm vaccinarea unei persoane, trebuie ca acea persoană să fie eligibilă pentru vaccinare. Adică, în primul rând, să nu aibă contraindicaţii medicale; în al doilea rând, să-şi dorească să facă această vaccinare; şi, de asemenea, este important ca persoana respectivă să nu fie în cursul unei infecţii aflate în derulare sau să nu fie în prima lună de la momentul unei infecţii cu SARS-CoV-2”, a explicat medicul militar.

Valeriu Gheorghiţă s-a vaccinat: „E timpul să limităm pierderile de vieţi”

Colonel medic dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare şi medic primar boli infecţioase la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila”, s-a vaccinat marţi împotriva COVID-19, el declarând că ştiinţa a triumfat, este alături de noi, este alături de oameni şi ne-a oferit printr-un efort fără precedent al tuturor cercetătorilor la cel mai înalt nivel apariţia într-un timp cât se poate de scurt a unui vaccin care îndeplineşte toate standardele de siguranţă şi de eficacitate.

Valeriu Gheorghiţă a afirmat că sosirea acestui vaccin a fost un moment aşteptat de multe luni de sistemul medical.

 

Sursa: RomaniaTV

loading...