Primele 14.000 de doze de vaccinul anti-COVID-19 de la Moderna ajung miercuri în România

Primele 14.000 de doze de vaccinul anti-COVID-19 de la Moderna ajung miercuri în România

Vaccinul anti-COVID-19 de la Moderna ajunge miercuri în România. Primele 14.000 de doze care vor fi primite vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare din cadrul Institutului „Cantacuzino”, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale și de vaccinare, a anunţat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Recomandarea pentru vaccinul anti-COVID-19 de la Moderna este de adiministrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vărsta de peste 18 ani.Alte ArticoleSimptome controversate la pacienţii infectaţi cu COVID: Un …Caz rar în România. Un minor s-a infectat a doua oară cu Covid-19Cine decide dacă vom fi vaccinați anti-Covid cu Pfizer BioNTech …

În prezent, în Uniunea Europeană sunt disponibile două variante de vaccinuri anti-covid-19. Eficacitatea celor două vacinuri este aproximativ aceeași.

Citeşte şi: Cine decide dacă vom fi vaccinați anti-Covid cu Pfizer BioNTech sau Moderna

Vaccinul BioNTech – Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, încă, măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul Sars-Cov2.

Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să genereze anticorpi necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-Cov2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpi. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN -ul celular, având în vedere că nu pătrunde în nucleu.

Stocare termen lung: la -20 grade C

Stocare 2-8 grade C: 30 de zile

Citeşte şi: Alexandru Rafila: „Diferenţa dintre vaccinul Pfizer şi cel Moderna este doar la condiţiile de stocare”

Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România – autoritatea națională cu competență în domeniul medicamentului de uz uman. Ca urmare a primirii autorizației din partea ANMDMR, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” poate desfășura, în calitate de distribuitor angro, operațiuni de deținere, custodie și livrare pentru medicamente cărora li se aplică criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din legea 95/2006 republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuție în „lanțul rece” (care necesită manipulare la temperaturi scăzute).

Sursa: RomaniaTV

loading...