Temperaturile scad drastic în România. Oamenii trebuie să aibă mare grijă. Riscul de infarct miocardic crește. Anunţul făcut de medicul Ciuhodaru!

Temperaturile scad drastic în România. Oamenii trebuie să aibă mare grijă. Riscul de infarct miocardic crește. Anunţul făcut de medicul Ciuhodaru!

Riscul de infarct miocardic crește. Ger va fi și în București, unde sunt așteptate temperaturi de minus 10 grade Celsius. Tudor Ciuhodaru trage semnalul de alarmă în legătura cu persoanele care  sunt predispuse la infarct miocardic. Medicul explică faptul că, cu fiecare grad în minus, creşte cu 2% riscul de a avea un infarct.

Riscul de infarct miocardic crește, din cauza temperaturilor mici. Anunţul făcut de medicul Ciuhodaru!Alte ArticoleSTUDIU VACCINARE. 38% dintre români s-ar vaccina imediat, 26% …A apărut vaccinul antiCOVID care ar oferi imunitate pe viaţă, …Alexandru Rafila, studiu amănunţit pentru revenirea elevilor …

Medicul Tudor Ciuhodaru publică un ghid, pe Facebook, despre felul în care populaţia poate evita neplăcerile cauzate de temperaturile reci de afară.

Riscul de infarct miocardic creşte cu 2% pentru fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare sub pragul de îngheț.

(Mic) ghid de supravieţuire în sezonul rece- pe stradă, în mașină sau acasă. Atenție, hipotermia e un ucigaș tăcut. Urmează veritabile șocuri termice pentru mulți dintre noi.

Ce trebuie să știți (până când legea Ciuhodaru privind educația pentru sănătate va fi adoptată de Parlamentul României):

A. În spațiile deschise:

1. Evitaţi deplasările matinale sau nocturne, când temperaturile sunt extrem de scăzute.

2. Evitaţi expunerea prelungită la frig. Alternaţi expunerea cu repausul în spaţii încălzite precum instituţii publice, magazinele, staţiile de benzină, gări.

3. Purtați haine groase, rezistente la umezeală, care să vă asigure protecţia capului, feţei şi a mâinilor pentru a evita pierderile de căldura şi încălţăminte lejeră care să nu împiedice circulaţia la nivelul membrelor şi bine izolată de apă, mănuşile cele mai bune sunt cele ce permit mişcarea degetelor la un loc.

4. Hainele ude trebuie schimbate imediat.

5. Trebuie alternate perioadele de lucru în frig cu repausul în zone încălzite.

6. Evitaţi imobilizarea prelungită. Repausul în frig poate duce la instalarea rapidă a degerăturilor.

7. Consumaţi lichide calde.

8. NU vă deplasaţi singuri noaptea, în zone izolate, mai ales pe viscol sau polei. Există riscul de a vă rătăci sau de a vă accidenta şi de a rămâne izolat în frig.

9. NU lăsaţi copiii singuri în maşină.

10. NU consumați alcool. explică medicul

Punctul B din ghidul prezentat de medic include și varianta în care petrecem mult timp în maşină.

B. În maşină. Dacă sunteţi şofer şi plecaţi la drum lung:

1. Nu uitaţi să aveţi lichide pentru 24 de ore, alimente precum şi medicaţia cronică.

2. Este bine să aveţi în maşină pături sau alte mijloace suplimentare pentru a asigura încălzirea.

3. Şi în aceste cazuri e bine să evitaţi imobilizarea prelungită şi să asiguraţi măcar o activitatea fizică minimală.

4. NU plecaţi la drum fără a umple rezervorul întrucât la un consum mediu orar de 1 litru de benzină/motorin[ un rezervor plin de 40-50 de litri vă poate asigura încălzirea în maşină pentru cel puţin o zi.

5. NU părăsiţi maşina dacă este viscol şi nu puteţi preciza distanţa până la adăpost deoarece vă puteţi rătăci iar hipotermia se instalează mult mai repede în condiţii de vânt şi umezeală.

Cum supravieţuim pe timp de frig în locaţii închise

Ultimul punct din ghidul prezentat de Tudor Ciuhodaru face referire la supravieţuirea pe timp de frig în spaţii închise cum ar fi propria locuinţă sau locul de muncă:

C. În spaţii închise (locuinţă, loc de muncă):

1. Mențineţi o temperatură de minim 21 de grade (expunerea îndelungată la temperaturi scăzute, în condiţii de repaus şi îmbrăcăminte inadecvată poate provoca hipotermie)

2. Mâncați corespunzător şi evitaţi consumul de alcool sau excesul de sedative.

3. Verificaţi starea vârstnicilor prin vizite periodice sau daţi-le măcar un telefon.

4. Verificaţi periodic funcţionarea sursei de încălzire (centrală de apartament, reşou, sobă).

5. Nu vă încălziţi la aragaz şi nu lăsaţi nesupraveghete sursele de încălzire (sobele) pe durata nopţii.

Reţineţi:

1. Hipotermia e un ucigaş tăcut.

2. Aproape jumătate din cazurile de hipotermie sunt asociate consumului de alcool.

3. NU lăsaţi copiii singuri în maşină.

4. Riscul de infarct miocardic creşte cu 2% pentru fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare sub zero grade.

Citeşte şi: PROGNOZA METEO 14 ianuarie. Ger şi ninsori viscolite la munte, frig şi cer noros în rest

Sursa: RomaniaTV

loading...