Val de anchete la centrul de plasament din Voluntari, după ce un copil de 10 ani a fost bătut: „Ei trăiesc într-o stare de frică, anxietate”

Val de anchete la centrul de plasament din Voluntari, după ce un copil de 10 ani a fost bătut: „Ei trăiesc într-o stare de frică, anxietate”

Val de anchete într-un centru de plasament din Voluntari, unde un copil de 10 ani a fost bătut de angajaţii care îl au în grijă. Pe imaginile filmate de un alt copil se aude cum băiatul e ameninţat că va fi internat la nebuni, pentru că a îndrăznit să sară în pat. Paznicul şi educatoarea centrului trebuie să dea explicaţii poliţiştilor.Așa îi tratează angajații unui centru de plasament din Voluntari pe copiii a căror familie a rămas statul.

Victimă este un băiat de 10 ani care ar fi sărit în pat. În imagini se vede cum un paznic îl smucește de braț și îl aruncă în cealaltă parte a camerei. Între timp, educatoarea țipă și repetă aceeași amenințare: Mădălina Turza, preşedinte ANDPDCA: Înseamnă că sunt amenințați cu spitalul de psihiatrie, fie cu salvarea, fie cu injecția, fie cu alte lucruri în zona această. Acest lucru se întâmplă din cauza activității defectuoase a personalului din aceste centre, care are nevoie de o evaluare extraordinar de atentă a a calităților, dar și din punct de vedere psihologic.După apariţia imaginilor pe internet s-au deschis anchete în lanţ la centrul de plasament.

Mădălina Turza, preşedinte ANDPDCA: O serie de disfuncționalități atât pe partea de drepturi ale copiilor și organizare internă, nu înțelegem de ce copiii se aflau în centru de plasament și nu în asistență maternală. Psihologul care a discutat cu acești copii a identificat elemente de abuz.Anne-Marie Ciolca, purtător de cuvânt IPJ Ilfov: Colegii mei din cadrul poliției orașului Voluntari s-au sesizat din oficiu și au deschis un dosar penal, în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de purtare abuzivă.Atât agentul de pază cât și femeia care ar fi trebuit să aibă grijă de copii au ajuns astăzi la audieri.

Au dat explicații câteva ore în fața anchetatorilor, iar în urma lor au ajuns și mai mulți copii din centru, cu care polițiștii au stat de vorbă.Incidentul atrage din nou atenția asupra condițiilor grele în care trăiesc copiii în sistemul de stat.Mădălina Turza, preşedinte ANDPDCA: Ei trăiesc într-o stare de frică, anxietate. Copiii povestesc de aceste amenințări pe care le primesc. Copiii trebuie ajutați prin servicii de psihologie și nu prin medicație.Anul trecut, o comisie parlamentară de anchetă a ajuns la concluzia că întreg sistemul de protecţie socială are probleme grave şi că de multe ori, copiii din astfel de centre cad pradă traficanţilor de persoane. Georgiana Pascu, manager de proiect CRJ: Cred că situaţia este gravă. Şi este cel puţin la fel de gravă cum era şi în urmă cu câteva luni. Atât timp cât aceşti copii sunt lăsaţi fără apărare în aceste centre de tip rezidenţial astfel de tratamente, rele inumane şi degradante vor continua să apară.

Sursa: Observator

loading...