Guvernul american ia în calcul demiterea lui Trump înainte de instalarea lui Joe Biden la Casa Albă

Guvernul american ia în calcul demiterea lui Trump înainte de instalarea lui Joe Biden la Casa Albă

Guvernul american ia în calcul posibilitatea înlăturării lui Donald Trump de la preşedinţia SUA, chiar înainte de preluarea puterii de către Joe Biden, în urma asaltului de miercuri al susţinătorilor preşedintelui încă în funcţie asupra Capitoliului din Washington.

Specialiştii au identificat două scenarii posibile în urma cărora Donald Trump poate fi înlăturat înainte ca preşedintele ales Joe Biden să preia funcţia, pe 20 ianuarie, conform Mediafax.Alte ArticoleAdjunctul consilierului în probleme de securitate naţională …Coronavirus: Irlanda anunţă cele mai stricte restricţiiViolenţe în SUA. Dolarul a atins cel mai mic nivel din ultimii …

Există două modalităţi prin care un preşedinte în funcţie poate fi înlăturat: fie este invocat cel de-al 25-lea amendament al Constituţiei, fie preşedintele este condamnat de către Senat. În ambele situaţii, vicepreşedintele republican, Mike Pence, va prelua funcţia de preşedinte până la inaugurarea lui Joe Biden.

Surse Reuters au confirmat că membrii cabinetului discută acum posibilitatea invocării celui de-al 25-lea amendament.

Reprezentantul democrat Madeleine Dean s-a alăturat joi celor care solicită retragerea din funcţie a preşedintelui Donald Trump  pe baza celui de-al 25-lea Amendament al Constituţiei.

„Sper să fie posibil”, a declarat pentru CNN oficialul din Pennsylvania. „Cred că acest preşedinte s-a dovedit instabil şi nepotrivit zi de zi, lună de lună, an de an”, adaugă Madeleine Dean.

Secţiunea 4 din cel de-al 25-lea amendament face referire la situaţiile în care un preşedinte este incapabil să îşi respecte responsabilităţile dar refuză să renunţe. Pentru a putea invoca cel de-al 25-lea amendament, Mike Pence şi majoritatea cabinetului său trebuie să susţină că Trump nu este capabil să îşi îndeplinească atribuţiile şi să-l înlăture. În acest scenariu, cel care va prelua preşedinţia este Mike Pence, până la învestirea lui Joe Biden.

Guvernul american îl poate pune pe Trump sub acuzare

Ulterior, Trump poate declara că este pregătit să îşi reia postul. Dacă Pence şi majoritatea cabinetului nu se opun deciziei lui Trump, atunci Trump redevine preşedinte. Dacă, însă, Pence şi cabinetul se împotrivesc hotărârii lui Trump de a reveni, cazul se mută în Congres şi până la o decizie finală, Mike Pence va continua să fie preşedinte.

Paul Campos, profesor de drept constituţional la Universitatea din Colorado, conideră că scenariul invocării celui de-al 25-lea amendament va fi, cel mai probabil, alegerea guvernului. În cazul în care Trump este pus sub acuzaţie şi condamnat, întregul proces ar putea dura cel puţin câteva zile.

Dacă Trump este pus sub acuzaţie, mai întâi, o majoritate a celor 435 de membri ai Camerei Reprezentanţilor ar trebui să aprobe acuzaţiile aduse lui Trump şi apoi procesul se mută în Senat, unde se va stabili dacă preşedintele este sau nu vinovat. Constituţia cere ca două treimi ale Senatului să voteze pentru condamnarea şi revocarea preşedintelui.

În acest scenariu, Trump ar putea fi acuzat de tentativă de răsturnare a Guvernului sau, mai general, de lipsă de loialitate faţă de Constituţie şi nerespectarea jurământului funcţiei de preşedinte. ”A comis o infracţiune împotriva Constituţiei- a subminat rezultatele alegerilor desfăşurate în mod corect şi legal”, a declarat Frank Bowman, profesor de drept constituţional la Universitatea Missouri.

Citeşte şi: Starea de urgenţă din Washington a fost prelungită cu 15 zile. Bilanţul violenţelor: 4 morţi şi 52 de arestări

Sursa: RomaniaTV

loading...