Dezvăluirile a doi români găsiţi pozitivi cu Covid, după vaccinarea anticoronavirus

Dezvăluirile a doi români găsiţi pozitivi cu Covid, după vaccinarea anticoronavirus

În acest moment, în România există patru cazuri de oameni vaccinaţi anticoronavirus şi infectaţi în acelaşi timp. Toţi au forme uşoare ale bolii şi spun că vor face şi rapelul. Reporterii Observator au stat de vorbă cu doi dintre ei. Iată declaraţiile.Cristian are 42 de ani şi este IT-ist la Spitalul Victor Babeş din Timişoara. S-a vaccinat printre primii, chiar la startul campaniei de imunizare. Nu ştia însă că este infectat cu virusul SARS COV 2. Cristian Nicolae: Sigur eram infectat când m-am vaccinat. M-am vaccinat în 28 decembrie şi simptome am avut, mi-a curs nasul seara, de două ori. A doua zi, rezultatul la testul PCR a ieşit pozitiv.

Cristian Nicolae: Am fost asimptomatic pe toată perioada de carantină, nu am avut absolut niciun simptom. Probabil că am fost în starea de incubaţie şi nu am ştiut atunci, neavând niciun simptom. Patru angajaţi din sistemul medical au fost depistaţi pozitiv, după vaccinare, în România. Specialiştii cred că toţi purtau virusul fără să ştie, dar spun că nu e niciun pericol. Ba, dimpotrivă, formele bolii sunt mai uşoare.

Doina Azoicăi, preşedinte Societatea de Epidemiologie: Erau infectaţi, nu s-au infectat exact în momentul în care şi-au făcut vaccinul. Şi aici există o perioadă când apar simptomele. Simptomele apar între a 3-a şi a 5-a zi, dacă este simptomatică. Vaccinarea nu a influenţat mersul, etapele de instalare a bolii deja dobândite. Având anticorpi post vaccinal, în titluri mai mici după prima doză, este de aşteptat ca formele să fie mai uşoare. Cristian Oancea, manager spital Timişoara: Încă nu erau sub protecţia dată de ser, dată de vaccinare, care se realizează undeva la 12-14 zile. Experţii spun că nu e necesar un test rapid sau PCR înainte de vaccinare. Cristian Oancea, manager spital Timişoara:

Dacă îi testăm şi avem un test negativ astăzi, el poate să devină pozitiv în 4-5 zile. În altă parte a ţării, la Iaşi, un medic infecţionist a descoperit că s-a îmbolnăvit după imunizare. Carmen Dorobăţ s-a vaccinat pe 27 decembrie, iar pe 6 ianuarie testul i-a ieşit pozitiv. Este hotărâtă să facă şi rapelul. Carmen Dorobăţ, medic infecţionist: Mă voi vaccina corect pentru cea de-a doua tură de vaccin, pentru că nu există niciun fel de posibilă înrăutăţire sau agravare în vreun fel. Anticorpii nou formaţi nu pot decât să mai oprească din răspândirea virusului în organism. A doua doză va fi administrată după o evaluare clinică. Cristian Nicolae: Comisia de vaccinare va lua o decizie în cazul meu.

Am înţeles că se va amâna cu o săptămână rapelul. Doina Azoicăi, preşedinte Societatea de Epidemiologie: Cea de-a doua doză de rapel se va face la cei care au făcut forme uşoare la o lună după ieşirea din izolare, de la vindecarea clinică. Pentru cei care au făcut forme medii sau severe, după trei luni. După primele 13 zile de vaccinare, în România au fost înregistrate 311 reacţii adverse. Adică, 0,33 la sută dintre persoanele cărora li s-a administrat serul. Iar reacţiile au fost uşoare: dureri la locul înţepăturii, dureri de cap, febră şi urticarii. Sunt de altfel şi cele mai frecvente reacţii anunţate de producător.

Imunitatea maximă se obţine la şapte zile după administrarea celei de-a doua doze, spun specialiştii.Nu se ştie însă cât va dura imunitatea oferită de vaccinul Pfizer. Studiile celor de la Moderna arată că vaccinul lor asigură protecţie câţiva ani. Stephane Bancel, CEO Moderna: Scenariul de coşmar descris de mass-media în primăvară, potrivit căruia vaccinul va funcţiona doar o lună sau două, cred că poate fi aruncat la gunoi. Credem că imunizarea ar putea dura şi o perioadă de câţiva ani.

Sursa: Observator

loading...