Proteste de amploare în Rusia pentru susținerea lui Aleksei Navalnîi. Peste o mie de persoane au fost arestate

Proteste de amploare în Rusia pentru susținerea lui Aleksei Navalnîi. Peste o mie de persoane au fost arestate

Proteste de amploare ale susţinătorilor lui Aleksei Navalnîi, principalului opozant al lui Vladimir Putin, au loc sâmbătă, în Rusia. Oamenii cer eliberarea lui Aleksei Navalnîi din închisoare.

Câteva mii de manifestanţi – 4.000, potrivit Ministerului de Interne rus, cel puţin 10.000, potrivit estimărilor Reuters – au ieşit în stradă la Moscova pentru a-şi manifesta sprijinul faţă de principalul opozant al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi.Alte ArticoleLarry King a murit. La începutul anului fusese internat după …Proteste violente în Rusia. Soţia lui Aleksei Navalnîi a fost …Noi reguli de călătorie pentru români. MAE a făcut publice …

„Rusia va fi liberă”, „Putin e un asasin”, scandează mulţimea în piaţa Puşkin din centrul Moscovei, relatează AFP.

Citeşte şi: Soţia lui Aleksei Navalnîi a fost reţinută de Poliţiei la Moscova

Manifestaţii au loc şi în alte zeci de oraşe din Rusia. Poliţia a arestat peste 800 de persoane sâmbătă în urma protestelor organizate pentru susţinerea lui Aleksei Navalnîi.

Şi la Moscova poliţia a efectuat zeci de arestări, difuzând în buclă un mesaj prin care le cerea manifestanţilor „să părăsească acest eveniment ilegal”, potrivit jurnaliştilor AFP aflaţi la faţa locului, citaţi de Agerpres.

Manifestanţii au aruncat cu bulgări de zăpadă în poliţişti, care au răspuns cu lovituri de baston. Alţi protestatari purtau pancarte cu sloganuri pe care se putea citi „Nu mi-e teamă” şi „Nu dictaturii”.

Primele manifestaţii au avut loc sâmbătă în Extremul Orient rus. Câteva mii de oameni au ieşit în stradă în Vladivostok şi Habarovsk, iar importante efective de poliţie au fost desfăşurate, potrivit susţinătorilor lui Navalnîi.

În oraşul Iakuţk, Siberia, susţinători lui Aleksei Navalnîi au ieşit în stradă, chiar dacă termometrele indicau -50 de grade Celsius.

В Якутске жители вышли на акцию протеста в -50 и продержались на ней около часа.

pic.twitter.com/M4JB4OR4co

— #MDK (@mudakoff) January 23, 2021

Zeci de manifestanţi au fost arestaţi în zece oraşe ruse, conform ONG-ului OVD-info.

La Moscova, protestatarii urmează să se strângă în piaţa Puşkin, de la ora locală 14.00. Primarul Moscovei, Sergheï Sobianin, a anunţat deja că manifestaţiile sunt „inacceptabile” în plină pandemie de coronavirus.

La manifestaţia de la Moscova şi-a anunţat prezenţa şi soţia lui Aleksei Navalnîi.

Власти как всегда. Превратили мирный митинг в омерзительный спектакль pic.twitter.com/ud4lXBSlYA

— Штаб Навального в Хабаровске (@teamnavalnykhv) January 23, 2021

Уроды в касках решили устроить акцию устрашения. Всех не посадите — мест в спецприёмниках не хватит, и ноги у вас не железные pic.twitter.com/EngbBkhCxH

— Штаб Навального в Хабаровске (@teamnavalnykhv) January 23, 2021

Alexei Navalnîi a fost arestat în 17 ianuarie, imediat după aterizare pe aeroportul din Moscova. Vadim Kobzev, unul dintre avocaţi declara că Alexei Navalnîi, care a fost otrăvit în august 2020 cu agent neurotoxic Noviciok, a fost trecut pe o listă naţională cu persoane căutate deoarece serviciul penitenciar rus îl acuză că nu a raportat la sfârşitul anului trecut unde se află, el având de ispăşit o pedeapsă cu suspendare pentru delapidare.

După otrăvire, Alexei Navalnîi a fost spitalizat la Berlin pentru tratament şi recuperare, iar săptămâna trecută, la întoarcerea la Moscova, a fost reţinut chiar pe aeroport.

Acum opozantul lui Putin se află acum în arest preventiv.

Kremlinul a negat implicarea în otrăvirea lui Alexei Navalnîi.

 

Sursa: RomaniaTV

loading...