Grecia propune un certificat de vaccinare unic la nivelul UE pentru a uşura călătoriile. Iohannis se opune

Grecia propune un certificat de vaccinare unic la nivelul UE pentru a uşura călătoriile. Iohannis se opune

Grecia, care se bazează pe turism pentru o cincime din PIB şi este hotărâtă să revitalizeze călătoriile înainte de sezonul de vară, a creat deja propriul certificat standardizat care să ateste că un individ a fost vaccinat.

Într-o scrisoare adresată preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen, Mitsotakis a propus extinderea schemei la întreg teritoriul UE. Conform propunerii, certificatul ar putea fi utilizat la îmbarcarea în orice mijloc de transport.Alte ArticolePortugalia intră din nou în lockdown. Premier: Ne confruntăm …Coronavirus: Primul caz de infectare cu tulpina sud-africană, …Un asistent medical din Marea Britanie a fost depistat pozitiv …

„Deşi nu vom face vaccinarea obligatorie sau o precondiţie pentru călătorie, persoanele care s-au vaccinat ar trebui să fie libere să călătorească”, a afirmat el în scrisoare.

„Este urgent să adoptăm o înţelegere comună privind modul în care ar trebui să fie structurat un certificat de vaccinare pentru a fi acceptat în toate statele membre”, a adăugat Mitsotakis, conform Agerpres.

Dificultatea de ajunge la un acord asupra aşa-numitului „Passenger Locator Form (PLF)”, un formular digital apărut anul trecut pentru a se încerca monitorizarea călătoriilor, a arătat că este mare nevoie de un efort UE la nivel înalt pentru a face lucrurile să avanseze, a spus el.

Dacă statele UE pot conveni asupra unei formule comune „putem avansa această chestiune mai departe în forurile internaţionale, contribuind astfel la restabilirea mobilităţii la scară globală”, se mai menţionează în scrisoare.

„Pentru ţări precum Grecia, care sunt dependente de turism, este imperativ ca această chestiune să fie rezolvată înainte de sezonul de vară”, a mai pledat premierul grec.

Grecia propune introducerea unui certificat unic de vaccinare, dar Iohannis respinge ideea

Grecia a gestionat destul de bine primul val al pandemiei, dar o creştere a numărului de cazuri din octombrie a supus unei presiuni severe sistemul său sanitar, slăbit de o criză financiară care s-a prelungit timp de un deceniu. În consecinţă, autorităţile au impus un al doilea lockdown în noiembrie.

Până în prezent, în Grecia au fost raportate 145.179 de cazuri confirmate de COVID-19 şi 5.302 de decese asociate noului coronavirus.

Ideea unui certificat de vaccinat la nivel european, măsuras sugerată de Grecia, nu este o idee bună, pentru că ar crea un cadru discriminatoriu, a declarat la conferinţa de presă de marţi preşedintele Klaus Iohannis.

Un astfel de certificat ar trebui folosit pentru motive medicale, a spus preşedintele, dar nu pentru a împărţi populaţia Europei în cei ce au fost vaccinaţi şi cei ce nu au fost vaccinaţi.

În context, preşedintele a apreciat drept un succes caampania de vaccinare din România.

Preşedintele spune că România se află pe locul 8 la nivel european în materie de vaccinare, ceea ce nu este rău.

Citeşte şi: Portugalia intră din nou în lockdown. Premier: Ne confruntăm cu un al treilea val

Sursa: RomaniaTV

loading...