Guvernul olandez a demisionat în bloc în urma unui scandal privind alocaţiile pentru copii

Guvernul olandez a demisionat în bloc în urma unui scandal privind alocaţiile pentru copii

Guvernul olandez condus de premierul Mark Rutte şi-a dat vineri demisia în bloc în urma unei polemici provocate de ilegalităţi administrative în acordarea de ajutoare pentru familiile cu copii, care au afectat în principal părinţi imigranţi în Olanda, mulţi fiind obligaţi să se îndatoreze pentru a returna statului retroactiv alocaţiile primite timp de mai mulţi ani, relatează Agerpres.

Scandalul a fost amplificat şi de acuzaţia unora dintre părinţii imigranţi care susţin că prin măsura luată de fiscul olandez circa 11.000 dintre ei au fost victime ale unei ”profilări etnice” din cauza dublei lor cetăţenii.Alte ArticoleUn cutremur de 6,2 a provocat dezastru în Indonezia. Sunt cel …Bill Gates e cel mai mare proprietar de terenuri din SUA. Vrea …Nicolas Sarkozy, vizat de o nouă anchetă. Fostul preşedinte …

Înalţi responsabili politici, inclusiv mai mulţi miniştri în funcţie, sunt acuzaţi în acel raport că au închis ochii în faţa unor nereguli despre care ştiau.

Guvernul olandez va rămâne interimar până la alegerile din 17 martie

Avocatul celor păgubiţi, Vasco Groeneveld, a depus marţi o plângere împotriva a trei actuali miniştri şi doi foşti miniştri, printre care şi Lodewijk Asscher, ministru al afacerilor sociale între anii 2012 şi 2017, care acum în urma acestui scandal a demisionat de la conducerea Partidului laburist, aflat în opoziţie.

Cu numai două luni înaintea alegerilor legislative, guvernul şi-a asumat responsabilitatea politică pentru aceste nereguli, care au provocat ceea ce presa consideră a fi cel mai mare scandal politic şi administrativ din legislatura liberalului Rutte, care a condus succesiv mai multe guverne începând din anul 2010.

Executivul va rămâne însă interimar până la alegerile din 17 martie, în timp ce Olanda se află până cel puţin pe 9 februarie în lockdown pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Mark Rutte şi-a anunţat intenţia de a conduce şi viitorul guvern, iar sondajele recente dau partidul său liberal-conservator VVD câştigător al viitoarelor alegeri.

Citeşte şi: Nicolas Sarkozy, vizat de o nouă anchetă. Fostul preşedinte al Franţei e acuzat de trafic de influenţă în favoarea unor miliardari ruşi

Sursa: RomaniaTV

loading...