De ce trebuie să porţi mască şi după ce te-ai vaccinat împotriva COVID. Explicaţia specialiştilor

De ce trebuie să porţi mască şi după ce te-ai vaccinat împotriva COVID. Explicaţia specialiştilor

Specialiştii din Ministerul Sănătăţii au explicat că şi în cazul persoanelor vaccinate cu a doua doză de vaccin împotriva COVID-19 este nevoie de purtarea măştii de protecţie şi de respectarea regulilor de distanțare socială.

„Vaccinul vă protejează pe dumneavoastră, purtarea măștii îi protejează pe cei din jur care nu au fost încă vaccinați.

Până în acest moment, în studiile clinice s-a urmărit dacă vaccinarea previne formele simptomatice de COVID-19, nu a fost studiat dacă este prevenită și infecția asimptomatică. Din acest motiv cercetătorii încă nu știu dacă o persoană vaccinată se poate infecta asimptomatic și poate transmite mai departe virusul”, transmite Ministerul Sănătăţii.Alte ArticoleAnchetă epidemiologică extinsă la Şcoala 28 din Capitală. …Bilanţ coronavirus 24 ianuarie. Sub 2.000 de cazuri noi COVID-19. …Tratament revoluţionar pentru pacienții cu Covid-19 la Timişoara. …

De ce trebuie să continuați să purtați mască?

„Nu se cunoaște încă gradul de eficacitate al celor două vaccinuri împotriva infecțiilor asimptomatice. Nu există suficiente studii care să indice dacă o persoană vaccinată poate să fie purtătoare a virusului și care este riscul de transmisie a SARS-CoV-2. Este posibil ca o persoană vaccinată asimptomatică să poată răspândi virusul și, astfel, să infecteze o persoană nevaccinată.

Veți obține un nivel crescut al imunității în aproximativ două săptămâni numai după administrarea celei de-a doua doze de vaccin (rapel). Până când trec aceste două săptămâni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin vă puteți infecta și dezvolta formele severe de COVID-19”, susţin reprezentanţii MS.

Vaccinul nu garantează imunitate 100%.

„Eficacitatea în prevenirea bolii COVID-19 este de 95% pentru vaccinul BioNTech-Pfizer și de 94.1% pentru vaccinul Moderna. Astfel, există o probabilitate de 5%, respectiv 5,9% să dezvoltați COVID-19 după vaccinare.

Instituțiile de Sănătate Publică din lume, inclusiv din România, continuă să monitorizeze gradul și modalitatea de răspândire a virusului pe măsură ce tot mai multe persoane sunt vaccinate. Autoritățile publice recomandă în continuare să ne spălăm des pe mâini, să evităm spațiile aglomerate, să purtăm mască de protecție și să respectăm distanțarea socială”, a mai transmis MS.

Sursa: RomaniaTV

loading...