Florin Cîțu: „În educație și sănătate s-au băgat foarte mulți bani și rezultatele nu se văd”. Fostul ministru a acordat anul trecut cea mai mică alocare din PIB din ultimii 25 de ani pentru Educație

Florin Cîțu: „În educație și sănătate s-au băgat foarte mulți bani și rezultatele nu se văd”. Fostul ministru a acordat anul trecut cea mai mică alocare din PIB din ultimii 25 de ani pentru Educație

Principalele declarații făcute de Florin Cîțu:

Sorin Cîmpeanu are și el niște obiective clare în față: reforma, împreună cu marele program România educată, care de fapt este în spate și acum trebuie implementat. E mult și acolo de muncă.

Oamenii au întotdeauna o opinie despre cum ar trebui să funcționeze educația și aici este foarte mult de muncă la educație.

Sunt câteva sectoare în economie unde s-au băgat bani, foarte mulți bani, și rezultatele nu se văd. Și aș pune aici și sănătate, și educație, șamd. Deci nu banii au fost problema, ci cum au fost folosiți.

Aici este o provocare pentru toți miniștrii. Trebuie investit.

Știu, când 90% din buget se duce doar pe salarii, e complicat să mai găsești și bani de investiții. Dar asta înseamnă un manager bun.

Miniștrii trebuie să fie, din păcate, în această guvernare, manageri buni, trebuie să fie oameni care să știe să folosească resursele pe care le vor avea la dispoziție. Că este ușor să faci reformă și am tot spus asta și anul trecut când aveam discuții cu oamenii care încercau să-mi explice că dacă le dau 700 de milioane de lei în plus vor rezolva nu știu ce problemă. Și le-am spus că cu atâția bani în plus oricine poate să facă ceva.

Un manager bun este cel care poate să reușească cu resursele pe care le are.“

O să fie elevii români angajații elevilor de acum din China?Florin Cîțu: “Nu. Eu cred că elevii noștri, dacă putem să-i lăsăm și puțin mai liberi așa, să fie creativi, vor avea mai multe șanse.

“Sistemul din China nu este ceea ce trebuie pe viitor“.

“Se făcea școală, dar nu cred că era școala care te ajută să reusești într-o economie liberă“.

Întrebare: De ce guvernul are o singură femeie ministru?

Cîțu: PNL are o femeie în cabinet.

Întrebare: Cum de USR nu a venit cu nicio femeie?

Cîțu: Astea a fost acum alegerile, a fost o coaliție, dar să știți că sunt foarte multe femei secretari de stat.

Alte ArticoleBucureştenii vor circula cu tramvaie de la Astra Arad şi cu …15 ianuarie, Ziua lui Eminescu. Au trecut 171 de ani de la naşterea …Coadă de sute de persoane pe pârtia Valea Soarelui

La nivelul Europei, România a avut în 2017 (cele mai recente date disponibile) cea mai mică cheltuială guvernamentală cu Educația din Uniune, 2,8% din PIB, potrivit Eurostat. Media în UE este de 4,7%.

Declarațiile lui Florin Cîțu vin în condițiile în care Educația și Cercetarea au primit împreună, în bugetul anului 2020, o alocare ce înseamnă un minim istoric: 2,7 din PIB. E cea mai mică alocare din ultimii 25 de ani pentru acest domeniu, conform edupedu.

Alocarea de la bugetul de stat pentru Ministerul Educației și Cercetării pentru anul 2020 a fost de 30,5 miliarde de lei, mai mică decât alocarea pentru Ministerul Educației din 2019 cu 292 milioane de lei.

Concret, la un PIB pentru anul 2020 estimat de Guvern la 1129,2 miliarde lei, această alocare de 30,5 miliarde lei înseamnă 2,7%. Pentru comparație, în 2019 Cercetarea primise 0,18% din PIB, iar acum aceste cheltuieli sunt de 1,4 miliarde lei, adică 0,12% din PIB.

În anul 2019, la audierile din Parlament pentru postul de ministru al Finanțelor, Florin Cîțu spunea că Educația va avea 6% din PIB.

„Educația, avem o promisiune de a merge spre 6%. O preferinta personala, mai multi bani să meargă spre investitii, nu doar spre salarii. Bineinteles că noi nu va promitem spitale, scoli si gradinite, daca nu avem bani sa le facem, dar în același timp vom sprijini orice inițiativă private care construiește gradinite, școli, spitale. Cred ca este momentul ca, în România, să permitem sectorului privat să meargă să se dezvolte în aceste sectoare: educație, sănătate, cultură”, spunea Cîțu în 2019.

Citește și Florin Cîţu, noi măsuri de austeritate. Guvernul ar putea tăia din sporurile bugetarilor. „S-a spus că Președintele are cel mai mare salariu”

Citește și Florin Cîţu, despre proiectele principale din acest mandat: Bugetul pe 2021 intră în Parlament pe 5 februarie. Vreau să stopez risipa banilor publici!

Sursa: RomaniaTV

loading...